Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Πρωτοφανής καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά 1.000 Ισραηλινών στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

 ισραήλ δαβίδ δαυίδ γολιάθ 75 χρόνια παλαιστίνη ακροδεξιά ηπα

Στη δημοσιότητα τα ονόματα χιλίων Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου

Το Ίδρυμα Hind Rajab κατέθεσε πρωτοφανή καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά 1.000 Ισραηλινών στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Οι εμπλεκόμενοι στα εγκλήματα πολέμου αναφέρονται ονομαστικά.

Το ίδρυμα, που έχει πάρει το όνομά του από την Χιντ Ρατζάμπ, ένα εξάχρονο κορίτσι από την Παλαιστίνη που δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένεια της από τις δυνάμεις του ισραηλινού καθεστώτος στις 10 Φεβρουαρίου 2024, επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, και αποσκοπεί στην αναζήτηση δικαιοσύνης μέσω των διεθνών νομικών οδών.

Στην τελευταία του ενέργεια, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πρωτοφανής, το Ίδρυμα Hind Rajab υπέβαλε καταγγελία που υποστηρίζεται από περισσότερα από 8.000 αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, ηχογραφήσεων, ιατροδικαστικών εκθέσεων και δημοσιεύσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποδεικνύουν την εμπλοκή Ισραηλινών στρατιωτών σε συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Η εξάχρονη Hind Rajab δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες μαζί με την οικογένεια της
Γκράφιτι στη μνήμη της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ, που δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένειά της από Ισραηλινούς στρατιώτες

Η καταγγελία καταγράφει τους 1.000 Ισραηλινούς στρατιώτες ονομαστικά, αποδεικνύοντας την «άμεση εμπλοκή» τους σε συστηματικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.

Τα αποδεικτικά στοιχεία, που συλλέχθηκαν προσεκτικά και επαληθεύτηκαν, καταδεικνύουν σημαντικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως:

Καταστροφή μη στρατιωτικής υποδομής: Στοχευμένες επιθέσεις σε σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, αγορές, τζαμιά και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές.

Παράνομη κατοχή και λεηλασία: Καταγράφηκαν στρατιώτες να καταλαμβάνουν σπίτια αμάχων, να λεηλατούν προσωπικά αντικείμενα και να εκμεταλλεύονται κατεχόμενες περιουσίες.

Συμμετοχή στον αποκλεισμό της Γάζας: Οι στρατιώτες διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην επιβολή ενός αποκλεισμού που στέρησε από τους αμάχους βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Στοχοποίηση αμάχων: Αποδεικτικά στοιχεία (βίντεο και ηχητικά αρχεία) δείχνουν στρατιώτες να επιτίθενται σκόπιμα σε άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δημοσιογράφων.

Χρήση απάνθρωπων τακτικών πολέμου: Οι βομβαρδισμοί χωρίς διακρίσεις, η πείνα και η συστηματική καταστροφή των κρατικών υποδομών ήταν μέρος των ενεργειών τους.

Μεταξύ των 1.000 Ισραηλινών στρατιωτών που κατονομάζονται είναι:

– Αρκετοί στρατιώτες που καυχήθηκαν ανοιχτά για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο από τη συμμετοχή τους στην καταστροφή και την κατάληψη παλαιστινιακών σπιτιών και περιουσιών.

– Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και διοικητές υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

– Άτομα με διπλή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων 12 από τη Γαλλία, 12 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τέσσερις από τον Καναδά, τρεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και δυο από τις Κάτω Χώρες.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera δημοσίευσε έρευνα που αποκαλύπτει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Μονάδα I-Unit του Al Jazeera έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με χιλιάδες βίντεο, φωτογραφίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπου ήταν δυνατόν, έχει ταυτοποιήσει τις αναρτήσεις και όσους εμφανίζονται.

Το υλικό αποκαλύπτει μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, από την αλόγιστη καταστροφή και λεηλασία μέχρι την κατεδάφιση ολόκληρων γειτονιών, τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, τους βασανισμούς και τις δολοφονίες.

Η ταινία αφηγείται επίσης την ιστορία του πολέμου μέσα από τα μάτια Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, εργαζομένων στα ανθρώπινα δικαιώματα και απλών κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Και αποκαλύπτει τη συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων – ιδίως τη χρήση της βρετανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου (RAF) ως βάση για τις βρετανικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα.

«Η Δύση δεν μπορεί να κρυφτεί, δεν μπορεί να ισχυριστεί άγνοια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε», λέει η Παλαιστίνια συγγραφέας Susan Abulhawa. «Πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία στην ιστορία που γίνεται σε ζωντανή ροή… Αν οι άνθρωποι αγνοούν, είναι εσκεμμένα αδαείς», λέει.

Δείτε εδώ την έρευνα του Al Jazeera εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούμπου τούμπου ζα - 1975 /Λάκης Χαλκιάς & Παύλος Σιδηρόπουλος

  Εδώ δεν έχει σύνορα δεν έχει καλοσύνη μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι Τραπέζι πεντακάθαρο λεφτά, χαρτιά και τσόχα κρατάς...