Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

 

documentonews.gr

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2024/10/E_24-25_YGEIA-1024x683-1.jpg 

Ο Άδωνης μαλώνει με την Αγαπηδάκη και το ΕΣΥ δεν έχει ούτε βαμβάκι - Πρωτοφανής ο κατήφορος στο δημόσιο σύστημα υγείας

Κώστας Παναγιώτου

Την εικόνα των πολιτών για τα δημόσια νοσοκομεία προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» προκειμένου να διαφημίσει τις κτιριακές αλλαγές που γίνονται, ώστε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα αλλά και τον δημοσκοπικό κατήφορο που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Ένας κατήφορος που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση του δημόσιου τομέα της υγείας αλλά και στις αυξήσεις των ιδιωτικών πληρωμών από τους ασθενείς. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα, οι ελλείψεις προσωπικού αλλά πλέον και οι δραματικές ελλείψεις υλικών αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα.

Εξάλλου οι πολίτες δεν εστιάζουν προφανώς στα εγκαίνια και στις επισκέψεις Μητσοτάκη στο ΕΣΥ, αλλά σε όσα οι ίδιοι βιώνουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Η εικόνα του ΕΣΥ δεν βελτιώνεται από μερικές κτιριακές βελτιώσεις, καθώς το πρόβλημα ξεκινά από την κεφαλή. Οι διοικητές των νοσοκομείων που βρίσκονται σε παρατεταμένη αναμονή για την επόμενη ημέρα στο σύστημα υγείας –καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών– έχουν εγκαταλείψει πλήρως τις μονάδες που διοικούν και κυρίως τα οικονομικά τους.

Δραματικές ελλείψεις

Τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με πληροφορίες του Documento είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που κατατρώγουν τη σάρκα του ΕΣΥ. Και αυτό διότι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά έχουν αρχίσει να καταγράφονται στα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Η εικόνα αυτή βέβαια αποδίδεται στη διαχείριση που κάνουν οι διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι προβαίνουν είτε σε απευθείας αναθέσεις είτε σε κακοδιαχείριση των προϋπολογισμών τους. Αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ακόμη και να αφαιρούνται μεγάλα ποσά από τα ταμεία ενός νοσοκομείου και να μεταφέρονται σε άλλο.

Οι ελλείψεις των υλικών όμως αρχίζουν να δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στα τμήματα των νοσοκομείων και τα χειρουργεία. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη περίπτωση του νοσοκομείου Μεταξά, όπου τα χειρουργικά τμήματα κατήγγειλαν στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν διέθεταν ούτε απλά αναλώσιμα για να προχωρήσουν στις επεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι στο χειρουργείο αναγκάστηκαν να κοινοποιήσουν ολόκληρες λίστες με υλικά που λείπουν και προκαλούν δυσκολίες στην πραγματοποίηση των απαραίτητων επεμβάσεων στο ογκολογικό νοσοκομείο. Η διοίκηση πάντως ισχυρίζεται, όπως υποστηρίζουν πηγές, ότι οι περικοπές γίνονται στο πλαίσιο του περιορισμού της συνολικής δαπάνης του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» αλλά και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αφού η κακοδιαχείριση οδηγεί σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις και ελλείψεις. Οπως μεταφέρουν συνδικαλιστές στο Documento, σε μια από τις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου βασικά τμήματα, κλινικές, καθώς και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) έμειναν ακόμη και χωρίς βαμβάκι και γάντια. Επικράτησε αναστάτωση σε ιατρούς και νοσηλευτές, με συνέπεια εργαζόμενοι να μεταβούν στο γειτονικό Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να δανειστούν τα απαραίτητα αναλώσιμα και να ολοκληρωθεί η εφημερία.

Μάλιστα εργαζόμενοι μεταφέρουν στο Documento ακόμη πιο τραγικές ελλείψεις, που αφορούν ακόμη και σάκους νεκρών. Περιγράφουν πως στους νεκροθαλάμους του νοσοκομείου οι σοροί εκτίθενται χωρίς το απαραίτητο κάλυμμα που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, εκτεθειμένες μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων βρίσκονται στον χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» είχε αφαιρεθεί πρόσφατα κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ και κατανεμήθηκε σε άλλα δημόσια νοσοκομεία επειδή η διοίκηση δεν είχε τιμολογήσει τις απαραίτητες προμήθειες.

Συσκέψεις διοικητών

Σε πολλές περιπτώσεις όμως η περικοπή των κονδυλίων οφείλεται και στο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγία σε όλους τους διοικητές νοσοκομείων να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις δαπάνες. Μια οδηγία που μεταφράζεται ποικιλοτρόπως από τους διοικητές, οι οποίοι εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως κόβοντας δαπάνες από διάφορους τομείς. Κάτι βέβαια που αποδίδεται από πολλούς στην αγωνία για το μέλλον τους, καθώς συνεχίζουν να αξιολογούνται και να κρίνονται ενόψει των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Οι δυσλειτουργίες αυτές αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται σε πολλά νοσοκομεία οδήγησαν πρόσφατα τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (1ης και 2ης ΥΠΕ) να συγκαλέσουν συσκέψεις με τους διοικητές των νοσοκομείων για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Οπως περιγράφουν πηγές στο Documento, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ συγκάλεσε σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων του Πειραιά προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια των προβλημάτων που καταγράφονται.

Η σύσκεψη αυτή δεν έγινε τυχαία καθώς είχαν προηγηθεί καταγγελίες γιατρών ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ιατρικές πράξεις και χειρουργεία επειδή δεν διαθέτουν τα ανάλογα αναλώσιμα υλικά. Η συζήτηση βέβαια περιστράφηκε γύρω από το Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά, όπου πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι μεγάλες ελλείψεις αλλά και η κόντρα για το θέμα των υλικών μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και της διοίκησης.

Με σταθερό… αφήγημα

Για την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά των μεγαλύτερων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου είναι φυσικά ενήμεροι ο υπουργός Υγείας και όλη η ηγεσία του. Βέβαια ο αδόλεσχος υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες αυτές αποτελούν απλώς αποκύημα της φαντασίας των συνδικαλιστών του ΕΣΥ. Γι’ αυτό φροντίζει με τα επικοινωνιακά τερτίπια του να σκεπάζει τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται, προβάλλοντας συστηματικά τα έργα ανακατασκευής που είναι σε εξέλιξη με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν ότι ελάχιστες αλλαγές μπορεί να κάνει στο ΕΣΥ αλλά και γενικότερα στο σύστημα υγείας εάν δεν λάβει έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρότι όταν ο Αδ. Γεωργιάδης ανέλαβε το υπουργείο Υγείας περηφανευόταν ότι είχε το ελεύθερο από τον πρωθυπουργό να πράξει ό,τι εκείνος κρίνει στον τομέα του, τελικά το επιτελείο Μητσοτάκη τού έβαλε χαλινάρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε αλλαγές στη λειτουργία των κέντρων υγείας ώστε να δοθεί ένα στήριγμα στα δημόσια νοσοκομεία που σήμερα ασφυκτιούν από τα χιλιάδες περιστατικά που αναλαμβάνουν.

Αλληλομαχαιρώματα για τα κέντρα υγείας

Ο… εγκλωβισμός του υπουργού Υγείας από την εκλεκτή του Μαξίμου

Για τις όποιες αλλαγές στο ΕΣΥ ο Αδ. Γεωργιάδης θα χρειαστεί και την έγκριση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη με την οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι σχέσεις τους δεν βρίσκονται και πάλι την καλύτερη φάση. Ο ακκισμός της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας έφτασε ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όπως αναφέρουν πληροφορίες διεξάχθηκε άλλη μια μάχη ενώπιον των στενών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη. Αιτία αυτήν τη φορά, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πληροφορίες, είναι οι καθυστερήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στα κέντρα υγείας, που δημιουργούν δυσκολίες και στα μεγάλα νοσοκομεία που δέχονται όλο τον φόρτο.

Βαλτωμένα κονδύλια

Το ίδιο ματς συνεχίστηκε και για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν μείνει να βαλτώνουν, αφού η Ειρ. Αγαπηδάκη δεν είχε φροντίσει ούτε την απαραίτητη μελέτη να κάνει για τον εξοπλισμό των κέντρων υγείας.

Εμπλεκόμενοι στο θέμα διαβεβαιώνουν το Documento ότι χρειάστηκε άνωθεν παρέμβαση για να ενεργοποιηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και να αναλάβει άρον άρον τον εξοπλισμό των κέντρων υγείας προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την πίεση του χρόνου αξιοποιήθηκαν και μελέτες που αφορούσαν νοσοκομεία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, σημειώνουν πηγές. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αδ. Γεωργιάδης «κάρφωσε» την Ειρ. Αγαπηδάκη στο Μαξίμου και για τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα πρόληψης με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια.

H διαμάχη Γεωργιάδη και Αγαπηδάκη φαίνεται πως είναι και ο λόγος που κανείς στο υπουργείο Υγείας δεν αγγίζει τα κέντρα υγείας τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κίνηση των ασθενών και την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί για τις αλλαγές στις εφημερίες, στις οποίες εντάσσονται και πολλά κέντρα υγείας, το σχέδιο δεν υλοποιείται επειδή δεν υπάρχει το… πράσινο φως της αναπληρώτριας.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης είναι απολύτως ελεγχόμενος όχι μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακόμη και από το αγαπημένο παιδί του Κυρ. Μητσοτάκη, την Ειρ. Αγαπηδάκη.

Για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Υγείας αδυνατεί να κάνει άλλες κινήσεις, όπως να αλλάξει προέδρους οργανισμών, π.χ. του ΕΟΠΥΥ, παρότι ο ίδιος διαδίδει ότι είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιθυμεί. Ο εγκλωβισμένος υπουργός Υγείας δεν μπορεί όμως να προχωρήσει σε συνολικές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, αφού κι αυτές θα πρέπει προηγουμένως να έχουν μελετηθεί και εγκριθεί από τη στενή παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, που ελάχιστα βέβαια γνωρίζει για τον τομέα της υγείας.

Ίσως γι’ αυτό ο Αδ. Γεωργιάδης τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να διαψεύσει αυτό τον εγκλωβισμό και διαδίδει σε φίλους και γνωστούς ότι τελικά μπορεί να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί καθώς ουδείς τον εμποδίζει να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Κάτι που θα πράξει τις επόμενες εβδομάδες, όπως ισχυρίζεται.

Νέες διαμαρτυρίες

Βέβαια παραμένει παγιδευμένος σε ένα υπουργείο που μόνο φθορά φέρνει στο προφίλ του, καθώς τα καθημερινά προβλήματα στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας επιβαρύνουν την πολιτική πορεία που θέλει να χτίσει. Το προφίλ του μάλιστα αμαυρώνεται ακόμη περισσότερο λόγω και των χειρισμών του τις τελευταίες ημέρες στον τομέα του φαρμάκου. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα είδαν τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις να διαμορφώνονται στο 83%, γεγονός που εξόργισε τα στελέχη τους.

Η φαρμακευτική πολιτική όμως δεν μπορεί να αλλάξει εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν ενισχύσει με επιπλέον κονδύλια τον τομέα των φαρμάκων ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες. Η δυσαρέσκεια αυτή του κλάδου έφερε έντονες διαμαρτυρίες ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με άλλον έναν κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: