Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

Έκκληση 2.000 και πλέον Ισραηλινών πολιτών προς τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση του πυρός

 

gaza

Έκκληση 2.000 και πλέον Ισραηλινών πολιτών προς τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση του πυρός

ΕΦ.ΣΥΝ.

«Εμείς, Ισραηλινοί πολίτες, απευθύνουμε έκκληση για να ασκηθεί από τη διεθνή κοινότητα πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τη σφαγή». Περισσότεροι από 2.000 Ισραηλινοί ή Γαλλοϊσραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών, καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει και να εφαρμόσει κάθε δυνατή κύρωση κατά του εβραϊκού κράτους προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα κατάπαυση πυρός. «Το κράτος του Ισραήλ», επισημαίνουν, «έχει εμπλακεί σε μια αυτοκτονική τροχιά και μια επιχείρηση εξόντωσης του άλλου».

Κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έχει εγκαταλείψει τους ομήρους, επισημαίνουν τον κίνδυνο για ολοένα μεγαλύτερη απομάκρυνση της προοπτικής ειρηνικής συνύπαρξης όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και εκλιπαρούν τη διεθνή κοινότητα να σώσει τη χώρα τους «από εμάς τους ίδιους».

Το κείμενο, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Liberation, συνυπογράφουν, μεταξύ πολλών άλλων, η εκδότρια και μεταφράστρια Γιαέλ Λερέρ, πρώην υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, ο Αμος Γκόλντμπεργκ, ειδικός επί του Ολοκαυτώματος και καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μίκαελ Μπεν-Γιάιρ, και η Αγιάλα Μέτσγκερ, μία από τις πιο γνωστές φιγούρες μεταξύ των συγγενών των ομήρων που πρωτοστατούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκκλησης.

Εμείς, Ισραηλινοί πολίτες, που διαμένουμε στο Ισραήλ και αλλού, καλούμε τη διεθνή κοινότητα -τον ΟΗΕ και τους συναφείς θεσμούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς και όλες τις χώρες του κόσμου- να παρέμβουν άμεσα επιβάλλοντας όλες τις δυνατές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του. Και αυτό για το μέλλον των λαών που ζουν σε Ισραήλ - Παλαιστίνη και στην περιοχή και για να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και τη ζωή. Την Τετάρτη ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Ωστόσο φοβόμαστε ότι αυτός ο θάνατος, που παρουσιάστηκε ως το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι μόνο ένα στάδιο σε τούτη τη δολοφονική πορεία προς την άβυσσο.

Πολλοί από εμάς είμαστε εδώ και πολλά χρόνια ακτιβιστές που δραστηριοποιούμαστε ενάντια στην κατοχή και υπέρ της ειρήνης και της κοινής συνύπαρξης. Κινούμενοι από την αγάπη για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της, είμαστε σήμερα εξαιρετικά ανήσυχοι. Νιώσαμε φρίκη μπροστά στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και οι συνεργοί της στις 7 Οκτωβρίου και αποτροπιασμό μπροστά στα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ισραηλινών είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Επομένως η αλλαγή από τα μέσα φαίνεται, προς το παρόν, αδύνατη. Το κράτος του Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια αυτοκτονική τροχιά και μια επιχείρηση εξόντωσης του άλλου, η οποία εντείνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τους πολίτες της που κρατούνται όμηροι (και μερικές φορές τούς σκότωσε). Αφησε στη μοίρα τους τους κατοίκους του νότιου και βόρειου Ισραήλ και με τις πράξεις της θυσιάζει το μέλλον των ίδιων της των πολιτών. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ διώκονται και φιμώνονται τόσο από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία όσο και από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Η καταπίεση, ο εκφοβισμός και οι πολιτικές διώξεις εμποδίζουν πολλούς πολίτες που συμμερίζονται τις απόψεις μας να πάρουν δημόσια θέση υπογράφοντας αυτήν την έκκληση.

Ο ορίζοντας επίλυσης της σύγκρουσης -της συμφιλίωσης δηλαδή σε ένα μέλλον όπου οι Εβραίοι-Ισραηλινοί μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια σε αυτόν τον τόπο- γίνεται όλο και πιο απόμακρος όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Ωστόσο η καταστροφή και η σφαγή πρέπει να σταματήσουν αμέσως!

Η απουσία αποτελεσματικής διεθνούς πίεσης, ο αδιάλειπτος ανεφοδιασμός του Ισραήλ με όπλα, η συνέχιση συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της επιστήμης και του πολιτισμού ενισχύουν σε πολλούς Ισραηλινούς την ιδέα ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή τους χαίρει διεθνούς στήριξης. Πολλοί αρχηγοί κρατών εξανίστανται και καταδικάζουν το Ισραήλ, αλλά οι δηλώσεις τους δεν μεταφράζονται σε πράξεις. Φτάνουν πια τα κούφια λόγια.

Για το μέλλον μας και για το μέλλον όλων των κατοίκων του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, όπως και των χωρών της περιοχής, σας εκλιπαρούμε: σώστε μας από εμάς τους ίδιους! Ασκήστε ουσιαστική διεθνή πίεση στο Ισραήλ για μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

(Μετάφραση από τα γαλλικά: Βίκη Σκούμπη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Με αφορμή τους περίφημους "Φαρισαίους" του, θυμόμαστε τον διάσημο εξπρεσιονιστή Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976)

Ο Karl Schmidt-Rottluff (Karl Schmidt μέχρι το 1905, 1 Δεκεμβρίου 1884 – 10 Αυγούστου 1976) Karl Schmidt-Rottluff(Wikipedia) ήταν Γερμανός ...