Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2024

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ;

 

Σφαγεία ζώων στις ΗΠΑ / Το βίντεο που οδηγεί στο κλείσιμό τους, για πρώτη φορά με τις ψήφους πολιτών


Το μεγαλύτερο σφαγείο αρνιών στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Ντένβερ του Κολοράντο, αλλά ίσως όχι για πολύ, μετά από το οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Στην πολιτεία του Κολοράντο, η προτεινόμενη απαγόρευση της λειτουργίας σφαγείων, αλλά και της παραγωγής γούνας ζώων και των υποπροϊόντων τους, εγκρίθηκαν για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του Ντένβερ, μετά την επιτυχημένη καμπάνια της οργάνωσης Pro-Animal Future. Πάνω από 130 εθελοντές της οργάνωσης συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές των ψηφοφόρων για αυτές τις δύο πρωτοβουλίες, ξεκινώντας τον Μάιο και ολοκληρώνοντας τώρα τον Οκτώβριο.

Αυτό είναι πλέον γνωστό ως το «Διάταγμα 309».

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την πολιτεία της Καλιφόρνια, η πολιτεία του Κολοράντο (και η «πρωτεύουσά» της το Ντένβερ), ήταν από τις πρώτες πολιτείες που θέσπισαν την ιατρική – και νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική – χρήση της κάνναβης.

Μετά λοιπόν από την συγκέντρωση επαρκούς αριθμού υπογραφών, όπως εγκρίθηκε και πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την δημοτική αρχή της πόλης του Ντένβερ, τα ερωτήματα για τη γούνα και τα σφαγεία θα τεθούν προς ψήφιση στην πόλη, εντός του μέτρου 309, κατά τις γενικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, γεγονός που θεωρείται, και είναι, πρωτοφανές στα Αμερικανικά χρονικά και στην πολιτεία του Κολοράντο.

Superior Farms

Ο λόγος για την εταιρία Superior Farms, η οποία επεξεργάζεται μεταξύ 15 και 20 τοις εκατό των αρνιών που σκοτώνονται για κατανάλωση κρέατος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το τεράστιο σφαγείο της στο Ντένβερ, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη γειτονιά Globeville – μία από τις φτωχότερες περιοχές της πόλης, με πάνω από 90% Λατίνους κατοίκους – διαφημίζει τη βιώσιμη, τοπική παραγωγή κρέατος, με πιστοποίηση Χαλάλ, και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που υποτίθεται πως «ανήκει» στους εργαζόμενους ως συνιδιοκτήτες.

Τώρα, όμως, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την προσεκτικά κατασκευασμένη και ψεύτικη εικόνα, δημοσιεύοντας οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο καταγράφηκε κρυφά στο χώρο του σφαγείου, και το οποίο αναδημοσιεύεται στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept.

Μαζί με τον έλεγχο των εργασιακών και περιβαλλοντικών αρχείων της εταιρίας, που οδήγησαν σε πρόστιμα άνω των 200.000 δολαρίων για παραβιάσεις την τελευταία δεκαετία, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων θέλουν οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες στο σφαγείο να ενθαρρύνουν την ψήφο υπέρ της πρωτοβουλίας για το ψηφοδέλτιο.

Το υλικό από το σφαγείο, το οποίο καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από μυστικές κάμερες που μπήκαν κρυφά στις εγκαταστάσεις από ανώνυμα μέλη του δικτύου Direct Action Everywhere ή DxE, δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη σε έκθεση του Animal Activist Legal Defense Project (AALDP – Πρόγραμμα Νομικής Υπεράσπισης Ακτιβιστών Ζώων) του Πανεπιστημίου του Ντένβερ.

Το βίντεο δείχνει μια σειρά από κακοποιήσεις ζώων και περιπτώσεις που οι νομικοί εμπειρογνώμονες του AALDP λένε ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους νόμους περί κακοποίησης των ζώων και περί «ανθρωπιστικής μεθόδου σφαγής», δηλαδή τις επιτρεπόμενες μεθόδους αναισθητοποίησης πριν την θανάτωση/σφαγή.

Τα βίντεο που μοιράστηκαν με το The Intercept πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του AALDP δείχνουν, μεταξύ άλλων, αρνιά με κομμένο λαιμό να κρέμονται ανάποδα και να χτυπιούνται στην γραμμή σφαγής, ένα ζώο με ένα εσωτερικό όργανο που έχει σχιστεί μέσα-έξω και έχει αφεθεί να κρέμεται πίσω του καθώς κατευθύνεται προς τη σφαγή, τραυματισμένα αρνιά που οδηγούνται στη σφαγή- εργαζόμενοι που γελούν, χαστουκίζουν τα ζώα και επιδίδονται σε προσομοιωμένες σεξουαλικές πράξεις με κοντινά μηχανήματα, ενώ οι συνάδελφοί τους κόβουν το λαιμό τους. Δείχνει επίσης και την χρήση των λεγόμενων «προβάτων Ιούδα», ενήλικα πρόβατα που διατηρούνται ζωντανά στις εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν τα νεαρά πρόβατα στη σφαγή.

Εάν επιτύχει, η πρωτοβουλία για το ψηφοδέλτιο του Ντένβερ, το διάταγμα 309, θα τερματίσει όλες αυτές τις πρακτικές απαγορεύοντας την κατασκευή ή τη λειτουργία σφαγείων στην πόλη και την κομητεία του Ντένβερ.

Όταν ζητήθηκε σχόλιο, ο εκπρόσωπος της Superior Farms, Μπομπ Μαριάνο, αμφισβήτησε αν το The Intercept είχε επαληθεύσει ότι το υλικό προέρχεται από την τοποθεσία του Ντένβερ στις ημερομηνίες που ισχυρίζεται η DxE.

Το The Intercept μπόρεσε να επαληθεύσει τις ημερομηνίες από τη χρονοσφραγίδα του υλικού. Το AALDP επιβεβαίωσε την ακρίβεια της τοποθεσίας, και τα πλάνα που τραβήχτηκαν από τους ερευνητές έξω από τις εγκαταστάσεις ευθυγραμμίζονται με τις εικόνες στους χάρτες Google.

Το The Intercept μοιράστηκε καρέ από το υλικό που αποκτήθηκε με την Superior Farms και ζήτησε από την εταιρεία να επιβεβαιώσει αν δείχνει τις εγκαταστάσεις της στο Ντένβερ. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η εταιρεία είχε αρνηθεί να προσδιορίσει την εγκατάσταση.

«Κάθε εργάσιμη ημέρα, κόβουν το λαιμό περισσοτέρων των χιλίων μωρών προβάτων στη Superior Farms», δήλωσε ανώνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένας από τους ερευνητές της DxE. «Σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, το Ντένβερ έχει μια σπάνια ευκαιρία να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική σε βιομηχανική κλίμακα μέσα στην πόλη μας», όπως είπε.

Το σφαγείο της Superior Farms είναι το μοναδικό που λειτουργεί σήμερα στα όρια της πόλης του Ντένβερ, οπότε θα είναι η μόνη μονάδα που θα επηρεαστεί από την ψήφιση του διατάγματος 309. Η απόφαση θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει μόνιμες και βαθιές επιπτώσεις στη βιομηχανία της κτηνοτροφίας σε εθνικό επίπεδο.

Ο Κένι Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτροφίας του Κολοράντο, η οποία έχει συνεργαστεί με την Superior και άλλους για να αντιταχθεί στο Διάταγμα 309, δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Westword του Ντένβερ: «Ουσιαστικά, αυτή είναι η φλέβα της βιομηχανίας σφαγής προβάτων εδώ στην πολιτεία».[.............................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Σφαγεία ζώων στις ΗΠΑ / Το βίντεο που οδηγεί στο κλείσιμό τους με την ψήφο των πολιτών ...

Meats are ready to chop at Superior Farms lamb processing plant in Denver on Friday, July 12, 2024. The facility accounts for 15 to 20% of the total capacity for processing lamb meat in the United States, according to a study from Colorado State University. (Photo by Hyoung Chang/The Denver Post)ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ: Denver slaughterhouse ban supporters say video shows illegal treatment of lambs in city’s last facility

Δεν υπάρχουν σχόλια: