H κόπρος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο σημερινός διοικητής του οργανισμού που διανέμει τις κοινοτικές επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, απομάκρυνε την περασμένη Δευτέρα την επικεφαλής της ελεγκτικής του υπηρεσίας για «ανεπάρκεια» και «ασυμβίβαστο», ενώ την είχε τοποθετήσει ο ίδιος και το διοικητικό συμβούλιο που ψήφισε κι αυτό για την αντικατάστασή της.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την τοποθέτησή της τον Δεκέμβριο του 2023, η ελέγκτρια ορίστηκε ως μάρτυρας σε ορισμένες από τις σοβαρότερες υποθέσεις –που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εκκρεμούν– σχετικά με την καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ενισχύσεις που αφορούν ανύπαρκτα ζώα. Η μάρτυρας κατέθεσε και σε άλλη δίκη πριν από μια εβδομάδα, στην οποία καταδικάστηκαν δύο παραγωγοί από την Κρήτη για δήθεν βοσκοτόπια που είχαν στη Τζια, για τα οποία επιδοτήθηκαν.
Στο Κακουργιοδικείο
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Είναι εκεί ο δασάρχης Καστοριάς, η μέχρι την περασμένη Δευτέρα επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, μία οικογένεια και αρκετοί γνωστοί δικηγόροι της Αθήνας. Η υπόθεση έχει τον αριθμό 1 στο πινάκιο, αλλά παρ' όλα αυτά δεν εκδικάζεται – λείπει κάποιος συνήγορος. Και η σύνθεση της έδρας είναι πρωτόγνωρη· η εισαγγελέας που διενέργησε την έρευνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι στην έδρα του Κακουργιοδικείου.
Ένας από τους κατηγορούμενους για απάτη σε βάρος της ΕΕ, που είχε συνεργαστεί με υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο παρελθόν, φέρεται να έχει πάρει με συγγενείς του ενισχύσεις που δεν έπρεπε, μέσω ενός ενοικιαστηρίου γης στον Γράμμο. Όπως έγινε και σε μία περσινή δίκη, επέστρεψε το «αχρεωστήτως» καταβληθέν ποσό της επιδότησης, ελπίζοντας ότι θα τύχει απαλλαγής, όπως ορίζει η ελληνική δικονομία. Το ευρωπαϊκό δικονομικό πλαίσιο όμως δεν δέχεται κάτι τέτοιο· αν παράτυπα πήρες τα χρήματα, ακόμα και όταν τα γυρίσεις η συμπεριφορά σου αξιολογείται ποινικά. Το τι θα υπερισχύσει τελικά θα κριθεί από αυτό το κακουργιοδικείο, γι' αυτό κι αυτή θα είναι μία δίκη-πιλότος για αντίστοιχες υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι Κρητικοί στην κορυφή της λίστας
Με την καθιέρωση της λύσης να δηλώνεις γη για βοσκή σε περιοχή της χώρας ξένη προς τον τόπο όπου ζεις (εφόσον στον τόπο σου δεν υπάρχει άλλη γη διαθέσιμη), οι παραγωγοί, ιδιαίτερα της Κρήτης, δήλωναν γαίες που νοίκιαζαν (κυρίως) σε άλλες περιοχές της χώρας, από το λεγόμενο εθνικό απόθεμα καλλιεργήσιμων γαιών που έμενε αδιάθετο – και επιδοτούνταν γι' αυτές. Στις 22/5/2023, σε εμπιστευτικό έγγραφο που υποβάλλεται στον τότε διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκο, αναφέρεται επί λέξει: «Μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας (σ.σ.: η Κρήτη) έλαβε πάνω από το 67% του εθνικού αποθέματος της χώρας (την τετραετία 2017-2021), όταν το 2017 είχε μόλις 18%. Αύξησε δηλαδή την κατανομή του εθνικού αποθέματος κατά 370% μέσα σε τρία χρόνια από το 2017, μη έχοντας μάλιστα ελεύθερες εκτάσεις για κατανομή εκτός της περιφέρειας και με μεγάλο μέρος των εκτάσεων να αφορά βοσκοτόπια χωρίς ζώα εκτός της εν λόγω περιφέρειας...». [..........................] ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου