Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

Το Πρωτόκολλο του Κουνουπιού και οι βιαιότητες του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα

 Οι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας


Ισραηλινός στρατιώτης παραδέχεται την ωμή αλήθεια για τις πρακτικές στη Γάζα


Ο ισραηλινός στρατός φέρεται πως έχει αναγκάσει Παλαιστίνιους να μπουν σε σπίτια και σήραγγες στη Γάζα τα οποία είναι πιθανών παγιδευμένα και άρα να λειτουργήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ένας στρατιώτης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) ανέφερε ότι η μονάδα του κρατούσε δύο Παλαιστίνιους κρατουμένους με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να ελέγξουν επικίνδυνα σημεία και πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ισραηλινών μονάδων στη Γάζα, αναφέρει το CNN.«Τους λέγαμε να μπουν στο κτίριο πριν από εμάς», εξήγησε. «Αν υπάρχουν παγίδες, θα εκραγούν εκείνοι και όχι εμείς».

Η πρακτική αυτή φαίνεται πως είναι τόσο συνηθισμένη στον ισραηλινό στρατό που έχει και συγκεκριμένη ονομασία: «πρωτόκολλο του κουνουπιού».

Οι μαρτυρίες του στρατιώτη και των πέντε πολιτών – πρώην κρατουμένων που επιβεβαιώνουν αυτή την αποτρόπαιη πρακτική, δείχνουν ότι ήταν πρόκειται για μία διαδεδομένη μέθοδο στο βόρειο τμήμα της Γάζας, στην Πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα.

Ο στρατιώτης εξήγησε ότι στην αρχή η μονάδα του, που τότε βρισκόταν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ακολουθούσαν συγκεκριμένες διαδικασίες πριν από την είσοδο σε ένα ύποπτο κτίριο. Μια ημέρα όμως, ένας αξιωματικός πληροφοριών εμφανίστηκε με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους – έναν 16χρονο και έναν 20χρονο – και είπε στους στρατιώτες να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες πριν εισέλθουν στα κτίρια. Ο αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι είχαν σχέση με τη Χαμάς, αναφέρει ο στρατιώτης.

Όταν ο στρατιώτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρακτική, ένας από τους διοικητές του απάντησε: «Είναι καλύτερα να ανατιναχτεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι δικοί μας στρατιώτες». «Είναι σοκαριστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα, σταματάς να σκέφτεσαι καθαρά», είπε ο στρατιώτης. «Είσαι απλώς κουρασμένος. Φυσικά, προτιμώ οι δικοί μου στρατιώτες να επιβιώσουν. Αλλά, ξέρετε, έτσι δεν λειτουργεί ο κόσμος».

Ο στρατιώτης είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν να συνεχίσουν αυτή την πρακτική μετά από δύο ημέρες και διαμαρτυρήθηκαν στον διοικητή τους. Ο διοικητής τους, ο οποίος αρχικά τους είπε «να μην σκέφτονται το διεθνές δίκαιο» και ότι «οι ζωές τους είναι πιο σημαντικές», τελικά υποχώρησε και απελευθέρωσε τους δύο Παλαιστίνιους, όπως ανέφερε ο στρατιώτης. Το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε, του έδειξε ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς, «ότι δεν είναι τρομοκράτες».

Το CNN επικοινώνησε με τον στρατιώτη μέσω του οργανισμού Breaking the Silence, ο οποίος παρέχει ένα φόρουμ για να μιλήσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες τους. Το Breaking the Silence παρείχε στο CNN τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα. Μία φωτογραφία δείχνει δύο στρατιώτες να προτρέπουν έναν πολίτη να προχωρήσει μέσα από ένα κατεστραμμένο πεδίο στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Σε μια άλλη, δύο πολίτες, χρησιμοποιούμενοι ως ανθρώπινες ασπίδες, κάθονται δεμένοι και με δεμένα μάτια. Μια τρίτη δείχνει έναν στρατιώτη να φυλάει έναν δεμένο πολίτη.

Σε δήλωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο CNN: «Οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατουμένων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες διευκρινίζονται τακτικά στους στρατιώτες στο πεδίο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση πολιτών για την κάλυψη στρατιωτικών δραστηριοτήτων ή την εξαναγκασμένη εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ρητά αυτή την πρακτική το 2005, μετά από προσφυγές ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση Παλαιστινίων πολιτών από τον στρατό για το χτύπημα στις πόρτες ύποπτων μαχητών στη Δυτική Όχθη. Ο Δικαστής Αχάρον Μπαράκ χαρακτήρισε τότε την πρακτική «σκληρή και βάρβαρη».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, εγκαθιστώντας στρατιωτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές – κατηγορίες που η Χαμάς έχει αρνηθεί. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις κατηγορίες: όπλα που βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σήραγγες σκαμμένες κάτω από κατοικημένες περιοχές και ρουκέτες που εκτοξεύονται από τις ίδιες γειτονιές σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός επικαλείται συχνά όλα τα παραπάνω για να κατηγορήσει τη Χαμάς για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό νεκρών πολιτών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τις ίδιες κατοικημένες περιοχές. Ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι.

«Είδαμε τη Χαμάς να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο στρατιώτης. «Αλλά για μένα είναι πιο οδυνηρό όταν το κάνει ο ίδιος μου ο στρατός. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο ισραηλινός στρατός δεν θα έπρεπε να υιοθετεί τις πρακτικές των τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Πρωτόκολλο του κουνουπιού»

Το «πρωτόκολλο του κουνουπιού» φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις συνεντεύξεις με πέντε πρώην Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Γάζα, οι οποίοι περιγράφουν ότι αιχμαλωτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και αναγκάστηκαν να μπουν σε επικίνδυνα μέρη πριν από τους στρατιώτες.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα φέτος ανάγκασαν τον Μοχάμαντ Σαάντ, 20 ετών, να φύγει από το σπίτι του στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ο Σαάντ αναφέρει ότι συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό κοντά στη Ράφα, ενώ προσπαθούσε να βρει φαγητό για τον ίδιο και τα μικρότερα αδέλφια του. «Μας πήρε ο στρατός με ένα τζιπ και βρεθήκαμε μέσα σε στρατόπεδο στη Ράφα», είπε, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε εκεί για 47 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τον χρησιμοποιούσαν σε αναγνωριστικές αποστολές για να αποφύγουν τον κίνδυνο οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Μας έβαζαν στρατιωτικές στολές, μας έδιναν μια κάμερα και έναν μεταλλικό κόφτη», εξήγησε. «Μας ζητούσαν να κάνουμε πράγματα όπως ‘μετακινήστε αυτό το χαλί’, λέγοντας ότι έψαχναν για σήραγγες. ‘Τραβήξτε το κάτω από τις σκάλες’, μας έλεγαν. Αν έβρισκαν κάτι, μας έλεγαν να το βγάλουμε έξω. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν να βγάλουμε πράγματα από σπίτια, να καθαρίσουμε, να μετακινήσουμε έπιπλα, να ανοίξουμε ένα ψυγείο ή ένα ντουλάπι». Οι στρατιώτες φοβόντουσαν πολύ για κρυμμένα εκρηκτικά, είπε ο Σαάντ.

«Συνήθως φορούσα τη στρατιωτική στολή, αλλά στην τελευταία αποστολή με έστειλαν με πολιτικά ρούχα», ανέφερε ο ίδιος. «Πήγαμε σε μια τοποθεσία και μου είπαν ότι έπρεπε να προσεγγίσω ένα άρμα μάχης που είχε αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός και να τραβήξω βίντεο. Ήμουν τρομοκρατημένος και φοβόμουν να το κάνω οπότε με χτύπησαν στην πλάτη με το κοντάκι ενός όπλου».

Καθώς πλησίαζε το άρμα, ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο Σαάντ ανέφερε ότι τον πυροβόλησαν στην πλάτη. Επέζησε και μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα, στο Ισραήλ.

Μάλιστα, δεν ήταν ενήλικες όλοι οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο 17χρονος Μοχάμαντ Σμπέιρ ανέφερε ότι συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού σκότωσαν τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στη Χαν Γιούνις. «Ήμουν δεμένος χειροπόδαρα και φορούσα μόνο τα εσώρουχά μου», θυμάται. «Με χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα, με πήγαιναν σε κατεστραμμένα σπίτια, σε μέρη που θα ίσως ήταν επικίνδυνα ή μπορεί να περιείχαν νάρκες».

Ο 59χρονος Δρ. Γιάχια Χαλίλ Αλ-Καϊάλι, εκδιώχθηκε από το σπίτι του στην Πόλη της Γάζας. Τελικά, βρέθηκε να ζει κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας, μαζί με χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Τον Μάρτιο, ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε για τρίτη φορά αυτό το ιατρικό συγκρότημα, ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς το χρησιμοποιούσε ως κέντρο διοίκησης – κάτι που η Χαμάς αρνήθηκε. Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Αλ-Καϊάλι ήταν ανάμεσά τους.

«Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, ο στρατιώτης, μου ζήτησε να πλησιάσω», θυμάται ο Αλ-Καϊάλι. «Μου μιλούσε στα αγγλικά. Και μου ζήτησε να βγω από το κτίριο και να βρω τυχόν ανοιχτές τρύπες ή σήραγγες κάτω από το έδαφος». Κατά μήκος μιας σειράς πολυκατοικιών, οι στρατιώτες τού έλεγαν να μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα και να ελέγχει για μαχητές και παγίδες. Τα κανόνια των ισραηλινών αρμάτων ήταν έτοιμα να πυροβολήσουν, όπως είπε, σε περίπτωση που ανακάλυπταν μαχητές της Χαμάς. «Σκεφτόμουν ότι θα σκοτωθώ μέσα σε λίγα λεπτά», θυμάται. «Σκεφτόμουν την οικογένειά μου. Δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς πολλά πράγματα. Αλλά ανησυχούσα και για τα παιδιά μου, γιατί τα παιδιά και η οικογένειά μου ήταν στο κτίριο». Με ανακούφιση, διαπίστωσε ότι τα κτίρια ήταν άδεια και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Στο τέλος, είπε, αναγκάστηκε να ελέγξει έως και 80 διαμερίσματα.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι που μίλησαν στο CNN αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι αφού χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες, και ο στρατιώτης δήλωσε ότι και οι κρατούμενοι από τη μονάδα του αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, όταν ο στρατιώτης έφυγε από τη Γάζα, άκουσε από τους συντρόφους του ότι το λεγόμενο «πρωτόκολλο κουνουπιού» είχε επανέλθει στη μονάδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Με αφορμή τους περίφημους "Φαρισαίους" του, θυμόμαστε τον διάσημο εξπρεσιονιστή Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976)

Ο Karl Schmidt-Rottluff (Karl Schmidt μέχρι το 1905, 1 Δεκεμβρίου 1884 – 10 Αυγούστου 1976) Karl Schmidt-Rottluff(Wikipedia) ήταν Γερμανός ...