Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2024

Στο κέντρο του κύκλου (I cirkelns mitt): το νέο βιβλίο nordic νουάρ του Arne Dahl

 

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

dahl 

Στο κέντρο του κύκλου (I cirkelns mitt)
του Arne Dahl (μτφ. Γρ. Κονδύλης)
Μεταίχμιο, 2024

 Πηγή: nordiccrimefiction.wordpress.com

Το μυθιστόρημα Στο κέντρο του κύκλου είναι το πρώτο της νέας σειράς του Νταλ, με την Εύα Νίμαν και τους συνεργάτες της στην ομάδα Νόβα [βλ. και εδώ]

 

Η ιστορία αρχίζει με δύο κυριολεκτικά εκρηκτικές υποθέσεις. Ένα διοικητικό στέλεχος μεγάλης χαλυβουργικής εταιρείας σκοτώνεται όταν το αυτοκίνητό του παίρνει φωτιά σε έναν δρόμο έξω από την Ουψάλα. Αρχικά το περιστατικό θεωρείται ατύχημα, όμως δυο μέρες αργότερα ο διευθυντής γνωστής διαφημιστικής επιχείρησης που ετοίμαζε πανεθνική καμπάνια για τη βιομηχανία πετρελαίου, πέφτει θύμα βομβιστικής επίθεσης, όταν ένα πακέτο-βόμβα εκρήγνυται στο γραφείο του.
Μία μυστηριώδης επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στην αρχιεπιθωρήτρια Εύα Νίμαν συνδέει τις δύο υποθέσεις μεταξύ τους και φαίνεται να τις συσχετίζει με τρομοκρατική δράση ενάντια σε ανθρώπους και φορείς που ο συντάκτης της θεωρεί υπεύθυνους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με βάση αυτό το μοναδικό στοιχείο, η Εθνική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της αστυνομίας αναθέτει την έρευνα στη Νίμαν, η οποία συγκεντρώνει τη μέχρι πρόσφατα ανενεργή ομάδα της, τη Νόβα, που ασχολείται με ασυνήθιστα εγκλήματα.

Το στυλ γραφής της επιστολής και μία συγκεκριμένη διατύπωση που χρησιμοποιείται δημιουργούν υποψίες ότι πίσω από αυτήν κρύβεται ο Λούκας Φρισέλ, πρώην προϊστάμενος της Νίμαν, που είχε παραιτηθεί από την υπηρεσία χρόνια πριν, όταν οι λανθασμένες αποφάσεις του σε μια αποτυχημένη επιχείρηση είχαν οδηγήσει στον θάνατο μιας ομήρου. Από την έρευνα προκύπτει ότι ο Φρισέλ, που είχε εργαστεί και στο πανεπιστήμιο ως λέκτορας για περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα, ειδικός στην εκπαίδευση επιβίωσης, ζει εδώ και καιρό απομονωμένος στα δάση της Σουηδίας. Η ομάδα, θεωρώντας ότι ο πρώην αστυνομικός είναι πιθανόν να δρα τώρα ως οικοτρομοκράτης, τον εντοπίζει και τον συλλαμβάνει. Όμως, ενώ στην ανάκριση ο Φρισέλ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις βομβιστικές ενέργειες, μια τρίτη επίθεση γίνεται σε ένα συγκρότημα διακομιστών που ανήκει σε μια διεθνή εταιρεία ταχυδρομικών παραγγελιών, και έτσι αφήνεται προσωρινά ελεύθερος υπό παρακολούθηση.
Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ο Φρισέλ κατορθώνει να ξεφύγει από την επιτήρηση, ενώ μια νέα επιστολή που απειλεί με μεγάλης κλίμακας επίθεση σε άγνωστο στόχο, φτάνει στη Νίμαν.
Και σε ένα δραματικό αγώνα με αντίπαλο τον χρόνο, η ομάδα πρέπει να βρει πάλι τον Φρισέλ και να μάθει αν αυτός είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις βομβιστικές ενέργειες, αλλά και να εντοπίσει τον νέο στόχο για να αποτρέψει μια επίθεση που θα έχει καταστροφικές συνέπειες…

Όταν είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά στο βιβλίο, στην εκδήλωση για τον συγγραφέα, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα, τον Μάιο του 2023, λέγαμε ότι αποτελεί το πρώτο μιας νέας σειράς, και σημειώναμε: «Φαίνεται λοιπόν, ότι αρχίζει μια τρίτη περίοδος στο έργο του Άρνε Νταλ, που θα έχει βασικά κοινά χαρακτηριστικά με την πρώτη». Πράγματι, με το Κέντρο του Κύκλου, ο Νταλ επιστρέφει, μετά από την πενταλογία με τη Μόλι και τον Σαμ, στο υποείδος του αστυνομικού μυθιστορήματος με το οποίο έγινε διεθνώς γνωστός, το police procedural, με κεντρικούς χαρακτήρες μια ομάδα αστυνομικών, καθώς και σε θεματολογία που φέρνει στο μυαλό τα έργα του από το 1998 έως το 2014.
Η ολιγομελής ομάδα Νόβα της σουηδικής αστυνομίας και οι εξαιρετικά ικανοί ερευνητές που την αποτελούν, νέοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, και διαφορετικές προσωπικότητες, θυμίζουν την Ομάδα Α, από την πρώτη σειρά του συγγραφέα. Η κύρια πρωταγωνίστρια, η Εύα Νίμαν, μια ερευνήτρια στην ακμή της καριέρας της, η καλύτερη φίλη της, η Σόνια, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της με το αλκοόλ, αλλά και τα άλλα μέλη της ομάδας, η Άνκαν, ο αφγανικής καταγωγής Σαμπίρ, και ο Άντον, το καθένα με τη δική του ιστορία, που ξετυλίγεται σιγά σιγά, είναι οι ήρωες που κερδίζουν από νωρίς τη συμπάθεια του αναγνώστη και που θα μας κρατήσουν συντροφιά για τα επόμενα βιβλία. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και ο σκοτεινός Λούκας Φρισέλ, ο ευφυής, μοναχικός πρώην αστυνομικός, στο παρελθόν του οποίου, που σχετίζεται στενά με την υπόθεση, αφιερώνεται μεγάλο μέρος του βιβλίου.

Η ιστορία είναι πολύπλοκη και καλοδουλεμένη, ο ρυθμός, σχετικά αργός στην αρχή όταν «γνωρίζουμε» τα μέλη της ομάδας, επιταχύνεται στη συνέχεια, η ένταση συσσωρεύεται γρήγορα, πολλές σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων εξελίσσονται με συναρπαστικό τρόπο, ενώ οι εκπλήξεις και οι ανατροπές δένουν μεταξύ τους καθώς ξετυλίγεται η αφήγηση. Ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά πώς να απεικονίζει ζωντανά τους ήρωές του, αλλά και το σκηνικό, πώς να δημιουργεί ατμόσφαιρα περιγράφοντας τις καλά επιλεγμένες τοποθεσίες μέσα και έξω από την πόλη, έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει την εντύπωση ότι είναι παρών στους δρόμους της Στοκχόλμης, στα γραφεία της αστυνομίας ή κάπου βαθιά μέσα στο δάσος.

Ο Νταλ ασχολείται με ένα πολύ επίκαιρο, «καυτό» θέμα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, και φροντίζει ώστε η κριτική της επικαιρότητας και των σχετικών πολιτικών να γίνεται με φυσικό τρόπο, και να εντάσσεται πλήρως στην εξέλιξη της υπόθεσης [για σχετικό σπόϊλερ, στο τέλος*].
Το μυθιστόρημα τελειώνει με ένα μεγάλο cliffhanger που μας κάνει να αναρωτιόμαστε με αγωνία πότε θα μπορέσουμε να διαβάσουμε το επόμενο βιβλίο, ενώ ταυτόχρονα αφήνει κάποιες ενδείξεις για το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο συγγραφέας σε αυτό.

 

Στο κέντρο του κύκλου: ένα συναρπαστικό αστυνομικό, η εξαιρετική αρχή μιας νέας σειράς με την υπογραφή ενός δεξιοτέχνη του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

David and Lisa /Δαυίδ και Λίζα (1962): συγκινητικό Love Story ανάμεσα σε δύο διαταραγμένες εφηβικές ψυχές

  David and Lisa (1962)   Ο Ντέιβιντ και η Λίζα έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον, όντας «συγκάτοικοι» σε οίκημα για προβληματικά παιδιά. Ο...