Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

Έχεις οσφυαλγία; Μην κάθεσαι, αλλά ασκήσου και περπάτα!

 

efsyn.gr

Να κάθεστε λιγότερο όταν πονάτε στη μέση

Αριστείδης Αποστόλου

πόνος στη μέση
Dreamstime

Να κάθεστε λιγότερο όταν πονάτε στη μέση


Τι κατέγραψε πρόσφατη επιστημονική έρευνα για την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή.

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα πόνων στη μέση ή στην πλάτη, προσπαθούν να βολευτούν σε καναπέδες ή σε καρέκλες και να παραμείνουν εκεί για ώρες. Ωστόσο μια νέα επιστημονική έρευνα διαπιστώνει πως αυτό δεν είναι τόσο καλή ιδέα.

Σύμφωνα λοιπόν με Φινλανδούς επιστήμονες, όταν τα άτομα αυτά μειώνουν έστω και λίγο το χρονικό διάστημα που κάθονται καθημερινά, ο πόνος τους είναι σημαντικά μικρότερος, σε σύγκριση με το εάν παρέμεναν καθιστοί.

Η έρευνα

Με αφορμή, λοιπόν, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις τού παρατεταμένου καθίσματος όσον αφορά τους πόνους σε μέση και πλάτη, η επιστημονική ομάδα πήρε ως δοκιμαζόμενους 64 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που (εκτός από τους πόνους) είχαν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. «Οι συμμετέχοντες μας ήταν αρκετά φυσιολογικοί μεσήλικες, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν λίγο και είχαν πάρει κάποιο επιπλέον βάρος», δήλωσε η καθηγήτρια Jooa Norha, από το Πανεπιστήμιο Turku (και επικεφαλής συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης).

Οι δοκιμαζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (από την οποία ζητήθηκε να μειώσει τον χρόνο καθίσματος κατά μία ώρα την ημέρα) και την ομάδα ελέγχου (από την οποία ζητήθηκε να μην αλλάξει τίποτα από τις συνήθειές της). 

Έπειτα από έξι μήνες, η ένταση του πόνου αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου παρά στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία η ένταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Norha κάλεσε όσους νιώθουν πόνο, να μειώσουν τον χρόνο που κάθονται, τόσο στη εργασία τους όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους. Πρόσθεσε ότι η σωματική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα ή η πιο γρήγορη άσκηση) φέρεται να είναι ακόμα πιο ευεργετική από την απλή όρθια στάση.

https://d2jx2rerrg6sh3.cloudfront.net/image-handler/ts/20140701121150/ri/200/picture/2014/7/78606752-620x480.jpgΔιαβάστε εδώ περισσότερα για την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Εφηβαρχούντος Κότυος του Κότυος οι έφηβοι» της Καλίνδοιας ευγνωμονούντες

  «Εφηβαρχούντος Κότυος του Κότυος, οι έφηβοι» Σε ποια αρχαία πόλη της Μακεδονίας διετέλεσε εφήβαρχος ο Κότυς πριν από 20 αιώνες; Και πώς ...