Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΤΟΥΛΛΟΥ: Ο "ΘΗΣΑΥΡΟΣ" ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΓΚΑΡΝΤΑ (ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ)

 

Η εξαιρετική ρωμαϊκή βίλα «Grotte di Catullo» στις όχθες της λίμνης Garda της Ιταλίας

Αεροφωτογραφία της ρωμαϊκής βίλας Grotte di Catullo, στην άκρη της πόλης Sirmione. [Credit: Garda Musei]
Αεροφωτογραφία της ρωμαϊκής βίλας Grotte di Catullo, στην άκρη της πόλης Sirmione. [Credit: Garda Musei]

Πηγές: LBV Magazine/anaskafi.blogspot.com/

66Βικιπαίδεια=>Σπήλαια του Κάτουλλου

 Στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Sirmione, στις όχθες της μαγευτικής λίμνης Garda στην Ιταλία, τα ερείπια της ρωμαϊκής βίλας, γνωστής ως Grotte di Catullo, αποτελούν έναν από τους πιο πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους της ρωμαϊκής εποχής στα βόρεια της χώρας. Χτισμένη μεταξύ του τέλους του 1ου αιώνα π.Χ. και των αρχών του 1ου αιώνα μ.Χ., η αρχαία αυτή κατοικία αποτελεί μαρτυρία της αρχιτεκτονικής μεγαλοπρέπειας και της χλιδής που χαρακτήριζε τις βίλες της ρωμαϊκής ελίτ. Η κατάσταση διατήρησής της, η ενδιαφέρουσα ιστορία της και η σύνδεσή της με τον Λατίνο ποιητή Γάιο Βαλέριο Κάτουλλο έχουν προσελκύσει την προσοχή μελετητών, ταξιδιωτών και τουριστών εδώ και αιώνες, καθιστώντας την πολιτιστικά σημαντικό ορόσημο.

Η ονομασία Grotte di Catullo χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν τα ερείπια άρχισαν να ανακαλύπτονται εκ νέου και να συνδέονται με τον διάσημο Ρωμαίο ποιητή Κάτουλλο. Σε ένα από τα πιο διάσημα ποιήματά του, το ποίημα 31, ο Κάτουλλος περιγράφει συναισθηματικά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Sirmione, οδηγώντας τους μελετητές της εποχής να ταυτίσουν αυτά τα ερείπια ως την αρχαία βίλα του.


Paene insularum, Sirmio, insularumque ocelle, quascumque in liquentibus stagnis marique vasto fert uterque Neptunus, quam te libenter quamque laetus inviso, vix mi ipse credens Thyniam atque Bithynos liquisse campos et videre te in tuto.


Ερείπια του Grotte di Catullo σήμερα. [Credit: Tifoitalia / Wikimedia Commons]
Ερείπια του Grotte di Catullo σήμερα. [Credit: Tifoitalia / Wikimedia Commons]

Ωστόσο, ενώ ο Κάτουλλος είχε μια βίλα δίπλα στη λίμνη, η κατασκευή που σήμερα φέρει το όνομά του χρονολογείται σε μια περίοδο μετά το θάνατο του ποιητή, γύρω στο 54 π.Χ.. Παρά το γεγονός αυτό, η συσχέτιση διατηρήθηκε με την πάροδο του χρόνου, παγιωμένη στην πολιτιστική και λογοτεχνική παράδοση της Ιταλίας. Ο πρώτος μελετητής που συνέδεσε ρητά τα ερείπια με τον ποιητή ήταν ο Marino Sanuto ο Νεότερος το 1483, και έκτοτε η ταύτιση αυτή ενισχύθηκε και από άλλους συγγραφείς.

Με την πάροδο των αιώνων, τη βίλα επισκέφθηκαν πολλές επιφανείς προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρκησίας της Μάντοβα, Isabella d’Este, η οποία θαύμασε την ομορφιά και το μεγαλείο των ερειπίων κατά τις επισκέψεις της το 1514 και το 1535. Ένας άλλος εξέχων επισκέπτης ήταν ο αναγεννησιακός αρχιτέκτονας Andrea Palladio, γνωστός για τη βαθιά επιρροή του στην κλασική αρχιτεκτονική. Ο Palladio μελέτησε τις τεχνικές κατασκευής της βίλας, θαυμάζοντας τη συμμετρία και την τελειότητα των αρχιτεκτονικών γραμμών της. Αυτοί οι επισκέπτες, μεταξύ πολλών άλλων, συνέβαλαν στη διάδοση της φήμης του Grotte di Catullo ως χώρου μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.[.....................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Η εξαιρετική ρωμαϊκή βίλα «Grotte di Catullo» στις όχθες της λίμνης Garda της Ιταλίας

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΥΛΛΟΥ 4k 60FPS

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Catull_Sirmione.jpg/1200px-Catull_Sirmione.jpg1.Γάιος Βαλέριος Κάτουλλος

2. Έξι ποιήματα για τη Λεσβία - ΚΑΤΟΥΛΛΟΣ, ΒΑΛΕΡΙΟΣ

3.Κάτουλλος, Το πιο λογοκριμένο ποίημά του

Δεν υπάρχουν σχόλια: