Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2024

Στης Σερίφου τη νέα, ολόμαυρή της ράχη...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ


Στης Σερίφου τη νέα, ολόμαυρη,  ράχη 

Ένα πάρκο του Αιόλου της ταιριάζει για να ΄χει.

ΝΑΙ, τη Δανάη και το γιο της  Περσέα  να τρομάζει

Με τη  Μέδουσα  πετρωμένους   βατράχους να κοιτάζει!

 

 undefined

«Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν. Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας. Όταν μεγάλωσε, ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις τρεις Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στη Σέριφο. Στο μεταξύ ο Πολυδέκτης είχε αποπειραθεί να βιάσει τη Δανάη και αυτή για να προστατευτεί είχε καταφύγει σε έναν ναό. Για να εκδικηθεί ο Περσέας, έδειξε στον Πολυδέκτη το τρόπαιό του και εκείνος απολιθώθηκε. Από αρχαίες μαρτυρίες είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Σερίφου λάτρευαν τον Περσέα.

Επίσης στην αρχαιότητα υπήρχε η παράδοση ότι οι βάτραχοι της Σερίφου είναι άφωνοι, η οποία απαντά σε αρκετούς αρχαίους συγγραφείς. Φαίνεται να υπήρχε και η παροιμιώδης έκφραση σερίφιος βάτραχος ή βάτραχος εκ Σερίφου για άφωνους ανθρώπους. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα περιέχει το λήμμα Βάτραχος ἐκ Σερίφου: ἐπὶ τῶν ἀφώνων. παρόσον οἱ ἐν Σερίφῳ βάτραχοι κομισθέντες εἰς Σκῦρον οὐκ ἐφθέγγοντο..» 

[..............................]

ΒικιπαίδειαΣέριφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Με Εκαναν Εγκληματια / They Made Me a Criminal (1939)

Με Έκαναν Εγκληματία / They Made Me a Criminal (1939) Αμερικανική δραματική ταινία του 1939 , σε σκηνοθεσία Μπάσμπι Μπέρκλεϊ και με πρωταγω...