Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

EURO 2024: Αρχίζουν τα ματς

 https://pbs.twimg.com/media/GJoZ7BLXQAAOjSU?format=jpg&name=large


EURO 2024: Πολύχρωμη ποδοσφαιρική γιορτή σε γκρίζο σκηνικό


Απομένουν ελάχιστες ώρες για την έναρξη του Euro 2024 από την «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου, όπου Γερμανία και Σκοτία θα δώσουν τον πρώτο τόνο μιας διοργάνωσης που θα μας κρατήσει κολλημένους στις τηλεοπτικές οθόνες για τον επόμενο μήνα.

Οι 624 παίκτες των 24 ομάδων της τελικής φάσης διανύουν ήδη τον ενδέκατο μήνα φουλ ποδοσφαιρικής δράσης. Μάλιστα οι αστέρες που αναμένουμε να πρωταγωνιστήσουν στη διοργάνωση και να φτάσουν μέχρι τέλους ήδη έχουν πάνω από 70 παιχνίδια στα πόδια τους. Η κούραση –σωματική και πνευματική– είναι δεδομένη, όμως το σύγχρονο ποδόσφαιρο παίζεται ως επί το πλείστον από ταχυδυναμικούς αθλητές που θα κατεβάσουν στροφές μόνο μετά τις 14 Ιουλίου.


Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι κατ’ αρχάς νιάτα, φυσική κατάσταση και αντοχή για να ξεπεραστούν οι όμιλοι και το εμπόδιο της φάσης των «16». Κατόπιν, βάσει της ποιότητας θα γίνει το «ξεκαθάρισμα». Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνουν κατ’ αρχάς η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ από κοντά ακολουθούν η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Η Γερμανία πάντα φτάνει τουλάχιστον στα ημιτελικά όταν φιλοξενεί διοργανώσεις, οπότε –παρά τα εμφανή προβλήματα ταυτότητας που αντιμετωπίζει– δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Η Ιταλία υπερασπίζεται το στέμμα της με υλικό σαφώς κατώτερο σε ποιότητα και προσωπικότητα σε σχέση με αυτό του 2021, ενώ η Ισπανία έχει πάντα ενθουσιασμό και μπαλαδόρους ικανούς για το κάτι παραπάνω. Ολλανδία και Ελβετία έχουν ταλέντο για να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης φέρνουν στο προσκήνιο άλλα δύο εθνικά συγκροτήματα. Η Τουρκία θα παίζει «σαν στο σπίτι της», καθώς η κοινότητά της στη Γερμανία υπολογίζεται μεταξύ 4 ώς 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και η Ουκρανία, που αντιμετώπισε ένα σωρό δυσκολίες και λογιστικά εμπόδια για να προετοιμαστεί για τη διοργάνωση, θα έχει τη συμπάθεια και στήριξη των ουδετέρων. Είναι πολύ δυνατή η εικόνα των ποδοσφαιριστών της να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο ο καθένας τυλιγμένος με την κυανοκίτρινη σημαία της χώρας του – όπως γίνεται σταθερά στους αγώνες των εθνικών ομάδων της σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες εδώ και δύο χρόνια, όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας.

Η μοναδική «σταχτοπούτα» είναι η Γεωργία, η οποία ουσιαστικά κράτησε την Ελλάδα μακριά από τελική φάση Euro για τρίτη σερί διοργάνωση. Η απομονωμένη από τον διεθνή αθλητισμό Ρωσία –λόγω του πολέμου– είναι η μία από τις πέντε ομάδες που βρέθηκαν στο προηγούμενο Euro, αλλά απουσιάζουν τώρα. Οι άλλες τέσσερις που δεν εξασφάλισαν εισιτήριο για τη Γερμανία είναι η μετά-Μπέιλ Ουαλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδία και η Σουηδία –η τελευταία μάλιστα καταγράφει την πρώτη απουσία της από το τουρνουά στον 21ο αιώνα.

Απόντες θα είναι για διάφορους λόγους και αρκετοί αστέρες. O εκ των κορυφαίων σκόρερ παγκοσμίως Ερλινγκ Χόλαντ και ο ηγέτης της Αρσεναλ Μάρτιν Εντεγκααρντ δεν κατάφεραν να προκριθούν με τη Νορβηγία. Οι Γκάβι, Φρένκι ντε Γιονγκ και Χάρι Μαγκουάιρ είναι τραυματίες, ο Τζακ Γκρίλις κρίθηκε εκτός φόρμας, ο Ματς Χούμελς δεν «γέμισε το μάτι» του προπονητή του, ενώ ο Τιμπό Κουρτουά τσακώθηκε για το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Βέλγιο.

Το σκηνικό πάντως είναι έτοιμο για ένα εντυπωσιακό ποδοσφαιρικό θέαμα που καλό θα είναι να περιοριστεί στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η πραγματικότητα του κόσμου μας είναι ζοφερή: ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θηριωδίες στη Λωρίδα της Γάζας, ανησυχητική αποτύπωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στις πρόσφατες ευρωεκλογές, απειλή άλλης μιας θητείας του επικίνδυνου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και όλα αυτά στο ίσως πιο καυτό κλιματολογικά καλοκαίρι όλων των εποχών.

Μακάρι όλα τα παραπάνω να μη μολύνουν την πολυπολιτισμική γιορτή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που στην ιδανική εκδοχή της προσφέρει χαρά, ξεγνοιασιά και –πολυπόθητη– απόδραση.

Σε ρυθμούς Euro καθημερινά η ΕΡΤ

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις επιστρέφουν στη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ θα κινείται σε ρυθμούς Euro 2024 έως τον τελικό του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου και για τον λόγο αυτό έχει «στρατολογήσει» τέσσερις Legends, πρωταθλητές Ευρώπης του 2004.

Ο Αγγελος Χαριστέας και ο Ντέμης Νικολαΐδης θα βρίσκονται στη Γερμανία σε ρόλο σχολιαστών, μαζί με τους απεσταλμένους της ΕΡΤ, Τάσο Κολλίντζα, Βασίλη Μπακόπουλο, Πάνο Μπλέτσο, Ιωσήφ Νικολάου, Γιώργο Τραπεζανίδη και Γιώργο Χαϊκάλη, που θα κάνουν τη live περιγραφή των 51 αγώνων από τις 10 έδρες της διοργάνωσης.

Στο στούντιο της ΕΡΤ οι Τάκης Φύσσας και Γιούρκας Σεϊταρίδης θα σχολιάζουν τις εξελίξεις στο Euro 2024, στο πλαίσιο της καθημερινής διπλής εκπομπής Euro Nights (στις 21.00 και μετά τον βραδινό αγώνα) που παρουσιάζει ο Πάνος Βόγλης.

Ολες οι αναμετρήσεις θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1, ενώ θα επιστρατευτεί και η ΕΡΤ3 για την 3η αγωνιστική των ομίλων, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αγώνων.




Ένθετη 16σέλιδη εφημερίδα για το «Euro 2024» UPD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ /ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Mantovani - Mantovani And His Orchestra - Great Concerts (Full Álbum)

Ο Annunzio Paolo Mantovani (15 Νοεμβρίου 1905 – 29 Μαρτίου 1980) ήταν ένας δημοφιλής μαέστρος και διασκεδαστής στο ύφος «easy listening».  ...