Πέμπτη, Ιουνίου 06, 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ : Κατασκοπεία της Τουρκίας κατά της Γερμανίας και ενεργή στήριξη ακροδεξιών οργανώσεων και κινημάτων

 


Η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για κατασκοπεία και υποστήριξη ακροδεξιών κινημάτων Germany accuses Turkey of running spying operations and fueling far-right movements

Αρχική Πηγή: Nordic Monitor 
 Ελληνική Πηγή: militaire.gr

Η έκθεση του 2023 από το Κρατικό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος του Αμβούργου της Γερμανίας (Landesamt für Verfassungsschutz Hamburg) κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου 2024, ρίχνοντας φως στις δραστηριότητες διαφόρων μυστικών υπηρεσιών και παράνομων ομάδων στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) δραστηριοποιείται ενεργά εντός των γερμανικών συνόρων, με έμφαση στην παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, κουρδικών ομάδων και αριστερών οργανώσεων.

Η ετήσια έκθεση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αμβούργο και συνήθως καλύπτει την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, το οργανωμένο έγκλημα και παρόμοια θέματα.  

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η MIT, υπό την ηγεσία του İbrahim Kalın, στενού έμπιστου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες της για τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση. Στα κυριότερα σημεία της έκθεσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση από το MIT του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος (TKP/ML), τα οποία θεωρούνται από τις τουρκικές αρχές απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την παρακολούθηση από την MIT του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν, σε όλη τη Γερμανία. Εκτός από τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στον επηρεασμό του πολιτικού λόγου εντός της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία. Αναφορές για βουλευτές του ΑΚΡ που υποστηρίζουν την εξόντωση των αντιπάλων του Ερντογάν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κινήματος Γκιουλέν, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ξένη επιρροή στη γερμανική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Neuss στις 13 Ιανουαρίου 2023, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ Mustafa Açıkgöz δήλωσε, αναφερόμενος στα μέλη του κινήματος Γκιουλέν: «Όπως δεν τους παραχωρούμε το δικαίωμα να ζουν στην Τουρκία, δεν θα τους το παραχωρήσουμε ούτε στη Γερμανία».

Η έκθεση εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι είναι πιστοί στην τουρκική κυβέρνηση και φέρονται να έχουν στρατολογηθεί από τη MIT για σκοπούς συλλογής πληροφοριών. Τα άτομα αυτά φέρονται να κατασκοπεύουν συμπολίτες τους – Τούρκους πολίτες – για να συλλέγουν πληροφορίες και ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν άτομα που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.

Στις 3 Νοεμβρίου, το Nordic Monitor δημοσίευσε την ιστορία ενός Τούρκου με έδρα το Βερολίνο, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει πληροφοριοδότης της MIT, ισχυριζόμενος ότι είχε διεισδύσει επιτυχώς στο κίνημα Γκιουλέν και ήταν έτοιμος να μοιραστεί πληροφορίες με τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιλαμβάνονται στις επίσημες ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και τα οποία απέκτησε το Nordic Monitor, το άτομο που παρέμεινε ανώνυμο διαβίβασε διάφορα μηνύματα στις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προξενείου στο Βερολίνο και των κεντρικών γραφείων της MIT, με σαφή πρόθεση να βοηθήσει τους Τούρκους κατασκόπους στην απαγωγή επικριτών του Ερντογάν.

Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων από τις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της MIT, κατά ατόμων που ταξιδεύουν προς ή από την Τουρκία. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ατόμων που κατηγορήθηκαν για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας ή αντιμετώπισαν συνέπειες επειδή εξέφρασαν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στα αεροδρόμια.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης το ακροδεξιό, εθνικιστικό δίκτυο “Γκρίζων Λύκων” (Bozkurtlar, γνωστό και ως Ülkücüler), την οργάνωση νεολαίας του συμμάχου του Ερντογάν, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των του δικτύου “Γκρίζων Λύκων” και του AKP στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα “Γκρίζοι Λύκοι”συνεργάζεται με στελέχη που πρόσκεινται στο AKP από την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, και με κοινότητες τζαμιών που εκπροσωπούνται από την Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB) και την IGMG (Ισλαμική Κοινότητα Milli Görüs). 

Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων στην Τουρκία έχει δώσει ώθηση σε ακροδεξιά κινήματα, τα οποία τώρα συσπειρώνονται υπέρ ενός «ευρωπαϊκού τουρκισμού» στη Γερμανία. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν προκύψει πολυάριθμες άκρως εθνικιστικές ομάδες και οργανώσεις, που προσπαθούν να επηρεάσουν την τουρκική κοινότητα. Η ιδεολογία τους διαδίδεται επίσης μέσω οργανώσεων πίεσης όπως η UID καθώς και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η έκθεση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έκθεση που αναφέρεται στην ανησυχία της Γερμανίας για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τις δραστηριότητες ριζοσπαστικών ομάδων. Σε μια έκθεση του Αυγούστου του 2023 που δημοσιεύθηκε από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Τουρκία αναγνωρίστηκε ως ο μοναδικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που ασκεί δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος. Οι ενέργειες αυτές θεωρήθηκαν απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τη διμερή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Η έκθεση 380 σελίδων, η οποία εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών για την Κοινότητα (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από την Υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser, απαριθμούσε την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως τους κύριους παράγοντες κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, κυβερνοεπιθέσεων που κατευθύνονται από υπηρεσίες πληροφοριών και επιχειρήσεων επιρροής.

Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία και άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για τη συλλογή πληροφοριών, την άσκηση επιρροής, την παρακολούθηση επικριτών ή την επιδίωξη άλλων συμφερόντων, κυρίως λόγω του εξέχοντος ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του Ερντογάν.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι στη Γερμανία, οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές διεξάγουν επίσης παρακολούθηση οργανώσεων και ατόμων που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση.

Έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor το 2018 αποκάλυψαν ότι η τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο είχε καταρτίσει προφίλ Τούρκων πολιτών που αντιτάσσονταν στον Ερντογάν, διαβιβάζοντας στη συνέχεια τα προσωπικά τους στοιχεία στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε τις πληροφορίες αυτές στις δικαστικές αρχές, οδηγώντας σε αβάσιμες έρευνες για τρομοκρατία σε βάρος των ατόμων αυτών, παρά την απουσία συγκεκριμένων αποδείξεων.

 Nordic Monitor 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Top 10 Young Ultra-Contemporary Painters You Need To Know

Table of contents: 00:00 — Introduction 01:22 — 10. Tschabalala Self 01:57 — 9. Njideka Akunyili Crosby 02:29 — 8. Simon Fujiwara 03:14 ...