Κυριακή, Ιουνίου 09, 2024

Οι κοσμικές γυναίκες βαδίζουν το δικό τους Γολγοθά στην Τουρκία του Ερντογάν

 «Οι σουλτάνες του φιλέ» πανηγυρίζουν μετά τη νίκη της Τουρκίας εναντίον της Σερβίας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου.


Τουρκία: Eκστρατεία εξευτελισμού της ομάδας βόλεϊ γυναικών που σαρώνει σε τίτλους κι ενοχλεί την εξουσία

Ραγκίπ Ντουράν


Αύξηση των τιμών, διορισμός διαχειριστών αντί για εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους, ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με περισσότερο εξισλαμισμό, απαγόρευση ειδήσεων που ενοχλούν τους κυβερνώντες, συλλήψεις απεργών και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, παράνομες και παράνομες δικαστικές αποφάσεις… Η Τουρκία υποφέρει πολύ. Αλλά η διεθνής ομάδα βόλεϊ γυναικών, που είναι η πρώτη στον κόσμο, ξεφυτρώνει σαν λουλούδι στη μέση του βάλτου.

Αυτές οι νεαρές γυναίκες, οι καλύτερες στην κατηγορία τους, έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών της χώρας. Έχουν κατακτήσει κύπελλα στην Ευρώπη και αλλού απέναντι σε ομάδες από χώρες όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία, οι οποίες είναι επίσης πολύ δυνατές. Αυτές οι σύγχρονες νεαρές γυναίκες είναι όλες καλά μορφωμένες, μιλούν άπταιστα αγγλικά και είναι πολύ σεμνές. Έχουν καταφέρει να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή από την επίθεση των μέσων ενημέρωσης των «διασημοτήτων».

Η επιτυχία αυτών των νεαρών γυναικών που φορούν την εθνική φανέλα δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί από τις τουρκικές αρχές. Αρχικά, οι ισλαμιστές επέκριναν και μάλιστα λιντσάρισαν όλες τις παίκτριες της ομάδας επειδή «κατά τη διάρκεια των αγώνων φορούσαν ρούχα που δεν ήταν σύμφωνα με το Ισλάμ». Στη συνέχεια, τουλάχιστον δύο πολύ καλές παίκτριες έγιναν στόχος απίστευτων επιθέσεων επειδή ήταν ΛΟΑΤKI άτομα. Τέλος, οι κυβερνώντες δεν άντεξαν το γεγονός ότι όλες οι παίκτριες είχαν δηλώσει δημόσια ότι ήταν «Οι κόρες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ενώ η επίσημη ορολογία τις αποκαλεί «Οι Σουλτάνες του Δικτύου».

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα αυτή κέρδισε τέσσερις από τους τέσσερις αγώνες σε ένα τουρνουά VNL (Volleyball Nations League) στο Τέξας των ΗΠΑ. Νίκησαν μάλιστα την αμερικανική ομάδα στην έδρα της.

Οι αρχές, ήδη δυσαρεστημένες από την επιτυχία τους, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποτρέψουν τη νίκη τους. Όλα τα μέλη της ομάδας έπρεπε να ταξιδέψουν με αεροπλάνο σε οικονομική θέση σε προγραμματισμένη πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Άρλινγκτον με δύο ενδιάμεσους σταθμούς. Οι αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά έχουν στη διάθεσή τους πολλά ιδιωτικά αεροπλάνα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα με την αμερικανική ομάδα, το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι TRT Spor, το οποίο μετέδιδε ζωντανά τον αγώνα, έδειχνε επανειλημμένα μια νεαρή Τουρκάλα στις κερκίδες να δείχνει πολύ συμπαθητική και σχεδόν να παραληρεί από χαρά. Η εν λόγω οπαδός φορούσε ένα ελαφρώς χαμηλοκομμένο κόκκινο φόρεμα. Υπήρξε μαζική διαμαρτυρία στα κοινωνικά δίκτυα, οι λεγόμενοι φύλακες της ισλαμικής ηθικής. Αντί να δείξουν τη χαρά τους, οι ισλαμιστές χρήστες του διαδικτύου έσυραν αυτή την οπαδό στη λάσπη. Αναγκάστηκε να κλείσει τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε απάντηση αυτών των αντιδράσεων, η διοίκηση του TRT εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι «οι εικόνες αυτές δεν συνάδουν με τις τουρκικές παραδόσεις». Επισήμανε επίσης ότι η ζωντανή κάλυψη και μετάδοση της συνάντησης έγινε από την αμερικανική εταιρεία που είναι διαπιστευμένη από το VNL. Ως εκ τούτου, το TRT δεν ήταν υπεύθυνο για «αυτή την αγενή πράξη». Οι φεμινιστικές, γυναικείες, δημοσιογραφικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα άσκησαν συλλογικά δριμεία κριτική στη δήλωση αυτή.

Τέλος, η εισαγγελία του Ερντογάν συμμετείχε στην εκστρατεία εξευτελισμού: στις 5 Ιουνίου, ένα δικαστήριο απαγόρευσε τη μετάδοση και τη δημοσίευση αυτών των εικόνων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

« Είμαστε όλοι θηλαστικά», «Ζήτω τα βυζιά της αντιπολίτευσης», «από τώρα και στο εξής θα βλέπουμε πολύ περισσότερα βυζιά στα δίκτυα», αστειεύτηκαν.

Το περιστατικό αυτό έδειξε για άλλη μια φορά ότι το παλάτι του Ερντογάν ενοχλείται από τις νίκες των άλλων, ιδίως των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και των κοσμικών πολιτών της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιτυχίες της διεθνούς ομάδας βόλεϊ θεωρούνται από το μέτωπο της αντιπολίτευσης ως πόντοι κατά του Ερντογάν, κατά του πολιτικού Ισλάμ και κατά των macho τάσεων της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέφαν Τσβάιχ, «Σκακιστική νουβέλα» : το συγκλονιστικό γραπτό που εστάλη στους εκδότες ως προπομπός του θανάτου του μία μέρα πριν αυτοκτονήσει

Παιγνιώδες σαν θρίλερ, σκοτεινό ψυχογράφημα, πολιτική και κοινωνική αλληγορία, το μικρό αυτό αριστούργημα διαδραματίζεται σε ένα επιβατηγό ...