Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

χάρτης, 66-Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης/ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

 


χάρτης, 66
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
 
Μεταφράσεις:ο Δημήτρης Καλοκύρης μεταφράζει από την Άλκηστη του Ευριπίδη, δύο ομάδες μεταφραστών (υπό την αιγίδα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) μεταφράζουν παράλληλα ένα διήγημα του Μιγκέλ Ντελίμπες,, ο Νίκος Πρατσίνης  παρουσιάζει οπτικά σονέτα του Κλάουδιο Ροντρίγκεθ Φερ για τον ισπανικό Εμφύλιο και η Σταυρούλα Ηλία δύο ποιήματα του Ντίλαν Τόμας.

Βιβλιοκρισίες γράφουν οι: Αριάδνη Καλοκύρη, Τασούλα Καραγεωργίου, Σάββας Μιχαήλ, Μιχάλης Μοδινός, Θανάσης Πάνου, Αθηνά Ρώσσογλου, Ζωή Σαμαρά, Ζαχαρίας Σκούρας, Χρήστος Τσαμπρούνης, Θανάσης Χατζόπουλος.

Πυξίδες: Ιωάννα Λιούτσια, Ανδρέας Τσάκας ενώ, στην «Μικρή Κλίμακα», υπό την επίβλεψη της Δήμητρας Ι. Χριστοδούλου, ανταλλάσσουν ιαπωνιστί (με προφορά μαορί) φιλιά ο Μιχάλης Βρυωνίδης, η Μαρία Πατακιά και η Βαρβάρα Σπυροπούλου.

Ένα Δοκίμιο του Πολ Βαλερί (μτφρ. Στρατής Πασχάλης) κι ένα του Τζόζεφ Κόνραντ (μτφρ. Αλέξανδρος Λαβράνος).

Διερευνήσεις: Έλενα Αλεξανδράκη (για τις ηλικίες του Ηλία Βενέζη), Ελισσαίος Βγενόπουλος (για τα 100 χρόνια του Κώστα Αξελού), Γιάννης Λειβαδάς, Άρης Νοάχ.

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης επιλέγει ποιήματα του Ανδρέα Κάλβου· διαβάζει ο καθηγητής Ευριπίδης Γαραντούδης και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός με μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στον Ζωολογικό Κήπο έχουμε από καμήλες (της Μαρίας Βέρρου) μέχρι σκύλους που τρώνε κουφέτα (της Μαρίας Ράμμου)
.
  
Στο Θέατρο, ο Σάββας Πατσαλίδης σχολιάζει το «αύριο» του Ευρωπαϊκού θεάτρου.

Στον Κινηματογράφο: Άρης Μαλανδράκης, Πάρις Μνηματίδης, Γιάννης Σμοΐλης. 

Στη Μουσική, η Αντιγόνη Γαϊτανά γράφει για την Ελληνίδα σοπράνο που δεν απέδωσε ναζιστικό χαιρετισμό στον Χίτλερ, ενώ η Παυλίνα Μάρβιν, στη νέα στήλη με τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς που μελοποιούν σύγχρονη ποίηση, συνομιλεί με τον Κρέοντα Κανακάρη.

Φωτογραφία: Αντίγραφα αντιγράφων του Κωστή Αργυριάδη
.
 

Στις 15 Ιουνίου:
Αφιέρωμα στον Γερμανό συγγραφέα
Β. Γκ. Ζέμπαλντ
(επιμ. Βασίλης Παπαγεωργίου)
 
δείτε τα περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Private Life of Henry VIII (1933) : Ο καλύτερος Ερρίκος Η΄ όλων των εποχών

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Ο ΟΓΔΟΟΣ Βικιπαίδεια=>Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Η΄       Η ταινία Ερρίκος Η΄ γν...