Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023

Συγκρίνοντας αναπόφευκτα τις πρυτανικές Εκλογές σε Ελλάδα και Βενεζουέλα

Εκλογές Πρύτανη σε Ελλάδα και Βενεζουέλα: αναπόφευκτες συγκρίσεις

Ο Τάκης Πολίτης για την άδεια του Δ.Κουφοντίνα - YouTubeΤάκης Πολίτης*

Στην παρούσα συγκυρία, όπου σε πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα γίνονται εκλογές για ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης και εν συνεχεία Πρύτανη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται αντίστοιχα σε μια χώρα, τη Βενεζουέλα, που υπόκειται σε εμπάργκο από τη Δύση και που συνεχώς κατηγορείται για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών.

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα ψηφίζουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ (όχι και οι συμβασιούχοι διδάσκοντες) για την ανάδειξη 6 συναδέλφων τους ως εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι 6 στη συνέχεια εκλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου και τέλος οι 11 εκλέγουν τον Πρύτανη.

Την Παρασκευή 9/6 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρυτανικού σχήματος στο Universidad Central de Venezuela (UCV). Τα πρυτανικά σχήματα στη Βενεζουέλα είναι τετραμελή, αποτελούνται από τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων, τον Αντιπρύτανη Οικονομικών Θεμάτων και τον Γραμματέα.

Το εκλογικό σώμα, με βάση την προ 15ετίας νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης υπό τον comandante Chavez, αποτελείται από:

• τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες (είτε με μόνιμη σχέση εργασίας, είτε όχι),

• τους φοιτητές και τις φοιτήτριες,

• τους διοικητικούς υπαλλήλους,

• τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες (φύλακες, καθαρίστριες, κλπ),

• τους συνταξιοδοτηθέντες διδάσκοντες και διδάσκουσες του πανεπιστημίου,

• τους αποφοίτους και τις απόφοιτες του πανεπιστημίου.

Η βαρύτητα της ψήφου ποικίλει: διδάσκοντες (νυν και πρώην): 1, φοιτητές: 0,25, απόφοιτοι, διοικητικοί & εργαζόμενοι: 0,10.

Σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ -τα οποία από τον προηγούμενο μήνα έδωσαν πολύ μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα με ώρες τηλεοπτικής παρουσίασης των υποψήφιων σχημάτων- συνολικά 120.000 ειδικές κάρτες εκτυπώθηκαν για αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δεκάδες χιλιάδες λοιπόν βενεζουελάνοι και βενεζουελάνες ψηφίζουν σήμερα για την ανάδειξη του πρύτανη του μεγαλύτερου και παλαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος στη χώρα τους. Στο ΕΚΠΑ, στο παλαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Ελλάδα, αλλά και στα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, οι έχοντες το δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη πρύτανη μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Το βασικό επιχείρημα αυτών που συμφώνησαν διαχρονικά στον περιορισμό του εκλογικού σώματος (ξεκινώντας από τον αποκλεισμό των φοιτητών) στην Ελλάδα, ήταν ότι έτσι πατάσσεται η συναλλαγή. Αντιστρέφοντας κάθε κανόνα λογικής και θέλοντας να πείσουν για τις θέσεις τους, ουσιαστικά ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει συναλλαγή με δεκάδες χιλιάδες άγνωστους ψηφοφόρους, παρά με 10 ομοτράπεζους.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισκέπτης Καθηγητής στο Universidad Bolivariana De Venezuela

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...