«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.
Τα εγκαίνιαπραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022,στις 19.00, στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.
Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός αυτός καλλιτέχνης λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.
Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, αποτυπωμένες σε καμβά. Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.
Τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενούνται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ "τα έργα ηχούν σαν μουσική"
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτήριο Μ1 Χρ. Λαμπράκης, φουαγιέ 3ου ορόφου.
Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 - Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 17:00-20:00, Κυριακή 12:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: www.tch.gr
Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) - Βικιπαίδεια
Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (1993) Περιοδικό "Εντευκτήριο"
Σύντομη συνομιλία του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου με τον Γιώργο Κορδομενίδη, λίγο πριν από τα εγκαίνια του γλυπτού του «Ομπρέλες» στην είσοδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 1993
Συζητώντας για τα δημόσια γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου |
SNFCC Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
Με αφορμή την έκθεση Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του γλύπτη και τ. Αντιπρύτανη της ΑΣΚΤ, Γιώργου Χουλιαρά, και του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και συνεπιμελητή της έκθεσης, Άγγελου Μωρέτη, με θέμα τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο.
Το έργο του Ζογγολόπουλου, του κατεξοχήν εκφραστή της γλυπτικής στον δημόσιο χώρο, γίνεται το όχημα για να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας ως πολίτες και τη σχέση μας με τον όρο «δημόσιος» στον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μακέτα για το γλυπτό Ομπρέλες που το 1995 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες, στο Αίθριο του Κτιρίου του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου