Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2022

Η γη τρέμει (Ιταλ. La terra trema)/ 1948 : το νεορεαλιστικό δράμα του Λουκίνο Βισκόντι , που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ

Η Γη ΤρέμειΗ Γη Τρέμει - Βικιπαίδεια


Η ταινία Η γη τρέμει (Ιταλ. La terra trema) είναι νεορεαλιστικό δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι.

 

(Η γη τρέμει)
του Luchino Visconti

la-terra-trema.jpg

Η αφήγηση έχει ως κεντρικά πρόσωπα τους κατοίκους ενός μικρού χωριού της Ιταλίας, της Aci Trezza κοντά στην Κατάνια. Περιγράφεται η καθημερινότητα της ζωή τους, ο αγώνας επιβίωσης που καθημερινά διεξάγουν οι ψαράδες και οι οικογένειες τους. Η τελετουργία του ψαρέματος, ο Ντόνι Βαλάστρο και η οικογένειά του, η τοπική διάλεκτο και τα γεμάτα μελαγχολία τραγούδια, οι "ηθοποιοί" που υποδύονται τον εαυτό τους, που "παίζουν" την ζωή τους, η περιπλάνηση της κάμερας στον ασφυκτικό χώρο της παραθαλάσσιας κοινότητας, η ανηλεή εκμετάλλευση του μόχθου των ψαράδων από τους χονδρέμπορους, η εξέγερσή τους.
Μαρτυρία μίας ολόκληρης εποχής, συγκλονιστικό τεκμήριο του αγώνα για επιβίωση, οι εικόνες της ταινίας έχουν την δύναμη της τραγωδίας: όπου το πεπρωμένο συντρίβει τον άνθρωπο. Τα επεισόδια της αφήγησης χωρίς να αδιαφορούν για τους νόμους και κανόνες της δραματικής πλοκής βρίσκονται μετέωρα μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας μυθοπλασίας: καταγράφουν με την ωμότητα ενός ντοκιμαντέρ την πραγματικότητα, αφηγούνται τις ιστορίες ζωής των προσώπων. Πρώτο μέρος ενός σχεδίου που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε -για απεικόνιση των συνθηκών ζωής των Ιταλών προλετάριων- , Η γη τρέμει είναι μια ταινία ορόσημο για τον ιταλικό νεορεαλισμό: σύμφωνα με τον κριτικό Giuseppe Ferrara εδώ "ο νεορεαλισμός συνειδητοποιεί τον εαυτό του".
Δ.Μ.

Η γη τρέμει (La Terra Trema)
Σκηνοθεσία: Luchino Visconti. Σενάριο: Luchino Visconti (βασισμένο στο μυθιστόρημα I Malavoglia του Giovanni Verga). Σχόλιο: Luchino Visconti, Antonio Pietrangeli. Φωτογραφία: G. R. Aldo. Μοντάζ: Mario Serandrei. Ηθοποιοί: Antonio Arcidiacono, Giuseppe Arcidiacono, Giovanni Greco, Nelluccia Giammona, Agnese Giammona, Nicola Castorina, Rosario Galvagno, Lorenzo Valastro, Rosa Costanzo, ψαράδες και κάτοικοι της Aci Trezza. Προέλευση: Ιταλία. Διάρκεια: 100'. Ασπρόμαυρη. Βραβεία:. 1948.

Δεν υπάρχουν σχόλια: