Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2022

Botero, Ex-voto: ένα πίνακας-τάμα με χιούμορ

  

Fernando Botero, Ex-voto, 1970, Museo de Antioquia, Medellín, Colombia. Published 13 Jun 2020.

Αυτή η ελαιογραφία είναι ένα πραγματικό παράδειγμα της αίσθησης του χιούμορ που χαρακτηρίζει τα έργα του διάσημου ζωγράφου. 
Ο πίνακας περιέχει μια σειρά συμβολικών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούσε εκείνη τη στιγμή και δείχνει τα θέματα και τα χαρακτηριστικά του έργου του καλλιτέχνη: θρησκεία, πολιτική, αυτοαναφορά, χιούμορ και εικονογραφία της ιστορίας της τέχνης. Αυτά εμφανίζονται σταθερά σε όλο το έργο του και είναι θεμελιώδη για την κατανόηση του έργου του.


Στο κάτω αριστερό μέρος του καμβά, στην αναπαράσταση ενός καβαλέτου υπάρχει η εξής επιγραφή: "EX VOTO (=Αφιέρωση), ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΗΝ COLTEJER ART BIENAL, ΗΓΕΤΙΔΑ ΣΤΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΣ , 1970. "
 

Η ευτραφέστατη Παναγία  δίνει  χρήματα στον φτωχό καλλιτέχνη , που ντυμένος με κουστούμι και έχοντας γύρω από τα σώμα του ένα φίδι (σύμβολο καλοτυχίας) προσεύχεται γονυκλινής στα πόδια της. Η παρθένος Μαρία κρατά με το δεξί της χέρι και μπροστά στο πελώριο μπούστο της  το μικρο γιο του ζωγράφου, ενώ πίσω της ένας  μικρός άγγελος κρατά αναπεπταμένη την Κολομβιανή σημαία, υπογραμμίζοντας τον πατριωτισμό του  Botero.

Fernando Botero

Φερνάντο Μποτέρο (1932) - Βικιπαίδεια90 years of Fernando Botero: some events of the Museum of Antioquia and the  Rosario to enhance his work - Infobae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κινεζικό κεφίρ , το αρχαιότερο τυρί του κόσμου!

Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ήταν... κεφίρ   Πηγές: Θ. Τσώλη,  in.gr ,  Archaeology News, https://newatlas.com/history/worlds-oldest-cheese...