Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2022

χάρτης, 45 (Σεπτέμβριος 2022) : μόλις κυκλοφόρησε

 

χάρτης, 45
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
 
Μεταφράσεις: Η Ζωγραφια Κεφαλοπούλου μεταφράζει Έλεν Μπας, ο Βασίλης Παπαγεωργίου Μίκαελ Οικονόμου και η Χριστίνα Γ. Παπαδοπούλου Μιράντα Τζουλάι.

Βιβλιοκρισίες από τους Τζένη Αδάμ-Βελένη, Νίκο Βατόπουλο, Μαρία Δαλαμήτρου, Ευσταθία Δήμου, Στυλιανή Παντελιά, Άκη Παπαντώνη και Δέσποινα Παπαστάθη.

Στα Δοκίμια: ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς γράφει περί ελληνικότητας και μοντερνισμού, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος για την ελληνική ποίηση του Νότου και ο Ν. Μορόπουλος για τον Επιτάφιο του Περικλή.

Πυξίδες: Ο Γιώργος Βέης πίνει φοινικόκρασο στο Χαρτούμ  • Η Ιωάννα Λιούτσια περιδιαβάζει τις εκθέσεις βιβλίων • Ο Ανδρέας Τσάκας παρουσιάζει μια επιστολή του Μοντιλιάνι • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου μουρμουρίζει ένα χατζιδακικό ρεφρέν με την χορωδία των Γιάννη Ζέρβα, Ιφιγένειας Σιαφάκα και Βάνιας Σύρμου.

Στις Διερευνήσεις, ο Γεράσιμος Δενδρινός καταθέτει δεκαπέντε συλλογισμούς. ο Γιώργος Δήμος περιφέρεται στα ιδεογράμματα του «Τάο Τε Τσινγκ», ο Βασίλης Λαμπρόπουλος συνομιλεί με τον Γιώργο Χαντζή για αρνητικά χαρακτηριστικά και σβησίματα και η Αθηνά Ψαροπούλου σκαρφαλώνει σ' ένα ωραίο ορεινό ποίημα του Εμπειρίκου.

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει τον Αυστριακό συνθέτη Πέτερ Άμπλιγκερ να συνοδεύει ηχητικά απαγγελίες του Μπρεχτ, της Γερούδης Στάιν, του Απολινέρ, του Σαρτρ του Πάουντ και του Παζολίνι.

Στον Ζωολογικό Κήπο: Ο Γιώργος Βαρθαλίτης στιχουργεί επί ελέφαντος, η Μαρία Λεβαντή καταγράφει το ημερολόγιο μιας λύκαινας και ο Γιάννης Πάσχος αλιεύει νέα αλλόκοτα πλάσματα από το βυθό της φαντασίας του.

 
  
Στα Κόμικς, ο Άρης Μαλανδράκης συνομιλεί με τον Dave Brown για τις γελοιογραφικές παρωδίες της κλασικής ζωγραφικής.

Στον Κινηματογράφο, ο Λάμπρος Σκουζάκης ψάχνει δύο για το δρόμο και ο Γιάννης Σμοΐλης σχολιάζει τα «Μαγνητικά πεδία» του Γ. Γούση.

Στη Μουσική, ο Γιώργος Μουλουδάκης μιλά για μια σπαρακτική παράσταση ενώ η Έλση Σαράτση πλάθει ηχητικά με τρυφερό πηλό.

Στη Φωτογραφία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θυμάται πώς φωτογράφισε τον Αμερικανό πρέσβη.

 
 
Στο τεύχος επίσης φιλοξενούνται φωτογραφίες των Άρι Γεωργίου, Νάσου Ευσταθιάδη, Κωστή Ζάγκα, Μαρίας Κοσσυφίδου, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Πηνελόπης Πετσίνη και Ζυράννας Στόικου.
στις 15 Σεπτεμβρίου
αναρτάται το αφιέρωμα στη

Μάτση Χατζηλαζάρου

(επιμ. Χρήστος Δανιήλ, Άντεια Φραντζή)
δείτε τα περιεχόμενα



Δεν υπάρχουν σχόλια: