Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021

Κυκλοφόρησε ο "χάρτης" Νοεμβρίου 2021

χάρτης, 35

Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Σελίδες: ΤΟ 1821 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ & ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει ποίηση και πεζογραφία με νέους και παλαιότερους συνεργάτες: Κωστής Ζάγκας, Ζωή Ζαχαριάδου, Εριφύλη Κανίνια, Τάνια Καραμάνου, Βασίλης Κάρδαρης, Μαίρη Κολώνια, Χρύσα Κοντογεωργοπούλου, Αντριάνα Μίνου, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Δήμητρα Πλουσίου, Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας, Κυριακή Σαμπατακάκη, Γιάννης Στούπας, Μισέλ Φάις, Λίνα Φυτιλή, Δημήτρης Ψαλλίδας
 
Στα Στίγματα: Άρις Γεωργίου, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Ερβέ Λε Τελιέ (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), Γιάννης Πάσχος, Άγγελος Πεφάνης, Τέλης Σαμαντάς, Μάνος Στεφανίδης, Γιώργος Χουλιάρας

Στις στήλες των τακτικών Χαρτογράφων: Χάρης Βλαβιανός, Τάκης Γραμμένος, Αγαθή Δημητρούκα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πάσχος, Σάκης Σερέφας, Μίλτος Φραγκόπουλος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Γιώργος Χουλιάρας.

Μεταφράσεις: Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μεταφράζει τον Σουηδό ποιητή Γκούναρ Έκελεβ, η Μαριάννα Χάλαρη τη Γερμανίδα Ζάρα Κιρς, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος εποπτεύει μια ομάδα μεταφραστών και αποδίδουν στα ελληνικά ποιήματα της Μεξικάνας Έλσας Κρος, ο Φώτης Σαβούρης μεταφράζει αποσπάσματα απο τον «Δον Ζουάν» του Μπάιρον και η Δήμητρα Παπαβασιλείου (με εισαγωγή του Νίκου Πρατσίνη) μας εισάγει στον καλτ κόσμο του Κολομβιανού Χοσέ Εουστάσιο Ριβέρα.
 
Ένα Δοκίμιο του Πάνου Βλαγκόπουλου για ιστορίες χάρτινου πάθους και μια μελέτη του Αντώνη Κ. Πετρίδη για τη νέα εισβολική λογοτεχνία της Κύπρου.
 
Βιβλιοκρισίες από την Μαρία Γεωργούλα, την Ανθούλα Δανιήλ, την Μαρία Εμ. Μαραγκουδάκη, τον Αντώνη Μπαλασόπουλο, τη Σοφία Μπραϊμάκου και την Ιφιγένεια Σιαφάκα.
 
Πυξίδες: ο Γιώργος Βέης περιδιαβάζει στις όχθες των Νείλων και η Ιωάννα Λιούτσια σ’ ένα βιβλιοπωλείο που κλείνει • Ο Γιάννης Πάσχος παραδίδεται στα δίχτυα των κυπρίνων • Η Μαρία Σαββάκη αναζητά την αλήθεια στο ψέμμα • Ο Ανδρέας Τσάκας συγκεντρώνει, μεταφράζει και σχολιάζει ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών που αναφέρονται σε θέματα άσχετα με την Τέχνη τους (εδώ: Μια επιστολή του «εφευρέτη» του Ταρζάν) Στη σειρά «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας» της Αγαθής Δημητρούκα παρουσιάζονται μια ποιήτρια από την Aϊτή, μία από την Ονδούρα κι ένας ποιητής από την Κολομβία • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου πλημμυρίζει μια σπηλιά με τη βοήθεια τεσσάρων συγγραφέων: Αλίκης Στελλάτου, Βίβιαν Στεργίου, Γιάννη Στίγκα και Σοφίας Χατζοπούλου.
 
Στίς Διερευνήσεις, δύο συγγραφείς (Δημήτρης Δρακούλης και Στέλιος Παπαγρηγορίου) συμπίπτουν στην έρευνα των Τελετών Θεμελίωσης.

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, στα «Ηχηρά παρόμοια», παρουσιάζει Ρώσους ποιητές: Ακούγονται οι φωνές των Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι, Σεργκέι Γεσένιν, Μπόρις Παστερνάκ, Άννα Αχμάτοβα, Γιόζεφ Μπρότσκι, Γεβγκένι Γεφτουσένκο.


Στο Θέατρο: Η Ευσταθία Δήμου ερευνά την αναβίωση του Βιζυηνού στη σύγχρονη Ελληνική σκηνή.
Στον Κινηματογράφο ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει το «Remember» του Ατόμ Εγκογιάν
Στο Κόμιξ, ο Άρης Μαλανδράκης συνομιλεί με τον Θανάση Πέτρου για το νέο του εικονογραφημένο μυθιστόρημα.
Στη Μουσική, ο Φοίβος Δεληβοριάς επιμένει ότι η Μουσική χρειάζεται τον Κακίση, ο Φ.Δ. Δρακονταειδής κλέβει σελίδες από το ημερολόγιο του γιατρού του Μπαχ, ενώ ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης εγκαινιάζει μια νέα στήλη για την «Όπερα για Αρχάριους».


Στο «Χαρτάκι», γράφουν η Αντωνία Απέργη, η Νάνση Εξάρχου και η Ευαγγελία Χαραλάμπους-Παυτίνου. Η Άννα Κουππάνου συνομιλεί με τον Σπύρο Γιαννακόπουλο.

Στα Τεχνάσματα, ο Άρις Γεωργίου σχεδιάζει με μαρκαδόρο «Μούρες»· η Χλόη Κουτσουμπέλη με τη βοήθεια της Καλλιόπης Ομηρίδου συνομιλεί με γνωστό συγγραφέα και ο Διονύσιος Η. Στράνης ολοκληρώνει την πορεία του Γοτθικού του Μετατροπέα.

 
Στις 15 Νοεμβρίου θα αναρτηθεί το αφιέρωμα στον
Οδυσσέα Ελύτη
(επιμ.:  Ιουλίτα  Ηλιοπούλου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...