Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2021

Οι βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ

 https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-01/SYRIZA_1.jpg?itok=IixA3Jki


ΣΥΡΙΖΑ / Πρόταση με άξονα τη δημοκρατία

Σπύρος Ραπανάκης
avgi.gr

Οι βασικοί άξονες της πρότασης για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ

Με γνώμονα τη στρατηγική επιλογή της προοδευτικής συμμαχίας, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί την προσυνεδριακή διαδικασία και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αν και το συνέδριο θα διεξαχθεί όταν οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τη φυσική παρουσία των εκλεγμένων συνέδρων, ο προσυνεδριακός διάλογος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα επί της αρχής η εισήγηση της Επιτροπής Θέσεων για τον προγραμματικό διάλογο, ενώ αποφασίστηκε συγκρότηση επιτροπής έξι μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη, που θα αναλάβει να ενσωματώσει τις όποιες προσθήκες ώστε να έρθει για τελική έγκριση στο Συμβούλιο την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Μέλη της επιτροπής είναι επίσης οι: Α. Λιάκος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ευ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Ν. Παππάς.

Οι αιχμές της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία με έμφαση στην προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στην κρίση.

Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου επεξεργάζεται συγκροτημένη πρόταση για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος, μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τέλος ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους.

Για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα

Για την Κουμουνδούρου η προάσπιση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ιδίως σε μια συγκυρία που η κοινωνία έχει εμπεδώσει το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και την καταπάτηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της πανδημίας.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ.

Θεμελιακή αξία η απλή αναλογική

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί θεμελιακή αξία.  Όπως αναφέρεται στις θέσεις του προσυνεδριακού διαλόγου, επιδίωξη είναι η εμπέδωσή της μέσα από την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική διακομματική συναίνεση. Επιπλέον επιδιώκεται η ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία διαλόγου για τα νομοσχέδια, με προεξάρχουσα περίπτωση αυτήν του ετήσιου προϋπολογισμού.

Ριζικός μετασχηματισμός του κράτους

Η επανεξέταση και απλοποίηση των διαδικασιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων της διοικητικής επιστήμης αποτελούν κύριες προτεραιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται στρατηγικά υπέρ ενός μοντέλου αποκεντρωμένης διοίκησης. Επιδίωξη είναι να περάσουν στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης όχι μόνο τα «τοπικά ζητήματα», αλλά και οι δημόσιες πολιτικές που έχουν περιφερειακή - τοπική διάσταση.

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης, εκσυγχρονισμός σωφρονιστικού συστήματος

Στο πεδίο της Δικαιοσύνης ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλός: Επιτάχυνση, εκσυγχρονισμός σωφρονιστικού συστήματος, βελτίωση συνθηκών κράτησης. Μεταξύ άλλων προτείνεται η αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και υλοποίηση δράσεων όπως πρόσβαση του εισαγγελέα Διαφθοράς και της οικονομικής αστυνομίας στα δεδομένα της ΑΑΔΕ, της Εργάνης και του Κτηματολογίου.

Η ενίσχυση θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ενίσχυση της δυνατότητας για λειτουργία σχολείων όλων των βαθμίδων στις φυλακές, δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής ένταξης των αποφυλακισμένων.

Ισχυρή δημοκρατία προϋποθέτει πλουραλισμό στα ΜΜΕ

Ως προϋπόθεση της ενίσχυσης της δημοκρατίας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποκατάσταση ενός πλουραλιστικού τοπίου στα ΜΜΕ και την καταπολέμηση φαινομένων παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Εκ των βασικών παρεμβάσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΣΡ και διεύρυνση της εξουσιοδότησής του για διερεύνηση των πηγών χρηματοδότησης των ΜΜΕ και η ακύρωση της διάταξης που καταργεί την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών όσων συμμετέχουν σε μιντιακά σχήματα και τους εξαιρεί από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες.

Ψηφιακά δικαιώματα

Γίνεται ακόμη αναφορά στην εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και παράλληλα, μέσα από τα κατάλληλα ρυθμιστικά και νομικά εργαλεία, η προστασία των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων και η αποτροπή φαινομένων όπως είναι η χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τρίτους για εμπορευματικούς ή άλλους σκοπούς.

Ενάντια στις διακρίσεις

Προτείνεται ακόμη η ενίσχυση του θεσμικού μηχανισμού και της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έναντι κάθε διάκρισης. Μεταξύ άλλων προτείνεται η ένταξη στην εκπαίδευση μαθημάτων για την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία, η επανασύσταση της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων καθώς και η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.

Προσφυγικό και εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Στο προσφυγικό υπογραμμίζεται η ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου και την κοινωνική ένταξη, βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Ως προς τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και την αποτελεσματική προστασία του πολίτη παρουσιάζεται σειρά παρεμβάσεων, όπως η σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα επιλέγει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών της αστυνομίας και ανωτατοποίηση του περιεχομένου σπουδών, καθώς και η κατάργηση του νόμου για τον περιορισμό των συναθροίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sababa 5 & Yurika - Nasnusa New Video

If you don't know Sababa 5 yet, you're definitely missing out on one of the hottest bands in the Tel Aviv music scene. Following the...