Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2020

O υπέροχος μυταράς

Top 30 Cyrano De Bergerac GIFs | Find the best GIF on GfycatΟ  Συρανό ντε Μπερζεράκ  πέρασε στην ιστορία της Τέχνης ως ο  μυταράς  ήρωας του θεατροποιού  Εντμόν Ροστάν , γενναίος ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων και δεινός ξιφομάχος , όπως επίσης και έξοχος  στιχοπλόκος . Το φυσικό "κουσούρι" του Συρανό γίνεται η αιτία να μην μπορεί να εκφράσει τον έρωτά του στη νεαρή εξαδέλφη του Ρωξάνη. Προκειμένου όμως να την κάνει ευτυχισμένη, αποφασίζει να θυσιάσει τα αισθήματά του και να βοηθήσει τον αντεραστή του.
Ο Εντμόν Ροστάν δημιούργησε έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της θεατρικής  σκηνής,
μεταφέροντας στο θέατρο την ιστορία του πραγματικού Συρανό ντε Μπερζεράκ, ενός συγγραφέα και στρατιωτικού του 17ου αιώνα, που πέθανε σε μικρή σχετικά ηλικία εξαιτίας ενός φυσικού ατυχήματος.
Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ είναι ένα αριστουργηματικό έργο του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, ένα χορταστικό σκηνικό υπερθέαμα, στο οποίο ο έρωτας και η τιμή δοκιμάζονται μέσα σε αίθουσες θεάτρων, σάλες ζαχαροπλαστείων, αυλές σπιτιών, πεδία μάχης και μοναστήρια, γεννώντας εξίσου αβίαστα και το γέλιο και τη συγκίνηση.

Συρανό ντε Μπερζεράκ (συγγραφέας) - ΒικιπαίδειαΣυρανό ντε Μπερζεράκ (συγγραφέας) - Βικιπαίδεια

Ο χαρισματικός ξιφομάχος και λόγιος Σιρανό ντε Μπερζεράκ κρατάει κρυφή την αγάπη του για την Ρωξάνη. Ο λόγος ακούει στην τεράστια μύτη του, που τον κάνει να πιστεύει ότι αυτή δεν θα τον θέλει. Χρησιμοποιεί έναν νεαρό ιππότη για να τις μεταδώσει τα ποιήματα του, αλλά ο ιππότης και η Ρωξάνη ερωτεύονται.

https://www.gutenberg.org/cache/epub/37131/pg37131.cover.medium.jpg Διαβάστε το βιβλίο online σε μετάφραση Γεωργίου Στρατήγη: HTML

Cyrano de Bergerac text (πρωτότυπο κείμενο στα Γαλλικά)

  upload.wikimedia.org/wikipedia/el/9/93/Cyranode...

Συρανό ντε Μπερζεράκ (ταινία 1950) - Βικιπαίδεια

Σκηνοθέτης: Michael Gordon Ηθοποιοί: José Ferrer, Mala Powers, William Prince

Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου στον πρωταγωνιστή Χοσέ Φερέρ


Cyrano de Bergerac (1950 film) - Wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια: