Τρίτη, Ιουλίου 14, 2020

Το θέμα της «αριστείας» στην ανώτατη εκπαίδευση και η αξιολόγησή της

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό


  PDF) (In Greek) Αλλοτρίωση και Σχιζοφρένεια. Μια Αυτοσυνέντευξη ...Βασίλειου Γρόλλιου, διδάκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας, πολιτικού στοχαστή, συμβασιούχου καθηγητή ΕΑΠ


Κύριε πρωθυπουργέ,

Σας γράφω αυτήν την επιστολή για να φέρω στην προσοχή σας κάποιες αντιακαδημαϊκές συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει την ιδιαιτερότητα ότι η πρυτανική του αρχή, που ονομάζεται διοικούσα επιτροπή, διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και δεν εκλέγεται από τα μέλη του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού, όπως γίνεται στα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Οπότε, την ευθύνη για τα παρακάτω απαράδεκτα την έχει το υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση εσείς.

Αυτές τις ημέρες έχει δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση με βάση την οποία μοριοδοτούνται οι συμβασιούχοι διδάσκοντες (ονομάζονται μέλη Σ.Ε.Π) και διαμορφώνεται μια λίστα κατάταξης με βάση την οποία τους δίνεται σύμβαση διδασκαλίας ή όχι. Σύμφωνα με την προκήρυξη, για τη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών τουλάχιστον, όλες οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις σε επίπεδο άρθρων θεωρούνται ισάξιες-ισότιμες και αθροίζονται μόνο αριθμητικά, είτε έχουν λάβει χώρα σε διεθνή περιοδικά είτε όχι, είτε μάλιστα τα περιοδικά αυτά έχουν πολύ υψηλό δείκτη απήχησης και είναι άκρως ανταγωνιστικά διεθνώς είτε είναι εντελώς άσημα και καθόλου ανταγωνιστικά.

Θεωρώ ότι αυτό είναι απολύτως άδικο για όσους έχουν δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά διεθνούς κύρους με υψηλό δείκτη απήχησης, που δείχνει ότι είναι άκρως ανταγωνιστικά. Δυστυχώς, η προκήρυξη και η αξιολόγηση που έγινε «τσουβαλιάζει» όλες τις δημοσιεύσεις μαζί. Αυτό είναι ακαδημαϊκό έγκλημα, αφού προφανώς δεν είναι δίκαιο ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε κάποιο περιοδικό που π.χ έχει μόλις 8% ποσοστό αποδοχής και είναι από τα πιο ανταγωνιστικά και γνωστά στον κόσμο, να εξισώνεται με ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ένα ξένο ή ελληνικό εντελώς άσημο περιοδικό που μπορεί να έχει ποσοστό αποδοχής π.χ 60%. Δυστυχώς, όμως η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ, με τις ευλογίες του υπουργείου παιδείας, αυτό ακριβώς κάνει. Δηλαδή, τιμωρεί τους όποιους φιλόδοξους ερευνητές για τις μεγάλες επιτυχίες που ίσως έχουν σε διεθνές επίπεδο και προφανώς τους αποτρέπει από το να προσπαθήσουν να ξαναδημοσιεύσουν σε αυτό. Το πιο πιθανό αντεπιχείρημα του ΕΑΠ θα είναι ότι αυτό συμβαίνει στις ανθρωπιστικές σπουδές, επειδή δεν έχουν όλα τα περιοδικά impact factor. Παρόλα αυτά όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών και ανταγωνιστικών περιοδικών υπάρχουν στη λίστα αξιολόγησης της schimago.

Εντελώς αντίθετα προς την πρακτική του ΕΑΠ, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ευτυχώς, υπάρχουν προκηρύξεις ελληνικών πανεπιστημίων για τις θέσεις απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας, που είναι οι θέσεις των συμβασιούχων διδασκόντων στα παραδοσιακά πανεπιστήμια, που μοριοδοτούν τα άρθρα ανάλογα με τη θέση του περιοδικού στη διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα αξιολόγησης Scimago*, η οποία χωρίζει τα περιοδικά σε τέσσερις κατηγορίες, δηλαδή Q 1,2,3,4.

Για παράδειγμα, στη σχετική προκήρυξη του ΕΚΠΑ, στη σελίδα τρία, διαβάζει κανείς: «για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις/ανακοινώσεις σε συνέδρια ισχύουν οι συντελεστές βαρύτητας:

Q1 (λίστα Scimago): πολλαπλασιαστής 1.
Q2 (λίστα Scimago): πολλαπλασιαστής 0,8
Q3 (λίστα Scimago): πολλαπλασιαστής 0,6
Q4 (λίστα Scimago): πολλαπλασιαστής 0,4»

Η πρακτική του ΕΑΠ συγκρούεται βάναυσα με τα ακαδημαϊκά δεδομένα που επικρατούνε διεθνώς και δίνει το μήνυμα στους νέους ερευνητές στις ανθρωπιστικές σπουδές να σταματήσουν να επιθυμούν να ανεβάσουν το ΕΑΠ στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης και να είναι ερευνητικά φιλόδοξοι!
 

Τα παραπάνω έρχονται σε καταφανέστατη και πλήρη σύγκρουση με τα δικά σας λεγόμενα για την προώθηση της αριστείας και της αξιολόγησης την οποία επίσημα η διοίκηση του ΕΑΠ, που η κυβέρνησή σας έχει διορίσει, ακυρώνει πλήρως, εκθέτοντάς σας ανεπανόρθωτα!

Ταυτόχρονα με την επιστολή αυτή σας στέλνω και την ένσταση που κατέθεσα στην προσωπική μου αξιολόγηση, για να δείτε το μέγεθος της νοσηρά αντιακαδημαϊκής νοοτροπίας που κυριαρχεί και επιβεβαιώνει ότι το ΕΑΠ είναι βαθιά άρρωστο από τη γάγγραινα της εσωστρέφειας. Παρόλο που έχω βιβλίο σε έναν από τους πιο γνωστούς εκδοτικούς οίκους διεθνώς (Routledge) , στα ανάλογα μόρια για το βιβλίο (συγγραφικό έργο ονομάζεται στην αξιολόγηση) έλαβα λιγότερα από άλλους υποψηφίους που έχουν μόνο επιμέλειες συλλογικών τόμων, κάτι που έκδηλα και κυνικά βιάζει τα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα.

Σκεφτείτε τι μήνυμα δίνει το ΕΑΠ στους νέους ερευνητές: «Μην κάνετε τον κόπο να συγγράψετε κάποιο βιβλίο και μάλιστα σε γνωστό εκδοτικό οίκο διεθνούς βεληνεκούς, παρόλο που είναι ο απόλυτος ακαδημαϊκός στόχος της έρευνας στις ανθρωπιστικές σπουδές για τα παγκόσμια ακαδημαϊκά δεδομένα. Αντί αυτού, κάντε επιμέλειες συλλογικών τόμων, αφού για τη δική μας αξιολόγηση θα μετρήσει το ίδιο ή και ίσως περισσότερο!».

*Scimago Journal & Country Rank

Πηγή:Documentoonline 

 Βασίλης Γρόλλιος ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΟΛΛΙΟΣ

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας Βασίλης Γρόλλιος πήρε όλα του τα πτυχία απο το ΑΠΘ. Μετά διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΑΠΘ. είναι μέλος  ΣΕΠ στο ΕΑΠ Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά. To βιβλίο του με τίτλο Negativιty and Democracy in the Critical Theory Tradition κυκλοφορεί απο τον οίκο Routledge. Ελεύθερη πρόσβαση στις μελέτες του παρέχεται στο https://independent.academia.edu/VasiliosGrollios

Παρακολουθήστε :

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Α ΜΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΟΛΛΙΟΣ "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ" 26-06-2020

Ο Βασίλης Γρόλλιος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Συγγραφέας - Μελετητής Φιλοσοφικών Κειμένων, στην εκπομπή Ευ Ζην - Φιλοσοφικοί Διάλογοι, με θέμα: "Η πολιτική φιλοσοφία του Καστοριάδη"*. Παρουσιάζει ο Ηλίας Βαβούρας.


Κορνήλιος Καστοριάδης Δημοκρατία και Αυτονομία -Παρασκήνιο - YouTubeΚορνήλιος Καστοριάδης - Βικιπαίδεια


Δεν υπάρχουν σχόλια: