Τετάρτη, Ιανουαρίου 08, 2020

ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ  ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Αποτέλεσμα εικόνας για la caise dreyfus

Το συγκλονιστικό βιβλίο των εκδόσεων Γκοβόστη « ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ "Κατηγορώ", που πρωτοκυκλοφόρησε στα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου , "σημάδεψε" τη νιότη μας και συνέβαλε στο να αντιληφθούμε πόσο εύκολο είναι να  εξυφανθεί  από μια ομάδα φανατικών "υπερπατριωτών" που διαθέτουν εξουσία ένα εφιαλτικό σχέδιο σπίλωσης και εξόντωσης ενός αθώου ανθρώπου .
Η  κατασυκοφάντηση , καθαίρεση και φυλάκιση ως προδότη της Γαλλίας ενός αθώου λοχαγού, μόνο και μόνο ήταν Εβραίος, θα μείνει εσαεί ως μνημείο κακοδικίας και αποτελεί ένα παράδειγμα  σχετικά με το πού μπορεί να οδηγήσει ο φυλετικός και θρησκευτικός φανατισμός τις κοινωνίες και τους θεσμούς τους.

********************************


https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/71d35ea6-774e-46a3-be97-232bd1c51343.jpg

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ ΚΑΙ  ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ

Η Κραυγή της Δικαιοσύνης
Κατηγορώ!
Η Δικαστική Κλήση
Επιστολή προς τον Υπουργό Στρατιωτικών
Η Απολογία του Ζολά στο Δικαστήριο
Ο Λόγος του Ανατόλ Φρανς πάνω από τη σορό του Ζολά
Βίβλος Τιμής και Θαυμασμού
Η Διεθνής Κοινή Γνώμη
Ο Ζολά και το παράδειγμά του
Δύο Ηρωικές Νύχτες
Δύο άρθρα του Κακλαμάνου
Ο Μαρσέλ Προυστ για την υπόθεση Ντρέυφους


 

 Ένα απόσπασμα από το άρθρο του Εμίλα Ζολά στην εφημερίδα  L' Aurore/Η Αυγή

«Κατηγορώ τον αντισυνταγματάρχη Πατύ ντε Κλαμ, γιατί υπήρξε ο σατανικός δράστης της δικαστικής πλάνης...

 Κατηγορώ τον στρατηγό Μερσιέ γιατί, το λιγότερο από πνευματική ανεπάρκεια, έγινε συνένοχος του μεγαλύτερου ανομήματος του αιώνα...

Κατηγορώ τον στρατηγό Μπιγιό, γιατί είχε στα χέρια του αναμφισβήτητες αποδείξεις της αθωότητας του Ντρέιφους και τις έπνιξε... 

Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Μπουαντέφρ και τον στρατηγό Γκονζ, γιατί υπήρξαν συνένοχοι του ίδιου εγκλήματος...

Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Πελλιέ και τον ταγματάρχη Ραβαρί, γιατί έκαμαν μια εγκληματική προανάκριση, με την πιο τερατώδη μεροληψία...

Κατηγορώ τους τρεις γραφολόγους Μπελόμ, Βαρινιάρ και Γουάρ, γιατί συντάξανε ψεύτικες εκθέσεις απατεώνων...

Κατηγορώ το υπουργείο Στρατιωτικών και το Επιτελείο, γιατί έκαμαν στις εφημερίδες ιδιαίτερα στην «Αστραπή» και στην «Ηχώ των Παρισίων», μια βδελυρή και απαράδεκτη εκστρατεία για να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη..

.Κατηγορώ, τέλος, το πρώτο Στρατοδικείο γιατί παραβίασε το δίκαιο...»

TO  ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ  

Κατηγορώ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

από τον Εμίλ Ζολά 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για la caise dreyfusΑποτέλεσμα εικόνας για ΕΜΙΛ ΖΟΛΑΕμίλ Ζολά - Βικιπαίδεια

*Υπόθεση Ντρέιφους - Βικιπαίδεια

ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΤΟΥ ΠΟΛΑΝΣΚΙ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ (ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ) ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ

Παραθέτουμε μία από τις κριτικές που , στο σύνολό τους, υποδέχθηκαν την ταινία με ενθουσιώδη τρόπο:

 «Κατηγορώ...!»
Γράφει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος στο flix.gr για την ταινία του Πολάνσκι





J' Accuse/Κατηγορώ

του Ρόμαν Πολάνσκι





O Ρόμαν Πολάνσκι μεταφέρει στο σινεμά την πολύκροτη υπόθεση Ντρέιφους. Η στιβαρή, συναρπαστική αυτή ταινία , μπορεί να είναι κλασικίζουσα στη φόρμα αλλά παραμένει επειγόντως αναγκαία και σημαντική. Αργυρός Λέοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Από την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020 στις αίθουσες.
Η Υπόθεση Ντρέιφους, η καταδίκη του λοχαγού Αλφρέντ Ντρειφούς σε ισόβια κι εξορία με την κατηγορία της κατασκοπείας, υπήρξε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και μαζί, μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία. Μια υπόθεση που ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα σύνορα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δίχασε βαθιά την γαλλική κοινωνία και τους διανοούμενους της χώρας, ανάγκασε τον Εμιλ Ζολά να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας με τον τίτλο «Κατηγορώ» (μια πράξη που του απέφερε ένα χρόνο φυλακής και χρηματικό πρόστιμο) κι έκανε τον όχι και τόσο κρυφό αντισημιτισμό της εποχής να δείξει το πολύ άσχημο πρόσωπό του.

[..................................]


Η ταινία είναι  απόλυτα επίκαιρη στις μέρες μας όταν ο αντισημιτισμός μοιάζει και πάλι να μην φοβάται να σηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη ή όταν οι «ξένοι» αντιμετωπίζονται ως εχθρός. Και στην περίπτωση του Πολάνσκι μοιάζει να έχει μια ακόμη πολύ πιο προσωπική απόχρωση, όχι μόνο ως Εβραίος ο ίδιος αλλά κι ως εκ νέου κατατρεγμένος με μένος για πράξεις του παρελθόντος του.
Και κάπως έτσι το «Κατηγορώ», στιβαρό, καλοφτιαγμένο, χορταστικό αν και μάλλον κλασικό σινεμά, στηριγμένο πάνω σε μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Ζαν Ντιζαρντέν και μια θαυμάσια δουλειά σε κάθε τεχνική πλευρά, αποκτά ένα ακόμη επιπλέον επίπεδο που το καθιστά απόλυτα επίκαιρο κι απαραίτητο. Ως μια υπενθύμιση του καθήκοντός μας απέναντι στο δίκαιο και την ηθική, της υποχρέωσής μας απέναντι στο καλό και την αντίσταση απέναντι στα βολικά ψέματα και τις εύκολες αλήθειες.

Όλη η κριτική της ταινίας του Πολάνσκι ΕΔΩ: «Κατηγορώ...!»

 

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΝΤΡΕΪΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/8/8b/%CE%95%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BF%CF%82_%28%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1%29.jpgΕίμαι Αθώος! 

 Υπόθεση: Ο αξιωματικός του γαλλικού στρατού, Άλφρεντ Ντρέιφους, κρίνεται ένοχος για κατασκοπεία, αποστρατεύεται ατιμωτικά, και καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση στο "Νησί του Διαβόλου" τη διαβόητη φυλακή. Αμέσως, η σύζυγός του ξεκινά έναν δύσκολο αγώνα για να την αθώωσή του. Αντιμετωπίζοντας αδιαφορία και κλειστές πόρτες, μα πάνω από όλα πιέσεις να σταματήσει, η νεαρή γυναίκα συναντά δύο άντρες που θα τη βοηθήσουν. Τον αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ Around the year 1900, the future general Picquart is still lieutenant-colonel.και τον διάσημο λογοτέχνη Εμίλ Ζολά που, μέσα από το πύρινο άρθρο του "Κατηγορώ", θα δώσει τεράστιες διαστάσεις στο ζήτημα, διχάζοντας τη γαλλική κοινωνία. 

Το εξαιρετικό ιστορικό-δικαστικό θρίλερ του Ντίνου Κατσουρίδη για την "Υπόθεση Ντρέιφους" αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου του Μανώλη Σκουλούδη και μέχρι πρόσφατα ήταν η τελευταία κινηματογραφική μεταφορά της διαβόητης συνωμοσίας. 

Η ταινία, παρά το χαμηλό κόστος παραγωγής, αποδίδει με επιτυχία το κλίμα της εποχής και κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Σε αυτό, βέβαια, συμβάλλουν και το υπέροχο καστ, που συγκεντρώνει μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής.

 Βαθμολογία IMDb: 6,6/10 

 Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης

 Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης , Λάμπρος Κωνσταντάρας , Βούλα Ζουμπουλάκη , Γιάννης Αργύρης , Βύρων Πάλλης , Αλίκη Γεωργούλη , Βάσος Ανδρονίδης , Σπύρος Καλογήρου, Δημήτρης Μυράτ

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Εφηβαρχούντος Κότυος του Κότυος οι έφηβοι» της Καλίνδοιας ευγνωμονούντες

  «Εφηβαρχούντος Κότυος του Κότυος, οι έφηβοι» Σε ποια αρχαία πόλη της Μακεδονίας διετέλεσε εφήβαρχος ο Κότυς πριν από 20 αιώνες; Και πώς ...