Σάββατο, Ιανουαρίου 18, 2020

Τι θα δούμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2020

Με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Κείμενο: ελc team
Email: info@elculture.gr

 
Η αύξηση των επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με ένα ποσοστό που αγγίζει το 27,71% είναι τα καλά νέα της πενταετίας 2015-19, αλλά και μια ελπιδοφόρα βάση για το πρώτο μουσείο της χώρας που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Με όραμα που βασίζεται στις πλούσιες και μοναδικές συλλογές του και την αξιοποίησή τους αλλά και την εξωστρέφεια με την οποία θέλει να εμπλουτίσει τις δράσεις του το μουσείο μπαίνει σε μια νέα εποχή.
«Έχοντας ως μέτρο όσα κατακτήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, συνεχίζουμε έναν νέο κύκλο δημιουργίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του στίγματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, ως προς τη σχέση του με την κοινωνία, το πρώτο μουσείο της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη συλλογική μας πορεία. Λαμπρή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ιστορικές επέτειοι της επόμενης διετίας», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά το 2019, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2020.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα. «Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις, προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο».
Ήδη, ετοιμάζεται η πρώτη έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» (ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη), που εστιάζει στον ρόλο τον οποίο έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της, θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε ένα ευρύτερο κοινό.

Aίθουσα Γλυπτών
Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Κατά τη δραματική εξιστόρηση του κοινού αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους, ο Ηρόδοτος αναφέρεται στους Ολυμπιακούς αγώνες που συνέπεσαν χρονικά με τη μάχη των Θερμοπυλών. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός, το σπονδυλωτό επετειακό μας αφήγημα θα συμπληρωθεί με τη δημιουργία δύο εκθεσιακών σταθμών: σε δύο διαφορετικές αίθουσες του μουσείου θα προβληθούν με ενημερωτικό υλικό και οπτικοακουστικές προβολές εκθέματα που μιλούν για τους νικηφόρους αγώνες του σώματος και του πνεύματος κατά την διάρκεια της ειρήνης», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο πρώτος εκθεσιακός σταθμός αφορά τις νίκες στους αθλητικούς αγώνες και σχετίζεται με ένα εμβληματικό έργο του μουσείου: τον χάλκινο αναβάτη που ανασύρθηκε τμηματικά κατά το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα του Αρτεμισίου. Ο δεύτερος εκθεσιακός σταθμός, που εστιάζει στις νίκες στα πάθη του σώματος και της ψυχής, αφορά τις λαμπρές μαρμάρινες Νίκες από τον ναό της Αρτέμιδας, στο ιερό του Ασκληπιού Επιδαύρου, οι οποίες θα συμμετέχουν με το δικό τους μήνυμα στο εκθεσιακό αφήγημα.
Επίσης, το εκθεσιακό πρόγραμμα του 2020 θα εμπλουτισθεί, μεταξύ άλλων, με εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένες από τη θεματολογία της Νίκης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ένα νέο έκθεμα από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών θα παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο «Αθέατο Μουσείο» (η χρονιά ανοίγει με ένα αινιγματικό μυκηναϊκό θησαυρό).
Στο εκδοτικό πρόγραμμα του 2020 περιλαμβάνονται δύο επιστημονικοί κατάλογοι εκθέσεων και η δημοσίευση του ανέκδοτου ημερολογίου του πρωτεργάτη της ελληνικής αρχαιολογίας Χρήστου Τσούντα. Τέλος, οι «αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που «έκλεισαν» την εκθεσιακή τριλογία (Περιηγητές 2015 – Οδύσσειες 2016-17 – Όψεις Ωραίου 2018-19) και θαύμασαν περισσότερα από 950.000 άτομα, θα ταξιδέψουν τη χρονιά αυτή στο Πεκίνο για να παρουσιασθούν στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας με το οποίο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας.

Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: