Τετάρτη, Ιανουαρίου 29, 2020

ΖΙΛ ΣΕΡΕ , Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΦΙΣΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Jules CheretΟ Ζιλ Σερέ (Jules Cheret 1836-1932) γεννήθηκε στο Παρίσι σε μια φτωχή αλλά δημιουργική οικογένεια τεχνιτών, η έλλειψη όμως οικονομικών μέσων έδωσε   στον μικρό Ζιλ μια πολύ περιορισμένη μόρφωση.
 Σε ηλικία δεκατριών ετών ξεκίνησε μια τριετή μαθητεία σε έναν λιθογράφο και, στη συνέχεια, το ενδιαφέρον του για ζωγραφική τον οδήγησε να παρακολουθήσει μαθήματα τέχνης στην Εθνική Σχολή Σχεδίου ( Ecole Nationale de Dessin) . Όπως και οι περισσότεροι άλλοι νεαροί καλλιτέχνες, ο Σερέ μελέτησε τις τεχνικές διαφόρων καλλιτεχνών, παλαιρελθόντος και συγχρόνων του  , με επισκέψεις σε μουσεία του Παρισιού.

Εκπαιδεύτηκε επίσης στη λιθογραφία στο Λονδίνο, στην Αγγλία, από το 1859  έως  το 1866, και εκεί επηρεάστηκε έντονα από τη βρετανική προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την εκτύπωση αφισών. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, επηρεασμένος από τις σκηνές  του ελαφρού τρόπου ζωής  που απεικονίζονται στα έργα του Jean-Honore Fragonard και άλλων καλλιτεχνών ροκοκό, όπως ο  Antoine Watteau,  ο Σερέ δημιούργησε ζωντανές διαφημίσεις αφίσας για καμπαρέ, μουσικές αίθουσες και θέατρα όπως το Eldorado,  το Folies Bergères, το Θέατρο της Όπερας, το Alcazar d'Ete και το Moulin Rouge.

Η  ζήτηση των αφισών του ήταν τόσο μεγάλη   που η  επιχείρησή του αναγκάστηκε να παράγει διαφημίσεις  κάθε είδους , όπως για έργα περιοδευόντων θιάσων, δημοτικά φεστιβάλ και, στη συνέχεια , για ποτά , αρώματα, σαπούνια, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Τελικά,  έγινε μια τεράστια διαφημιστική δύναμη, προσθέτοντας τις εταιρείες σιδηροδρόμων και μια σειρά κατασκευαστικών επιχειρήσεων στη λίστα  των πελατών της [.........................]

*Jules Chéret - Wikipedia

 https://i.pinimg.com/originals/c3/03/9f/c3039fbfe7cb1c1527a382fc151eff8f.jpg
Ο Ζίλ Σερέ δείχνει υπερηφάνως μια αφίσα από τις πολλές που τύπωσε του μεγάλου καλλιτέχνη και φίλου του Τουλούζ Λοτρέκ, που βρίσκεται δίπλα του .



Αποτέλεσμα εικόνας για Jules Cheret

*Jules Cheret - The Complete Works (Όλα τα έργα του)

 

 

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια: