Πέμπτη, Ιανουαρίου 16, 2020

Η μάστιγα των καισαρικών

Πηγή: zougla.gr
Η μάστιγα των καισαρικών
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Ακόμη μια θλιβερή, και άκρως επικίνδυνη πρωτιά, τόσο για τους πολίτες της (γυναίκες και μωρά) όσο και για το μέλλον της, έχει η χώρα μας, και φαίνεται ότι κανείς δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς που κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναφερόμαστε στην - με ακρίβεια στον όρο - «μάστιγα» των καισαρικών, του εγχειρητικού τρόπου γέννησης δηλαδή, μια πρακτική που τείνει να γίνει πάγια και συμβαίνει στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Η γέννηση με καισαρική εκτός από τους κινδύνους που προκαλεί για τη μητέρα και το νεογέννητο, φαίνεται πως αποτελεί επίσης έναν ακόμη παράγοντα που επιτείνει το εφιαλτικό δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία - ανεπίσημα διότι επίσημα σπάνια τηρούνται - η χώρα μας ξεπερνάει το επίσημο ποσοστό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (που είναι 15%) κατά 4,5 ή και 6 φορές! Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στη Φινλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15.77%, στη Σουηδία 17.26%, στην Ισπανία 25%, στην Αγγλία 25.2%, στη Γερμανία 30.8% και στη γειτονική μας Ιταλία 35,7%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από το 58% στο 66%, κατά μέσο όρο.
Τη «μαύρη »πρωτιά στη χώρα μας φαίνεται ότι την έχει νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας (8 στις 10 γεννήσεις γίνονται με καισαρική) και νησιά του Ιονίου, όπου το ποσοστό μπορεί να φτάσει και τις 9 στις 10!
Όλα αυτά, ενώ στο εξωτερικό όταν ο γιατρός πραγματοποιεί καισαρική τομή, υποχρεούται να υποβάλλει δικαιολογητική έκθεση για την επιλογή του αυτή. Στην Ελλάδα όμως η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.
Δείτε κάποια ενδεικτικά ανεπίσημα ποσοστά από μαιευτήρια της χώρας:

Και πρέπει να υπάρχει μια αιτία για αυτό το πρόβλημα, που βλάπτει πρωτίστως τις μητέρες, ενώ εν συνεχεία σε πολλές περιπτώσεις τις οδηγεί στην αποθάρρυνση της επανάληψης της τεκνοποίησης, μιας που από φυσιολογική -και ευτυχή- διαδικασία, λόγω αυτών των πρακτικών μετατρέπεται σε επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις..[............................................]



Η μάστιγα των καισαρικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: