Σάββατο, Αυγούστου 24, 2019

What Continent is Greece In?Σ’ ένα κρίσιμο σημείο του χάρτη




H Eλλάδα βρίσκεται σ’ένα από τα κρισιμότερα γεωπολιτικά σημεία του παγκόσμιου γεωγραφικού χάρτη.Μοιάζει σαν να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού έστω και αν εμείς που κατοικούμε αυτή τη χώρα δεν το έχουμε απόλυτα συνειδητοποιήσει.
H γειτνίαση με την Τουρκία θα μπορούσε να είναι πηγή δυστυχίας η ευτυχίας,πηγή προβλημάτων, λόγω του αποχωρισμού μας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ή πηγή βαθμιαία καλών και καρποφόρων σχέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο χώρες συμπεριλήφθηκαν στο χάρτη των μεγάλων δυνάμεων ως ανήκουσες στην ευρύτερη πετρελαιοφόρα περιοχή της Μέσης Ανατολής.Σύμφωνα με τους αμερικανικούς μεταπολεμικούς σχεδιασμούς η Ελλάδα ήταν κατά κάποιο τρόπο συμπληρωματική της Τουρκίας.Κατά ειρωνεία της τύχης, η γειτονική μας χώρα,ενώ συνόρευε γεωγραφικά με χώρες που εθεωρούντο δυνάμεις με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο όπως το Ιράν και το Ιράκ,η ίδια δεν είχε αυτάρκεια σε πετρέλαιο.Το ίδιο ίσχυε και ισχύει μέχρι στιγμής για την Ελλάδα(κοίτασμα του Πρίνου σε καμία  περίπτωση δεν μας κάνει αυτάρκεις σε πετρέλαιο).

Σύμφωνα με την στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ »η Ελλάδα αυτή καθεαυτή έχει αμελητέα στρατηγική σημασία γιά τις Ηνωμένες Πολιτείες.Όμως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα στη διατήρηση των πετρελαϊκών πηγών του Ιράν,του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας μακριά από τη σοβιετική κυριαρχία».

Η Τουρκία ήταν ένα φράγμα του Δυτικού κόσμου απέναντι στην προώθηση της Σοβιετικής Ένωσης στις πετρελαϊκές περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Aλλά η διάλυση της ΕΣΣΔ άλλαξε βαθμιαία τη θέση των παιχτών στην παγκόσμια σκακιέρα.Στην Τουρκία άρχισε να έρχεται στην επιφάνεια η προϋπάρχουσα λανθάνουσα νοσταλγία σ’ένα τμήμα της αντικεμαλικής Τουρκίας, για μιά επιστροφή σε κάποια μορφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να είναι ο συνεπής εκφραστής αυτής της τάσης.

Παράλλληλα ενισχύθηκαν οι φήμες ότι οι ΗΠΑ απεργάζονταν το διαμελισμό της Τουρκίας με την προσπάθεια γιά τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.Ο Ερντογάν άρχισε να δείχνει την πυγμή του και να υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τουρκία είναι ένα σκληρό καρύδι:Kατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο. Στη συνέχεια ηρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ,ενώ απειλεί με πέντε εκατομμύρια δυστυχισμένους πρόσφυγες την Ευρώπη,που χρησιμοποιεί ως  ασπίδα ασφαλείας.Και θα μπορούσαμε να σκεφθούμε οτι η ενίσχυση του  ISIS στόχευε εξ αρχής στη δημιουργία και χρησιμοποίηση αυτού του προσφυγικού ατού που βρίσκεται τώρα στη διάθεσή της. Η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας εκδηλώνεται και απέναντι στην Ελλάδα και εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Η Ελλάδα  ανήκει βέβαια στην Ευρώπη αλλά όχι μόνο σ’αυτή.Βρίσκεται και στα σύνορα του μουσουλμανικού κόσμου στην περιοχή της Μεσογείου. Η θεωρία των δύο πόλων που εκφράσθηκε  μετά το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κυρίως από την αριστερά, αλλά με διαφορετική μορφή και από άλλες πολιτικές δυνάμεις,έρχεται με διαφορετική βέβαια μορφή και πάλι στην επικαιρότητα.

Είμαστε Ευρωπαίοι αλλά στα σύνορα, στην πρώτη γραμμή, της Ευρώπης.

.    *:BiblioNet : Οικονομίδης, Φοίβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...