Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2019

Δαιτρὸς δὲ κρειῶν πίνακας παρέθηκεν ἀείρας παντοίων

χέρνιβα δ᾿ ἀμφίπολος προχόῳ ἐπέχευε φέρουσα
καλῇ χρυσείῃ, ὑπὲρ ἀργυρέοιο λέβητος,
νίψασθαι: παρὰ δὲ ξεστὴν ἐτάνυσσε τράπεζαν.
σῖτον δ᾿ αἰδοίη ταμίη παρέθηκε φέρουσα,
                140         εἴδατα πόλλ᾿ ἐπιθεῖσα, χαριζομένη παρεόντων:
δαιτρὸς δὲ κρειῶν πίνακας παρέθηκεν ἀείρας
παντοίων, παρὰ δέ σφι τίθει χρύσεια κύπελλα:
κῆρυξ δ᾿ αὐτοῖσιν θάμ᾿ ἐπῴχετο οἰνοχοεύων.
 _______________________
Μια παρακόρη τότε τρέχοντας νερό σε στάμνα φέρνει,
χρυσή, πανώρια, κι από κάτω της ένα αργυρό λεγένι,
για να πλυθούν, κι ομπρός τους άπλωσε στραφταλιστά τραπέζι.
Ψωμί κι η σεβαστή κελάρισσα τους κουβαλάει, και πλήθος
οἱ μὲν ἔπειτα     φαγιά απιθώνει, απ᾿ ό,τι βρέθηκε καλό φιλεύοντάς τους.
Απλάδες κρέατα πήρε κι έφερε κι ο τραπεζάρης μπρος τους
λογής λογής, και πλάι τους έβαλε μαλαματένιες κούπες'
 Οδύσσεια α΄(136-142)
Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκης-Ι. Θ. Κακριδής


ΚΡΕΑΣ-ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ: ΕΝΝΕΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


Κρέας ονομάζουμε τα τμήματα ζώων που καταναλώνουμε ως τροφή. Συγκεκριμένα την μυϊκή μάζα των «ωφέλιμων» ζώων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι μυϊκοί ιστοί: λίπος, σύνδεσμοι, κλπ.
Ένας μυς αποτελείται από:

* Νερό: 75%
* Πρωτείνες. 18,5%
o Μυοϊνώδεις: ακτίνη, μυοσίνη, τροπομυοσίνη
o Συνδετικού ιστού: κολλαγόνο - ελαστίνη
o Σαρκοπλασματικές: αιμογλοβίνη - μυογλοβίνη
* Λίπος: 1,5-13% (Αποτελείται από: λιπίδια, φωσφολιπίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα)
* Υδατάνθρακες: 1% (γλυκογόνο, γλυκόζη, φωσφογλυκόζη)
* Αζωτούχα μη πρωτεϊνικά συστατικά: 15%
* Ανόργανα συστατικά: 1% (Κάλλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο, μόλυβδο, θείο, χαλκό, ψευδάργυρο)
* Βιταμίνες: σε πολύ μικρά ποσά οι οποίες ελαττώνονται με την αύξηση της ηλικίας των ζώων.

Η περιεκτικότητα του κρέατος σε θερμίδες εξαρτάται από την ποσότητα λίπους που περιέχει.
Το λίπος του κρέατος βρίσκεται μέσα στον μυϊκό ιστό, μεταξύ των μυϊκών ινών, αλλά και κάτω από το δέρμα.
Ο λιπώδης ιστός είναι δύσκολος στην πέψη, γιατί περιβάλλεται από μία μεμβράνη άπεπτη από τα πεπτικά υγρά, αλλά και βλαβερός για την υγεία. Το χοιρινό, το πρόβειο και το βοδινό κρέας, περιέχει περισσότερο λίπος συγκριτικά με το κρέας του μοσχαριού.

Κάτι που πρέπει να ξέρουμε για το κρέας είναι το φαινόμενο της Ακαμψίας θανάτου:
Παρατηρείται λίγο μετά τη σφαγή του ζώου, όπου γίνεται μια σειρά αναερόβιων χημικών και φυσικών μεταβολών στον μυϊκό ιστό, κι έτσι δημιουργείται σκλήρυνση μυός, άρα το κρέας σκληραίνει.
Όταν μένει το κρέας σιτεύει και γίνεται με το μαγείρεμα πιο τρυφερό.

Επίδραση κατεργασιών στο κρέας:

* Θέρμανση: Καταστρέφει τους μικροοργανισμούς και αδρανοποιεί τα ένζυμα.
* Ψύξη: Συντηρεί τον μυϊκό ιστό γιατί εμποδίζει τους μικροοργανισμούς και τις ενζυματικές δραστηριότητες να επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις. Όταν όμως υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρασίας το κρέας σκληραίνει λόγω οξείδωσης της μυογλοβίνης.
* Κατάψυξη: Αυξάνεται η συγκέντρωση αλάτων στον μυϊκό ιστό. Η αύξηση αλάτων οδηγεί σε πιθανή αλλαγή του ΡΗ του μυϊκού ιστού, οπότε μείωση ικανότητας συγκράτησης υγρών, οπότε ως αποτέλεσμα έχει την σκλήρυνση του κρέατος.

Το κρέας θεωρείται βασική τροφή για τα αμινοξέα που περιέχει, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Η υπερκατανάλωση του οδηγεί σε προβλήματα στην υγεία μας.
Πηγή: Iatronet.gr

1.Bartolomeo Passerotti: " Χασάπικο" (1580)
*
2.Annibale Caracci: "Χασάπικο" (1580-1590)
*
3.Aertsen Pieter : "Χασάπικο κατά τη Φυγή στην Αίγυπτο" (1551)
*
 4.David Teniers  ο νεότερος : "Χασάπικο" (1642)
*
5. Lovis Korinth: "Κρεοπωλείο στο Schattlarn στον Isar"
*
6.Edouard Jean Dambourgez :  "Κρεοπωλείο χοιρινού κρέατος"
*
7. Gustave Caillebotte: "Αρνί σε κρεοπωλείο" (1882)
*
8.Vincent Van Gogh : " Κρεοπωλείο ιδωμένο μέσα από ένα παράθυρο"
*
9. Victoria Heryet : "Κρεοπωλείο χοιρινού κρέατος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ουλτρακαπιταλισμός που κυριαρχεί από τις αρχές της χιλιετίας και οι τρομακτικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις κοινωνίες της εποχής μας

  Δύση, δημοκρατία, αντισυστημισμός – και το νέο κοινωνικό ζήτημα Παναγής Παναγιωτόπουλος booksjournal.gr   Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024  ...