Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2017

Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός
— ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν· 
εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν. 

Κ. Π Καβάφης,«Επιτύμβιον Aντιόχου, βασιλέως Kομμαγηνής»

 Σχετική εικόνα

Η Λαοδίκεια η εν Φρυγία (στη Φρυγία) ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Είναι το σημερινό Εσκί Ισάρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Διόσπολις και μετά Ροαί. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος.
Η Λαοδίκεια της Φρυγίας υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίσθηκαν. Προς τους χριστιανούς κατοίκους της έγραψε μία επιστολή ο Απόστολος Παύλος (1). Ήταν επίσης μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του «Αποκάλυψη» .Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν έδρα επισκόπου.
Στην περιοχή της Λαοδίκειας (2) υπήρχαν ασβεστούχες πηγές, που τις αναφέρει ο Στράβωνας.

 Παραπομπές



  1. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Η Αποκάλυψη και οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας
  2. Vangelis D. Pantazis (Nikaea): "Wilusa: Reconsidering the Evidence", KLIO, τόμ. 91 (2009), σελ. 305
Πηγή:  Bικιπαίδεια

 

Λαοδίκεια: Στο φως εντυπωσιακό μωσαϊκό δαπέδου γυμναστηρίου


Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μωσαϊκό δαπέδου γυμναστηρίου Ρωμαϊκής εποχής, όπως εικάζουν με μια πρώτη εξέταση οι αρχαιολόγοι, ανακαλύφθηκε τυχαία στη Λαοδίκεια στην Τουρκία.




Όταν κάτοικος της περιοχής ξεκίνησε εργασίες για τα θεμέλια οικοδομής και ζήτησε την απαραίτητη άδεια για να χτίσει σε οικόπεδο του, η αρχαιολογική υπηρεσία διαπίστωσε ότι εκεί κρυβόταν ένας αρχαιολογικός θησαυρός.   Προσωρινά το κτίσμα καλύφθηκε με τεντόπανο για προστασία έως ότου την άνοιξη ξεκινήσει η αρχαιολογική υπηρεσία τις εργασίες για να εκτεθεί στη συνέχεια στο κοινό.



ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
«Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι υπήρχε ένα αρχαίο γυμναστήριο εδώ» δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής στα τουρκικά ΜΜΕ.   Η Λαοδίκεια βρίσκεται επί του παρόντος στο δοκιμαστικό κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco στην Τουρκία.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Τον Μάρτιο, η αποκατάσταση - που διεξάγεται επί του παρόντος στην αρχαία πόλη - βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...