Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Έχουν στηθεί ολόκληρες επικοινωνιακές επιχειρήσεις από τη Δευτέρα για να αναδειχθεί το πέρασμα του Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη ως «η καλύτερη στιγμή του». Τα πιο φιλότιμα παιδιά του «συστήματος Κυριάκου» έβαλαν τα δυνατά τους.
Σε κάποιες φιλομητσοτακικές εφημερίδες ξέσπασε εμφύλιος. Κάποιοι που σέβονται τον εαυτό τους δεν άντεξαν να  αναγορεύσουν τη θεατρική παράσταση του  προέδρου της ΝΔ - με τα εμφανή στοιχεία προπόνησης που είχε προηγηθεί και την επουράνιο  βασιλεία που έταξε - σε πολιτική παρέμβαση περισσότερο βαρύνουσα από όσα είπε πριν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Άλλο οι σαπουνόφουσκες των λόγων και άλλο η αναμέτρηση με τις πράξεις.
Ο Κυριάκος απλώς «ήταν καλύτερος από πέρυσι» όπως παρατήρησε έμπειρος πολιτικός της ΝΔ. Αλλά ως εκεί. Για όποιον θέλει να είναι σοβαρός και θέλει να αναζητήσει ένα αυθεντικό μνημείο λαϊκισμού και δημοκοπίας δεν έχει παρά να ξαναδιαβάσει την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ.
Έταξε τα πάντα στους πάντες. Αλλά στον… υπέρτατο βαθμό και στο μακρινό μέλλον για να μην είναι υποχρεωμένος να τα κοστολογήσει. Είπε πως «οραματίζεται» την Ελλάδα του απώτερου μέλλοντος, όχι τι μπορεί να κάνει και τι όχι η ενδεχόμενη κυβέρνηση του.
Προφανώς γιατί δεν μπορεί να κάνει ούτε το ελάχιστο από όσα υποσχέθηκε. Πρώτα για ορισμένα από αυτά δεν πρέπει να τα κάνει και αλίμονο αν τα επιχειρήσει κάποιος. Αλλά κυρίως γιατί η χώρα είναι υπερχρεωμένη και έχει αναβάλει δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της. Άλλωστε το παραδέχθηκε, άσχετα αν το προέβαλε ως κατηγορία για την κυβέρνηση Τσίπρα που απλώς υλοποιεί ένα Μνημόνιο που υπέγραψε και ίδιος.
Ακόμη περισσότερο επεκτάθηκε και σε μεταφυσικές υποσχέσεις: είναι έτοιμος να δημιουργήσει στην Ελλάδα τον επί Γης παράδεισο, να φέρει την ευτυχία σε κάθε σπίτι και την ευτυχία σε κάθε πολιτική - αρκεί να του «δώσουν την ευκαιρία». Κάτι σαν: Σας παρακαλώ, κάντε με πρωθυπουργό και δεν θα το μετανιώσετε.
Δεν ήταν πολιτική ομιλία αλλά ένα κείμενο γραμμένο για περφόρμερ. Και έτσι προσπάθησε να σταθεί στο βήμα. Ένα μείγμα υποσχέσεων για τελειοποίηση των πάντων στην Ελλάδα, αναμειγμένο με μελό αναφορές. Με το κοίταγμα στα μάτια των εκπροσώπων όλων των κοινωνικών ομάδων που «του έκαναν την τιμή» να του εξομολογηθούν τον πόνο τους με λογοτεχνικό οίστρο: «Βλέπω τη ζωή μου να περνά μπροστά μου σαν ταινία και να μην μπορώ να κάνω τίποτε».
Επί σκηνής το στυλ «κοίτα με στα μάτια κι έλα πιο κοντά» εναλλάσσονταν με το κοίταγμα στο κενό, για υποδηλωθεί ο «οραματισμός» και με ενδιάμεσες σιωπές για το συνηθισμένο χαμόγελο ικανοποίησης γι’ αυτό που είπε… Και την αναμονή του χειροκροτήματος - όπου προβλέπεται…
Αυτός ήταν ο «καλύτερος Κυριάκος»; Όλους τους κοιτάει στα μάτια - με τα δικά του να τρεμοπαίζουν νευρικά - και για όλα δεσμεύεται.
Ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν φυσικά ένας Τσίπρας του 2014, αλλά κάτι χειρότερο. Ήταν ένας Γ. Παπανδρέου του 2009, χωρίς το «λεφτά υπάρχουν». Χωρίς να το δηλώνει για την ακρίβεια γιατί όσα υποσχέθηκε απαιτούν πακτωλούς που δεν υπάρχουν βέβαια. Σε κάποια σημεία όσα έλεγε παρέπεμπαν απευθείας στην ομιλία του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Σα να έχουν τους ίδιους επινωνιολόγους.
Για να ξεμπλέκουμε, θα μπορούσε να πει κανείς «μας τα είπαν και άλλοι». Ότι αυτά συνηθίζονται  στη πολιτική. Όχι ακριβώς. Γιατί ορισμένα από όσα εκπορεύθηκαν από τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανατριχίλα αν τα σκεφθεί κανείς να συμβαίνουν. Είναι απορίας άξιο αν πρόκειται για έργο των λογογράφων του ή αν τα εννοεί. Γιατί αυτά δεν λέγονται… Και θα ήταν τραγικό για τη ΝΔ στο σύνολό της να τα προσυπογράφει ως κόμμα - τουλάχιστον. Έτσι όπως το διαμόρφωσαν οι δυο Καραμανλήδες.
«Διακήρυξη κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης» - και μια λαθροχειρία
Ας αρχίσουμε από το απίστευτο «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».
Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου του απάντησε ήδη ότι με τέτοιες απόψεις θα υπήρχε ακόμη το Απαρτχάιντ και η Δουλεία.
Ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης τον σκόρπισε: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μας λέει ότι ο αγώνας του ανθρώπου για θεσμική βελτίωση των συνθηκών ισότητας σε μια κοινωνία είναι μάταιος και απειλεί τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Πρόκειται για διακήρυξη κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης».
Αν η πολιτική έχει και μια παιδαγωγική πλευρά αυτή η τοποθέτηση Μητσοτάκη συνιστά μια αρνητική παιδαγωγική. Ένας πολιτικός καλλιεργεί τη παραίτηση και την παθητική αποδοχή της αδικίας και της ανισότητας. Και μετά το ρίχνει στο «όραμα».
Ακολουθεί μια φράση για την οποία οι επιτελείς του έκαναν λαθροχειρία. Στη συνέντευξη Τύπου ερωτάται αν θα διατηρήσει  το γραφείο του Πρωθυπουργού  στη Θεσσαλονίκη και ακούγεται καθαρά να λέει: «Με ενδιαφέρει η επικοινωνία, όχι η ουσία». Αλλά στο κείμενο που αναρτήθηκε στο σάιτ σε τη ΝΔ αναφέρεται: « Με ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, κ. Αγγελίδη». Όταν πρέπει να σε διορθώνουν εκ των υστέρων, βράσε ρύζι…
Πάμε παρακάτω. Μιλώντας για τα ΑΕΙ είπε ότι «η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».
Το πρώτο είναι δικαίωμά του. Αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν είναι συνδικάτα. Ιδέες για… κατάργηση παρατάξεων, εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και «… Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών» παραπέμπουν σε ποια εποχή που θέλουμε να ξεχάσουμε. Είναι δυνατόν να το λέει πρόεδρος δημοκρατικού κόμματος;  Και θα τολμήσει η ΔΑΠ - ως πρώτη δύναμη - να τα υποστηρίξει ενώπιον των φοιτητών; Λίγο χλωμό…
Γκάφα ή βόμβα στα ελληνο-ευρωπαϊκά κεκτημένα;
Πάμε στα πιο βαριά που φτάνουν τα όρια της γκάφας. Είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα αυστηρό πλαίσιο, αυστηρότατο πλαίσιο, και σε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022. Τι έρχομαι και λέω; Θα διεκδικήσω και θα πετύχω μείωση αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων, διότι θα αντιπροτείνω στους εταίρους μας ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Τι έρχεται και λέει; Ότι θα αμφισβητήσει τα συμφωνηθέντα - θα κάνει δηλαδή αυτό που δεν πρέπει να γίνει με κανένα τρόπο για να ορθοποδήσει η χώρα - αντίθετα πρέπει να υλοποιήσει όσα συμφώνησε.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η αποστροφή έφτασε στις Βρυξέλλες. Αν την πήραν τοις μετρητοίς πάντως είναι σα να τοποθέτησε ο πρόεδρος της ΝΔ μια εγκαιροφλεγή βόμβα στα θεμέλια της χώρας και τις σχέσεις της με τους δανειστές…  Ό,τι χειρότερο… - ειδικά αν το λέει από τώρα ως μέλλων πρωθυπουργός.
Επίσης μπορεί να λέει αβασάνιστα ότι «το ζήτημα, λοιπόν, για μένα δεν είναι τόσο τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά πώς αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός την πολιτική την οποία σήμερα ακολουθεί ο κ. Τσίπρας». Δεν τον αφορά τι λένε στην Ευρώπη; Ίσως να έχει και δίκιο, αφού μάλλον ξέρει τι λένε, ειδικά για τον ίδιο… Τίποτε!
Είναι πάντως εξωφρενικό να λέει: «Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Η λογική είναι απλή. Η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η ίδια με απόλυτη προσήλωση. Με έμφαση - στον μεγάλο ασθενή - στη μεταρρύθμιση του Κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.
Πέραν του ότι αυτά δεν γίνονται, δηλώνει ότι εξισώνει όσα λέει για να πάρει ψήφους, με την παραβίαση της κόκκινης γραμμής στις συμφωνίες της χώρας με τους του εταίρους. Ποιος θα τον πάρει στα σοβαρά;
Άλλο περίεργο. Είπε για την κυβέρνηση ότι «επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και μια ενδεχόμενη κανονικοποίηση της γενικότερης συμπεριφοράς τους, δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους, το πρώτο εξάμηνο του 2015». Πολιτικός αρχηγός σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία δηλώνει εμμέσως ότι αδιαφορεί για τη λαϊκή ετυμηγορία που χωρίζει τη μια περίοδο από τη άλλη.
Απίστευτος είναι ο τρόπος με τον οποίο υποσχέθηκε να διοικήσει: «Εάν μία δημόσια υπηρεσία δεν χορηγήσει μια άδεια εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος, θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα ένας Υφυπουργός, μια άλλη κεντρική Αρχή να χορηγεί αυτήν την άδεια, παρακάμπτοντας στην ουσία τη δημόσια υπηρεσία, η οποία καθυστερεί».
Μαγικό. Η διοίκηση θα υποκαθίσταται από… υφυπουργούς, που θα δίνουν άδειες και ό,τι άλλο. Και αφού οι υφυπουργοί θα δίνουν άδειες, παρακάμπτοντας τη διοίκηση ο Πρωθυπουργός τι θα δίνει;
ΙΧ κράτος και επετηρίδα πολιτικών καριέρας
Και μετά ήλθαν τα εσωκομματικά κι έδεσε το γλυκό. Πρώτα το «Ανοιχτό Μητρώο Στελεχών». Τι είπε; «Ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση και να αξιολογηθεί αντικειμενικά, ανάλογα με τις δυνατότητές του και το τι μπορεί να προσφέρει στην παράταξη και στον τόπο. Και έχουμε κάνει παραπάνω από 1.300 συνεντεύξεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα είχαν σκεφτεί, ενδεχομένως, στο παρελθόν, να προσεγγίσουν έναν πολιτικό οργανισμό».
Μετάφραση. Για να μπεις την πολιτική δεν χρειάζεται πολιτική συνειδητοποίηση, αίσθηση προσφοράς και συμμετοχής, ιδεολογία. Αρκεί να σου τάξει ένας πολιτικός αρχηγός θέση στα ψηφοδέλτια του και στο κράτος. Με «αξιολόγηση» που θα… κάνει ίδιος.
Όλο αυτό το πακέτο υποδηλώνει διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλώς να ιδιοποιηθεί τη ΝΔ, αλλά να δημιουργήσει ΙΧ κράτος - παραβιάζοντας και τη νομοθεσία που ορίζει πως στελεχώνεται η διοίκηση. Και το χειρότερο: ένας νέο είδος πολιτικού που θα μετέχει στο δημόσιο βίο αν προηγουμένως κάποιος του υποσχεθεί… καριέρα και τον εγγράψει στην επετηρίδα που θα διαμορφώνει ο ίδιος.
Μήπως το άλλο ότι έχει δίπλα του «νέα πρόσωπα «αλλά τα κρύβουν τα ΜΜΕ; «Για να φανούν τα νέα πρόσωπα, θα πρέπει και εσείς - δημοσιογράφοι, συντάκτες τηλεοπτικών εκπομπών - να επιλέγετε, να καλείτε και νέα πρόσωπα. Και να τους δίνετε τον χώρο και τον χρόνο να μπορούν να παρουσιάζουν τις δικές τους θέσεις και τις δικές τους απόψεις».
Όποιος το μεταφράσει αυτό θα καταλάβει πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των ΜΜΕ… Απορία: γιατί δεν παίρνουνε τηλέφωνα οι δικοί του - που το κάνουν έτσι κι αλλιώς - για να αξιώνουν ποιους θα φιλοξενούν τα ΜΜΕ;
Για τα οποία μάλλον έκανε άλλη γκάφα: «Εκεί που αρχίζουν τα προβλήματα είναι όταν επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν ή πρέπει να αγοράζουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου, με αυτόν τον τρόπο, να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Εκεί αρχίζω κι έχω πρόβλημα». Οι  παλιοί και οι νέοι μιντιάρχες που τον στηρίζουν για ποιο λόγο ακριβώς βρίσκονται στα ΜΜΕ;
Υπόκλιση στον Άδωνι και στραβά ματιά στους γόνους
Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες. Ο Άδωνις για τη ακρίβεια. «Δεν συμφωνώ με την άποψή σας ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ένας λόγος, ο οποίος είναι ακραίος και ο οποίος δεν ανήκει και δεν εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία»
Μήπως να του έστελνε κανείς τις δηλώσεις στελεχών κόμματος του με πρώτες - πρώτες του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη - που προσπαθεί να τον βγάλει ασπροπρόσωπο, αλλά τον παραγνωρίζει ο ίδιος - και της αδελφής του;  Ή μήπως να του έστελνε τα «Άπαντα Γεωργιάδη», από τότε που τον έβαλε ο Καρατζαφέρης στην πολιτική μέχρι σήμερα - ειδικά τις νυχτερινές εκπομπές του σε περιθωριακά κανάλια;
Μετά από όλα αυτά η διακήρυξή του για τη σχέση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από την οποία προκύπτει ότι αν μπορούσε να δώσει σε ιδιώτες και την ίδια την κυβέρνηση μαζί με τη Βουλή, είναι απλώς… ειλικρίνεια: «Αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε καμία αναστολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».
Απλώς κι εδώ κάτι ψιλογκάφες ανιχνεύονται. Π.χ. «γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικό και αποφεύγοντας μελλοντικές προσλήψεις στο Δημόσιο;»
Μα το μόνο που δεν χρειάζεται προσωπικό σήμερα είναι η έκδοση της μισθοδοσίας - γίνεται αυτόματα και η ιδιωτικοποίησή της θα... κόστιζε. Ή το άλλο; «Γιατί να μην συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβαθμιστούν οι αξονικοί και οι μαγνητικοί μας τομογράφοι στα νοσοκομεία». Το μόνο που δεν λείπει από τα δημόσια νοσοκομεία είναι οι τομογράφοι. Μήπως έχει στο μυαλό του ό,τι έκανε ο πατέρας του με τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα;
Και πάμε εκεί που θα γίνει η μεγάλη σφαγή στη ΝΔ, στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. «Όποιος ισχυρίζεται - εξαιρώ τους εν ενεργεία βουλευτές - σήμερα δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις των οργάνων του Κόμματος, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη».
Έλεος. Πρώτον ξαναμίλησε απαξιωτικά για έναν άνθρωπο που δεν έφταιξε σε τίποτε. Πλήρωσε τις δηλώσεις του πατρός Τραγάκη, ο οποίος πάντως ισχυρίσθηκε ότι είχε συνεννοηθεί με τον πρόεδρο. Αλλά θα πρέπει να μην διαβάζει εφημερίδες για να το λέει αυτό: μάτσο οι γόνοι, οι διάδοχοι και οι συνεργάτες του που καμαρώνουν ήδη σαν υποψήφιοι βουλευτές. Αυτοί από ποια όργανα έχουν πάρει έγκριση; Από αυτά που είπε ότι «συγκαλεί τακτά» και τα μέλη τους δεν το ξέρουν; Ή μήπως από αυτά που πήρε ο ίδιος άδεια το 2004 όταν διαδέχθηκε στα ίσια τον πατέρα του στη Β' Αθήνας; Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, που θα έλεγε ο Χατζηχρήστος.
Για το τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ κράτησε το σαφέστερο: «Με ρωτήσατε με ποιους θα κυβερνήσω. Με τους καλύτερους… Μια Κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων». Ονόματα αυτοί οι καλύτεροι δεν έχουν. Αλλά αν το πάρουμε πάντως τοις μετρητοίς η…Ντόρα Μπακογιάννη είναι από τώρα κομμένη και δεν το ξέρει…
Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...