Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Μια  μαρτυρία
για το Α.Π.Θ.
από το βιβλίο του Γιώργου Καφταντζή
"Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
στον καιρό της Κατοχής"
Εκδόσεις Παρατηρητής , Θεσσαλονίκη 1998.
Γιώργος Καφταντζής (1920-1998)

1. ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ
ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄40

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ
ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ 
ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΛΛΑ  Η ΠΑΤΡΙΔΑ , ΑΝΤΙ ΓΙΑ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ", 
ΤΟΥΣ... ΑΠΕΛΥΣΕ.

α. Γιάννης Ιμβριώτης
Ιωάννης Ιμβριώτης 
καθηγητής Φιλοσοφίας (1933-1946).Εμβριθής μαρξιστής. Συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 και κλείστηκε στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά", απ΄όπου μεταφέρθηκε στο "παρακείμενο στρατόπεδο Ντουλάκ".
β. Γιώργος Τενεκίδης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου (Σημ Γεροντάκου: Ο Γ.Τενεκίδης ήταν εξάδελφος του Σεφέρη. Μεταπολεμικά εξελέγη καθηγητής στο Πάντειο και ακαδημαϊκός. Επιστήμων διεθνούς εμβέλειας).
"Συνελήφθη 23 Ιουνίου 1944 και κακοποιήθηκε στις φυλακές της SD (κλινική Βαγιανού, οδός Αναλήψεως Χαλκιδικής 52)."
γ. Νίκος Ρουσόπουλος, καθηγητής Γεωργικής Χημείας.Τα τρία παιδιά του πήραν μέρος στην Αντίσταση και  φυλακίστηκαν από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.
δ. Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, καθηγητής Φιλοσοφίας.
Στήριξε τους αγώνες της φοιτητικής αντιστασιακής νεολαίας, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή του. Συγκλονιστική   ήταν η εμφάνισή του στο μπαλκόνι του σπιτιού του  , για να χαιρετήσει, με αναπεπταμένη την ελληνική σημαία, τους ενθουσιώδεις φοιτητές  που διαδήλωσαν , στις 25 Μαρτίου 1943,  και στεφάνωσαν το άγαλμα του Ναυάρχου Βότση.
ε. Αντώνης Σιγάλας,
Αντώνης Σιγάλας 
καθηγητής παλαιογραφίας, παπυρολογίας και βυζαντινής φιλολογίας (1926-1946). Στήριξε τους αντιστασιακούς φοιτητές με ποικίλους τρόπους και προκάλεσε τη μήνη των ταγματασφαλιτών.
Κακοποιήθηκε από τη συμμορία του διαβόητου ταγματασφαλίτη Δάγκουλα.
στ.Κώστας Τζώνης, καθηγητής της Γενικής Βιολογιας.Υπέστη πολλές διώξεις από τους Γερμανούς.
στ. Δημήτρης Καβάδας, καθηγητής της Βοτανικής,
"ψυχή" της  πολιτιστικής και μορφωτικής ζωής της πόλης επί πολλά έτη, πρόεδρος της πρώτης μεταπολεμικής Δημοτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης.
Συνελήφθη από τους Γερμανούς το 44 , Κλείστηκε στη φυλακή της SD, ύστερα  στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και νοσηλεύτηκε φρουρούμενος στο Δημοτικό Νοσοκομείο.


2. ΜΙΑ  ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Ο  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΖΟΥΚΙΔΗΣ
ΚΑΙ Η ...ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ
Περικλής Βιζουκίδης (1879-1956)

"Μετά την απελευθέρωση, όλοι αυτοί οι αγωνιστές,
βάσει του ψηφίσματος της 24.8.1946 για την 'εξυγίανση' και με απόφαση του Τσλδαρικού υπουργικού Συμβουλίου, απολύθηκαν ομαδικά στις 11/10/1946 από τις θέσεις τους. Και το εξωφρενικότερο, διατηρήθηκαν καθηγητές που ανακήρυξαν το 1942(σημ. Γεροντάκου: 20/10/1943) τον φασίστα Βούλγαρο πρωθυπουργό Φίλωφ επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών και άλλοι που συνεργάστηκαν προκλητικά με τον εχθρό, όπως ο Περικλής Βιζουκίδης. Κατά την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος στην υποδοχή και τους προσφώνησε προσφέροντάς τους λουλούδια. Γι΄αυτό κι οι φοιτητές τον αποκαλούσαν ' φον Βιζουκίδη' .
Ο Βιζουκίδης , αναθαρρημένος απ΄το τερατώδες εκείνο κράτος της δεξιάς στην πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο, που βράβευε το δωσιλογισμό και συμμαχούσε με την εθνική μειοδοσία, πρωτοστάτησε στα γνωστά επεισόδια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα οποία διώχτηκαν όλοι οι δημοκρατικοί καθηγητές απ΄τη Γενική Συνέλευση.
Αξέχαστη θα μου μείνει η δίκη του για εξύβριση σε βάρος του καθηγητή Δ. Καβάδα, που συγκλόνισε στις αρχές του 1946 τη Θεσσαλονίκη. Στην απολογία του ο Βιζουκίδης είπε: ' Ουδέποτε εχειροδίκησα εξήκοντα δύο ετών γεγονώς. Ο συνάδελφος όμως κ. Καβάδας μοι έφερεν εις τοιαύτην ψυχικήν διέγερσιν, ώστε αναλογιζόμενος και τας ευθύνας μας προς την πατρίδα, ηγέρθην και, ραπίσας τούτον δις επί του προσώπου, τον εξέβαλον της αιθούσης'.

*Σημείωση Καφταντζή: Ο Βιζουκίδης τιμωρήθηκε απ΄το δικαστήριο με 10 μέρες φυλακή. Στο σατιρικό περιοδικό " Ο Δοσίλογος", που έβγαινε τότε στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύτηκε γελοιογραφικό σκίτσο του Βιζουκίδη με παντελονάκια και γάντια πυγμαχίας. Επίσης το εξής τετράστιχο  του Κυρ. Κιουρτσόγλου:
Ω εξελέντσια θα ομιλήσετε
εις την σεμνήν σενάτους,
του μποξ τα γάντια βάλετε
και να ΄στε κοτσονάτους."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...