Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

Transfiguré - 12 vies de Schönberg/Μεταμορφώσεις -Οι 12 ζωές του Σένμπεργκ - ARTE Concert

Άρνολντ Σένμπεργκ - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .grΒικιπαίδεια =>Άρνολντ Σένμπεργκ (Arnold Schönberg, 13 Σεπτεμβρίου 1874 – 13 Ιουλίου 1951


Αφιέρωμα στον συνθέτη Arnold Schönberg, με δώδεκα έργα του σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Bertrand Bonello, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ariane Matiakh. Μια δυνατή παράσταση που συνδυάζει μουσική, εικόνες και κείμενα.



Ο Arnold Schönberg ήταν ένας «εκφυλισμένος» καλλιτέχνης, όπως τον αποκαλούσαν οι Ναζί; Η ιδιοφυΐα του Αυστριακού συνθέτη, ωστόσο, άλλαξε το πρόσωπο της μουσικής του 20ου αιώνα. Με τον δωδεκαφωνισμό, ο Arnold Schönberg εγκαινίασε μια νέα αισθητική εποχή, που αποτελείται από την ατονική ρήξη και την εξαφάνιση της μελωδίας και της αρμονίας. Με την ευκαιρία της 150ης επετείου από τη γέννησή του, ο μαέστρος Ariane Matiakh και ο σκηνοθέτης Bertrand Bonello προσφέρουν μια καλειδοσκοπική θεώρηση του φαινομένου Schönberg μέσα από το πρίσμα του αριθμού 12: δώδεκα ως νότες της χρωματικής κλίμακας που θεμελιώνουν το δωδεκατονικό σύστημα και όπως τα δώδεκα αποσπάσματα από έργα που αντιπροσωπεύουν τη φαντασία του σε αέναη μεταμόρφωση, από τον Pelléas et Mélisande μέχρι το La nuit transfiguré, από τον Pierrot Lunar στον Kol Nidre.

Φανταστικά σχήματα

Με τη μεταφορά της Ορχήστρας του Παρισιού, η παράσταση συνδυάζει μουσική, εικόνες και κείμενα, ακολουθώντας, από το 1899 έως το 1948, την εξέλιξη του έργου του ανθρώπου που ήταν επίσης θεωρητικός και ζωγράφος, καθώς και της Γερμανίας, μέχρι την κατάρρευση. Η φιλόδοξη σκηνογραφία του Bertrand Bonello χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική της Φιλαρμονίας του Παρισιού και της μεγάλης αίθουσας Pierre-Boulez (που πήρε το όνομά της από έναν από τους πιο διάσημους κληρονόμους του Schönberg) ως αντανάκλαση των έντονων βασανιστηρίων αυτού του ριζοσπαστικού ανακαινιστή και των τραγωδιών του σύγχρονου κόσμου. Η βραδιά ταλαντεύεται ανάμεσα στην ορμή των μεγάλων συγκροτημάτων που είναι παρόντες στην αίθουσα –των εκατό μουσικών και ογδόντα χορωδών της Orchester de Paris– και των παρεμβάσεων των ηθοποιών και χορευτών που βηματίζουν τη σκηνή, στις οποίες ακούγονται οι παρτιτούρες των σολίστ, ο πιανίστας David Kadouch και σοπράνο Σάρα Αριστείδου. Στο βάθος εμφανίζονται ισχυρά οπτικά εφέ, όπως φανταστικά σχήματα ή διανοητικές όψεις. Ένα αφιέρωμα μεγάλης πυκνότητας στην πολλαπλασιαζόμενη εφευρετικότητα του Arnold Schönberg.



Συναυλία (Γαλλία, 2024, 1:41 μ.μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Filmmuziek met het NNO | Ορχήστρα Βάρειας Ολλανδίας

  Η NNO ( Ορχήστρα Βάρειας Ολλανδίας) έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα γεμάτο κινηματογραφική μουσική. Αναγνωρίσιμη μουσική από διάφορες γνω...