Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2024

Θέμης Τζήμας : Μέση Ανατολή - Οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού σεισμού...(Εμπεριστατωμένη ανάλυση για το Μεσανατολικό)

ΘΕΜΗΣ ΤΖΗΜΑΣ Archives - Militaire.grΟ νομικός και διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής , Θέμης Τζήμας, καταθέτει στον Γιώργο Σαχίνη του  98.4 της Κρήτης  γιατί, κατά την οπτική του , τα όσα διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή και ευρύτερα στην Ευρασία, είναι οι συνέπειες ενός ευρύτερου στρατηγικού ανταγωνισμού: από την μια νέες αναδυόμενες δυνάμεις που θέλουν να πάρουν θέση στη παγκόσμια κατανομή ισχύος και από την άλλη οι παλαιές δυνάμεις που επιχειρούν να μπλοκάρουν κάτι τέτοιο , μετατρέποντας αυτές τις δυνάμεις , με ενδεχόμενη πολυδιάσπασή τους, σε παρακολούθημά τους στην παγκόσμια κατανομή. 


 Ο κ. Τζήμας υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου, γνωρίζοντας τα όρια του Ισραήλ σε έναν μακρόχρονο πόλεμο φθοράς, επιχειρεί να σπρώξει και τις ΗΠΑ σε έναν συνολικό συντριπτικό πόλεμο με το Ιράν  άμεσα, ώστε να επιλύσει , όπως θεωρεί, τα υπαρξιακά ζητήματα ασφαλείας του. 


Από την άλλη το Ιράν, που δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος μίας γενικευμένης σύρραξης με το Ισραήλ , γιατί  θα το βάλλει απέναντι σε ΗΠΑ , Αγγλία και άλλους δυτικούς συμμάχους, αν και προτιμά την μακροχρόνια αντίδραση φθοράς μέσω συμμάχων όπως η Χεζομπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι, πιέζεται από τα διαρκή χτυπήματα του Ισραήλ , στο να φτάσει ακόμη και σε απόκτηση πυρηνικών όπλων ως αποτρεπτική επιβίωση , κάτι που θα προκαλούσε την ακαριαία παρέμβαση των ΗΠΑ, για αυτό και κλιμάκωσε την αποτρεπτική του αντίδραση με τις πυραυλικές επιθέσεις  στο Ισραήλ.

 Ο Θέμης Τζήμας, μιλάει ακόμη για το ρόλο και την επίδραση των εξελίξεων στο τρίγωνο Τουρκία- Κύπρος - Ελλάδα , ενώ σημειώνει εμφατικά πως ένας γενικευμένος πόλεμος με παγκόσμιες διαστάσεις και τα πυρηνικά ως "συνήθεια" στις συζητήσεις πλέον, δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο που η πολεμική "ύλη" της κλιμάκωσης είναι ακόμη κραταιά, σε αντίθεση με αυτή της αποκλιμάκωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

David and Lisa /Δαυίδ και Λίζα (1962): συγκινητικό Love Story ανάμεσα σε δύο διαταραγμένες εφηβικές ψυχές

  David and Lisa (1962)   Ο Ντέιβιντ και η Λίζα έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον, όντας «συγκάτοικοι» σε οίκημα για προβληματικά παιδιά. Ο...