Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Βαρουφάκης και Μπράιαν Ίνο προς Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έκκληση «να στηρίξει το Διεθνές Δίκαιο διώκοντας αυταπόδεικτα εγκλήματα πολέμου που γίνονται μπροστά στα μάτια μας στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Διαφορετικά, θα έχει συνεισφέρει στην νομιμοποίηση της γενοκτονίας, διεθνώς».

 

Βαρουφάκης και Μπράιαν Ίνο καλούν το ΔΠΔ να ασκήσει διώξεις για τη σφαγή στη Γάζα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ο Μπράιαν Ίνο, διάσημος μουσικός παραγωγός και εφευρέτης της ambient μουσικής, συνέταξαν ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καλώντας το να συμβάλει ουσιαστικά στην παύση του αιματοκυλίσματος στη Μέση Ανατολή.
https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2024-10/Eno_Varoufakis.png.webp?itok=ALSJKs8J
 

«Πριν από ένα χρόνο, σαν σήμερα, στις 7 Οκτώβρη, μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς έπληξαν και διαπέρασαν τον φράχτη που φυλάκιζε 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους (κυρίως πρόσφυγες από την πρώτη εθνοκάθαρση της Νάκμπα του 1948) στη Γάζα, τη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο. Σε απάντηση στη δολοφονία εκείνη την ημέρα πάνω από χιλίων ισραηλινών πολιτών και την απαγωγή εκατοντάδων άλλων, πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, το Ισραήλ ανταπέδωσε με μια στρατιωτική εκστρατεία που διαρκεί έναν χρόνο και ισοδυναμεί με καλά σχεδιασμένη, εκούσια γενοκτονία» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγώντας τους λόγους που έστειλαν την επιστολή στο ΔΠΔ.

«Έναν χρόνο μετά, τουλάχιστον 50 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί επί τόπου ενώ περισσότεροι από 200 εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υποκύψει σε τραύματα και ασθένειες στη συνέχεια – για να μην αναφερθώ στα δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένα παιδιά χωρίς επιζώντες γονείς» προσέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Σήμερα, στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, δεν διαφαίνεται κανένα τέλος στη γενοκτονία. Το Ισραήλ τελεί υπό την εξουσία μιας γενοκτονικής ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να κλιμακώσει τη δολοφονική εκστρατεία της στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το Νότιο Λίβανο και ευρύτερα. Και μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης υποστηρίζει τη γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης που οδηγεί στην καταστροφή όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και την ίδια την ισραηλινή κοινωνία.

Ο Μπράιαν Ίνο και εγώ εκτιμούμε ότι η χιονοστιβάδα των εγκλημάτων πολέμου που συσσωρεύεται καθημερινά δεν είναι μόνο μια καταστροφική πορεία για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, αλλά και μια καταστροφική εξέλιξη για τη διεθνή Ειρήνη, ακόμα και για την αυτοεκτίμηση της ανθρωπότητας. Μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και τις θηριωδίες του, τα κράτη μας συγκεντρώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να συμφωνήσουν σε κρίσιμες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αποδεκτής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια πολέμων.

Για αυτό, σήμερα, με αφορμή τη ζοφερή επέτειο, ο Μπράιαν κι εγώ κάνουμε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κάνει το καθήκον του: Να στηρίξει το Διεθνές Δίκαιο διώκοντας αυταπόδεικτα εγκλήματα πολέμου που γίνονται μπροστά στα μάτια μας στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Διαφορετικά, θα έχει συνεισφέρει στην νομιμοποίηση της γενοκτονίας, διεθνώς».

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη και του Μπράιαν Ίνο προς το ΔΠΔ:

«Προς τους Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Αξιότιμοι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,

Όταν τον Ιανουάριο μάθαμε ότι το Δικαστήριό σας αποφάσισε να εξετάσει τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στην περιοχή Ισραήλ-Παλαιστίνης, αναθαρρήσαμε. Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που να διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο και να είναι έτοιμο να διερευνήσει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις του.

Σήμερα, 7η Οκτωβρίου 2024, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της τελευταίας και πιο βάναυσης φάσης της 76χρονης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε εσάς. Όχι μόνο εξαιτίας της αυξανόμενης βαναυσότητας των όσων συμβαίνουν δυτικά του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και εξαιτίας του επικίνδυνου προηγούμενου που δημιουργείται όταν κράτος-μέλος του ΟΗΕ καταστρατηγεί κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο, όσον αφορά την αποδεκτή συμπεριφορά κρατών σε περιόδους πολέμων και συγκρούσεων. Εάν καταφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν ελέγχονται από ένα δικαστήριο όπως το δικό σας, όλο και περισσότερα κράτη θα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, χωρίς καν τον φόβο της καταδίκης από τα δικαστήρια, τα οποία η διεθνής κοινότητα, αμέσως μετά τις εκατόμβες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, κατέστησε υπεύθυνα για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου.

Διότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητο: Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει βαλθεί να αφανίσει συστηματικά κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα. Έχουμε ήδη δει:

  • Τον πιο εντατικό βομβαρδισμό πυκνοκατοικημένης αστικής περιοχής στην μεταπολεμική Ιστορία
  • Την πιο στοχευμένη λιμοκτονία πληθυσμού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Τη συστηματική καταστροφή υγειονομικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών
  • Έναν άνευ προηγουμένου αριθμό δολοφονημένων δημοσιογράφων και προσωπικού του ΟΗΕ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει πλήξει σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αρχεία, πολιτιστικά κέντρα, χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, τζαμιά και εκκλησίες. Καθηγητές και δάσκαλοι έχουν σκοτωθεί, μαζί με τους μαθητές τους και συχνά ολόκληρες τις οικογένειές τους. Εν τω μεταξύ, υπό την κάλυψη της σύγκρουσης στη Γάζα, Ισραηλινοί έποικοι, προστατευόμενοι από Ισραηλινούς στρατιώτες, εκδιώκουν Παλαιστίνιους από την προγονική τους πατρίδα, παραβιάζοντας ευθέως κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν πρόκειται απλά για παραβιάσεις από κάποια κυβέρνηση. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει ότι κάποια κυβερνητική αλλαγή θα επαναφέρει το ισραηλινό κράτος στους κόλπους του Διεθνούς Δικαίου. Την 19η Ιουλίου 2024, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε παράνομη την κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Πέντε ημέρες αργότερα, η ισραηλινή Κνεσέτ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία 65-9, να αγνοήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και να χαρακτηρίσει προκλητικά τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος της “Γης του Ισραήλ”. Για να αποδείξει ακόμη περισσότερο την περιφρόνησή της για το Διεθνές Δίκαιο και τους θεσμούς που δημιούργησε η ανθρωπότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να το υποστηρίξει, την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα!

Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Πότε μπορούμε να περιμένουμε διώξεις από το δικαστήριό σας;

Σήμερα είναι η επέτειος της έναρξης του πιο ζοφερού κεφαλαίου μιας τραγωδίας για την οποία η γενιά μας θα είναι υπόλογη στις μελλοντικές γενιές.

Σήμερα η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα δικαστήριο σαν το δικό σας, όπου αμερόληπτοι νομικοί από όλο τον κόσμο μπορούν να καταλήγουν σε συναίνεση σχετικά με το τι συνιστά νόμιμη συμπεριφορά στον πόλεμο και τα επακόλουθά του.

Σήμερα, ο ζωτικής σημασίας ρόλος σας κρίνεται. Για αυτό σας καλούμε να δράσετε άμεσα.

Σας ευχαριστούμε

Γιάνης Βαρουφάκης και Μπράιαν Ίνο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

2024 LA ART SHOW. The Most Comprehensive International Contemporary Art...

LA Art Show Η πιο περιεκτική διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Αμερική Το Λος Άντζελες έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίκεντρο τέχνης και...