Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Τι θα σημάνει για τις προοδευτικές δυνάμεις μια ενδεχόμενη νίκη του Δούκα επί του Ανδρουλάκη

 

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

 Προβάδισμα Δούκα και κεντροαριστεράς

Απόστολος Διαμαντής από www.patakis.grΑπόστολος Διαμαντής*


Το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είναι διδακτικό: οι πολλές υποψηφιότητες βλάπτουν, καθώς η πολυδιάσπαση ευνοεί συνήθως τον εκάστοτε εν ενεργεία πρόεδρο. Επιπλέον, καθίσταται εμφανές πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την άμεση εκλογή προέδρου από το ευρύ πανελλαδικό σώμα των ψηφοφόρων, που μπορούν να συμμετάσχουν αρκεί να πληρώσουν 3 ευρώ και να υπογράψουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση πως δεν είναι μέλη άλλου κόμματος! Μέλη δεν είναι, αλλά μπορεί να είναι φίλοι, οπαδοί, εγκάθετοι, πληρωμένοι, οτιδήποτε. Ποιος διασφαλίζει μια τέτοιου τύπου εκλογική διαδικασία, από την οποία εκλέγεται αρχηγός κόμματος;

Με τον τρόπο αυτό καταργείται η ουσία της αντιπροσωπευτικής διαδικασίας, αλλά και αλλοιώνεται βάναυσα η φυσιογνωμία των κομμάτων, η οργανωτική τους αυτοτέλεια, η ιδεολογία, η ιστορία τους και η πολιτική τους ενότητα. Εάν εγώ μπορώ να ψηφίζω, ταυτόχρονα, για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τότε ποιος είναι ο ρόλος των κομμάτων; Γιατί δεν τα καταργούμε και να πάμε απευθείας στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο και πάνω τα ονόματα των σημερινών αρχηγών; Θα σταυρώνουμε όποιον θέλουμε και θα εκλέγεται ο πρώτος. Τα κόμματα δεν παίζουν εν προκειμένω κανένα ρόλο, εφόσον ο αρχηγός τους δεν εκλέγεται από τα ίδια τα κόμματα.

Τι κάνει το ΚΚΕ, το οποίο, εφόσον έχουμε κομματικό σύστημα, πρέπει να το μελετάμε; Κάνει συνέδριο, εκλέγονται αντιπρόσωποι, αυτοί εκλέγουν ΚΕ και ΠΓ και μετά τον Γραμματέα της ΚΕ. Αυτό διασφαλίζει την πολιτική και ιδεολογική ενότητα του κόμματος, διότι δεν μπορεί ένας περαστικός από το δρόμο να εκλέγει γραμματέα του ΚΚΕ.

Μέχρι πρότινος, πριν έρθει αυτή η ηλίθια μόδα της συμμετοχικότητας εξ Αμερικής, που στην ουσία καταργεί τα κόμματα και τα παραδίδει στην δύναμη των ΜΜΕ και των χρηματοδοτήσεων, τον αρχηγό της ΝΔ τον εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα. Σωστό. Κοινοβουλευτικό, αστικό κόμμα είναι η ΝΔ, ποιος θα βγάλει τον αρχηγό της; Οι βουλευτές της.

Με τούτα και με κείνα φτάσαμε στην εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος παρολίγον να βγει δεύτερος στη θέση του Δούκα και να πάρει αυτός το χρίσμα του δευτέρου γύρου. Έχασε όμως για 800 ψήφους, οπότε η μάχη θα συνεχιστεί με τον Δούκα. Ποια είναι η μάχη; Η αντικατάσταση του εντελώς αποτυχημένου Ανδρουλάκη, ο οποίος ούτε πολιτικό στίγμα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε κατάφερε να εκμεταλλευθεί την εντυπωσιακή πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Με τον Ανδρουλάκη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θα πρέπει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει καρφωμένο στη θέση του, λίγο πάνω- λίγο κάτω απ΄τον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γενική αίσθηση πως πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής πολιτικά δεδομένα, θα οδηγήσει σε μια πορεία σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την σύναψη συμφωνίας για κυβέρνηση κεντροαριστεράς και εξ αντανακλάσεως θα οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα δει πως δεν θα μπορεί πλέον να ελπίζει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Μια εκλογική νίκη του Χάρη Δούκα δηλαδή, θα ανέτρεπε τις ισορροπίες, θα άλλαζε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κεντροαριστερά γενικώς, θα επηρέαζε σαφώς και τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει πιθανότατα, σε σύντομο χρόνο, θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη συνεργασία όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, με στόχο της ανατροπή της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής ΝΔ του Μητσοτάκη.

Μπορεί να κερδίσει ο Δούκας; Είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Διότι, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στο στελεχιακό του δυναμικό, αλλά και στα μέλη του, κυριαρχεί η επιθυμία αλλαγής ηγεσίας. Αλλαγής γενικώς. Όλοι ξέρουν πως μια πιθανή νίκη του Ανδρουλάκη θα είναι ένα ξαναζεσταμένο φαΐ. Δεν οδηγεί πουθενά.

Ο Δούκας θα σκουπίσει το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων δυνάμεων που έμειναν εκτός και θα πιθανότατα θα κερδίσει.

Αυτό θα είναι και το καμπανάκι του τελευταίου γύρου, που θα σημάνει και την αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη.

*Οικονομολόγος ,  ιστορικός και συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ας την κρίνει ο Θεός / Leave Her to Heaven: μια ιστορία αρρωστημένου πάθους και δολοφονικής ζήλιας, ένα αριστοτεχνικά στημένο ψυχολογικό νουάρ

Η ταινία Ας την κρίνει ο Θεός ( πρωτότυπος τίτλος Leave Her to Heaven ) είναι έγχρωμο φιλμ νουάρ παραγωγής 1945 σε σκηνοθεσία Τζον Μ. Στα...