Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

Ακροδεξιές ομάδες και νεοναζί χρησιμοποιούν το «AI Hitler», για να προσελκύσουν νέους στο διαδίκτυο

https://www.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://arc-anglerfish-washpost-prod-washpost.s3.amazonaws.com/public/7CPGN7HI35GQ7G4OWJOYAEUACU.jpg&w=1440Μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Η «επιστροφή» του Χίτλερ μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Γιάννης Τσεκούρας

Την επιστροφή του Χίτλερ και των ιδεών του μέσω της…τεχνητής νοημοσύνης θέλουν να πετύχουν ακροδεξιοί, με όχημα το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρώντας να τον παρουσιάσουν ως μια «παρεξηγημένη» φιγούρα, την ώρα που αντισημιτικές και αντιμεταναστευτικές ιδέες συνεχίζουν να έχουν απήχηση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τον Στρατηγικό Διάλογο (ISD), το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αποσπάσματα ήχου και βίντεο σε Tik Tok, X, Instagram και Youtube, τα οποία παρουσιάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ να εκφωνεί ομιλίες του στα αγγλικά.

Οι αναρτήσεις, οι οποίες κάνουν χρήση φθηνών και δημοφιλών εργαλείων κλωνοποίησης φωνής μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν φτάσει σε εκατομμύρια χρήστες, ενώ μερικοί γράφουν πως «ίσως δεν ήταν ο κακός». Άλλοι, τον παρουσιάζουν ως ήρωα.

Σύμφωνα με την Washington Post, στην οποία πρωτοδημοσιεύθηκε το θέμα, στο Telegram και στο «dark web», οι νεοναζί καυχιούνται ότι οι ομιλίες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν έναν «ελκυστικό» τρόπο να επαναδιατυπώσουν τις ιδέες του Χίτλερ για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα, η συγκεκριμένη προπαγάνδα, η οποία μεταδίδεται μέσω βίντεο, μηνυμάτων και εικόνων, συμβάλλει στην αναζωπύρωση του διαδικτυακού ενδιαφέροντος για τον Χίτλερ, ειδικά στην αμερικανική δεξιά.

Οι ερευνητές του ISD μάλιστα διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο που εξυμνεί, δικαιολογεί ή μεταφράζει τις ομιλίες του Χίτλερ στα αγγλικά έχει συγκεντρώσει περίπου 25 εκατομμύρια προβολές σε X, TikTok και Instagram από τις 13 Αυγούστου.

Στο τελευταίο, οι αναλυτές εντόπισαν περισσότερα από 140 Reels με μεταφρασμένες από την Τεχνητή Νοημοσύνη ομιλίες του Χίτλερ, ορισμένες από τις οποίες δημοσιεύτηκαν ήδη από τον Απρίλιο.

Χίτλερ: Το νεοναζιστικό περιεχόμενο και η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βίντεο μάλιστα κερδίζουν έδαφος καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συνεργάτης του, γερουσιαστής JD Vance από το Οχάιο, έχουν προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας δημοφιλείς στις διαδικτυακές νεοναζιστικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια ζώα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τελευταία γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να δημιουργούν εύκολα αληθοφανείς εικόνες και βίντεο, επιτρέπουν σε περιθωριακές ομάδες να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους. Υπήρχαν μάλιστα και βίντεο σε ιστοτόπους, όπου άτομα παρέδιδαν μαθήματα για το πώς να χρησιμοποιήσει κανείς ένα εργαλείο AI, ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό.

Μέσα σε περίπου πέντε λεπτά, χρήστης δημιούργησε έναν κλώνο φωνής AI του Χίτλερ που εμφανιζόταν να εκφωνεί λόγο στα αγγλικά, μιλώντας για τους Εβραίους που επωφελούνται από το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο χρήστης κατείχε το ψευδώνυμο OMGITSFLOOD και αναγνωρίζεται ως «εξέχων δημιουργός περιεχομένου νεοναζί» από την ομάδα πληροφοριών SITE Intelligence Group, η οποία παρακολουθεί τη δραστηριότητα λευκών ρατσιστών και τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.[..................................]

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Η «επιστροφή» του Χίτλερ ..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκύλος VS γάτα : εξυπνότερος ο πρώτος και με διαφορά !

  Σκύλος ή γάτα; Λύθηκε το αιώνιο ερώτημα για το ποιο κατοικίδιο είναι πιο έξυπνο huffingtonpost.gr ...