Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2024

ΠΟΕΣΥ: «Όχι στον αποκλεισμό της υποβολής ερωτήσεων από δημοσιογράφους και ΜΜΕ »

Η ΠΟΕΣΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ  ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ , ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ!

Για ακόμη μία φορά αποκλείστηκαν δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης από την διατύπωση ερώτησης προς τον
πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, την Κυριακή.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε την «Αυγή» και το «Στο Κόκκινο» να καταθέσουν ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Η ερώτηση που θα έθετε ο δημοσιογράφος, Κώστας Σαββόπουλος, συνεργάτης και του tvxs, αφορούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών, τον ρόλο της ΕΥΠ και την εμπλοκή του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

Ακολουθεί η ερώτηση της Αυγής και του Στο Κόκκινο που δεν άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ακουστεί στη ΔΕΘ:

«Κύριε πρόεδρε, η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών πυροδότησε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Για τους πολιτικούς αντιπάλους σας και τμήμα του νομικού κόσμου υπάρχουν γκρίζες ζώνες και διερωτώνται “πώς είναι δυνατόν να αποτελεί σύμπτωση η ταυτόχρονη, από ΕΥΠ και Predator, παρακολούθηση 27 κορυφαίων προσώπων της χώρας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό της εποπτεία σας. Άρα εδώ κύριε πρόεδρε, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί ή ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνιστούν εθνικό κίνδυνο; Και, τέλος, επειδή έχει εμπλακεί το όνομα του επιχειρηματία κ. Λαβράνου στην υπόθεση και υπάρχουν δημοσιεύματα περί ισχυρών δεσμών του κ. Λαβράνου με νυν και πρώην κυβερνητικούς παράγοντες. Εσείς τον γνωρίζετε;».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση «έκοψε» και τον Ριζοσπάστη, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το 902.gr, η εφημερίδα  είχε επισημάνει έγκαιρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και είχε διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη στάση απέναντί της, ζητώντας να μην επαναληφθεί και φέτος.

«Όμως παρά τις δυο και πλέον ώρες της συνέντευξης, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε συνολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο “Ριζοσπάστης”, όπως και ορισμένα άλλα Μέσα, δεν χώρεσε στη λίστα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου που διεύθυνε τη συνέντευξη. Ο αποκλεισμός του “Ριζοσπάστη” για δεύτερη χρονιά επιβεβαιώνει ότι δεν γίνεται τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή», σημειώνεται σχετικά.

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» που κόπηκε ήταν η εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Στην Υγεία γίνονται καθημερινά διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για τις τεράστιες ελλείψεις.

Στην παιδεία υπάρχει αγανάκτηση για τις 1000 και πλέον συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη, επιπλέον γιατί δεν μπορεί να βρεθεί στέγη για σχολεία Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεν βρίσκει λεφτά για προσλήψεις υγειονομικών και σύγχρονα σχολεία αλλά πληρώνει 500000 ευρώ καθημερινά για τη φρεγάτα στην ερυθρά και 8 δις για εξοπλισμούς που υπηρετούν το ΝΑΤΟ…

Ισχυρίζεστε ότι όπου να ‘ναι τελειώνουμε με την ακρίβεια αλλά ο λαός αναστενάζει και ο μισθός δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μισά του μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΜΕ, την περίοδο 2007 – 2023 καταγράφηκε:

  • αύξηση κερδοφορίας 23,53%,
  • αύξηση φοροληστείας 25,3%,
  • μείωση μισθών 14,81%

Πώς σχολιάζετε την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη μαγική εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την πολιτική της και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που φαίνεται να μεγαλώνει όπως είδαμε και χθες εδώ στη Θεσσαλονίκη, με την πολύ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και άλλων φορέων;».

Την φίμωσή του, για πολλοστή φορά, καταγγέλλει και το Documento, δημοσιεύοντας την ερώτηση που δεν έγινε:

«Κύριε πρωθυπουργέ νιώθουμε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε την ερώτηση που σας απηύθυνε δημόσια για την τραγωδία στα Τέμπη η μάνα κυρία Μαρία Καρυστιανού, η οποία κάνει λόγο για νέα επιστημονικά στοιχεία ειδικού καθηγητή των ΗΠΑ, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αρωματικούς υδρογονάνθρακες, και όχι από τα άκαυστα έλαια σιλικόνης των μηχανών, όπως αρχικά αναφέρθηκε, ενώ σημειώνει ότι το παράνομο φορτίο που μετέφερε το εμπορικό έκαψε 30 ανθρώπους.

Καταγγέλλει επίσης, πως ο τεχνικός σύμβουλος και η ομάδα του που είχε ορίσει “δέχθηκαν άδικη επίθεση με σκοπό την αποδόμηση της μελέτης τους και δικαιώθηκαν ως προς τα αποτελέσματα της έρευνας τους”.

Η κ Καρυστιανού καταλήγει, “δυστυχώς, ούτε θεωρίες συνομωσίας, ούτε μπαζο-αερολογίες, ούτε ταχύτατη και αποτελεσματική δικαιοσύνη βιώσαμε μέχρι στιγμής στο έγκλημα των Τεμπών, όσα αποκαλύπτονται είναι η αλήθεια” και σας ρωτάει «γιατί κάηκε το παιδί μου κ. Μητσοτάκη;».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ 

ΠΟΕΣΥΌχι στον αποκλεισμό της υποβολής ερωτήσεων από δημοσιογράφους και ΜΜΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν αρκετές ηχηρές εξαιρέσεις ΜΜΕ από τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Από τον αποκλεισμό υποβολής ερωτήσεων –και παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι εγκαίρως είχαν ζητήσει το λόγο- δεν γλίτωσε ούτε η ΕΤ3, η οποία αγνοήθηκε. καθώς και δημοσιογράφοι άλλων Μέσων της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι έδρα της ΔΕΘ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων ΜΜΕ, στα οποία δεν επετράπη να θέσουν ερωτήσεις, αποτελούν η ιστορική εφημερίδα «Ριζοσπάστης», με μακρά προσφορά στην Ενημέρωση. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας αγνοήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Χωρίς ανταπόκριση και το αίτημα για ερώτηση που υπέβαλε δημοσιογράφος ο οποίος εκπροσωπούσε την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ενώ ο λόγος για την υποβολή ερωτήσεων δεν δόθηκε ούτε στις εφημερίδες «Documento», και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ επισημαίνει πως τέτοιου είδους πρακτικές είναι ακατανόητες. Οι δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται, προσέρχονται στις συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, με στόχο να κάνουν όσο καλύτερα τη δουλειά τους κι όχι για προσωπικούς ή άλλους λόγους. Η στέρηση αυτού του δικαιώματος, οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις στην επιλογή ερωτήσεων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ολόπλευρη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, δεν συνάδουν με την ελευθεροτυπία και είναι καταδικαστέοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: