Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024

Φραντσέσκα Αλμπανέζε (ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) :«Το Ισραήλ βρίσκεται σε καλό δρόμο , για να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας»

 Image: «Πού είναι το πόδι μου;»: Συγκλονίζουν τα ακρωτηριασμένα παιδιά στην εμπόλεμη Γάζα


Γάζα – Η άλλη πλευρά της γενοκτονίας / Πάνω από 22.000 Παλαιστίνιοι με μόνιμη αναπηρία ή βαρύτατους τραυματισμούς

Tvxs Team

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ έχει προκαλέσει μόνιμους τραυματισμούς περίπου στο ένα τέταρτο των σχεδόν 100.000 Παλαιστινίων που αναφέρθηκαν ως τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με ανάλυση* του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με την έκθεση, που χρησιμοποιεί στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο, περίπου 22.500 Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τον ισραηλινό στρατό, που αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους και θα απαιτούν ιατρική φροντίδα για χρόνια στο μέλλον, εκτίμησε ο ΠΟΥ.

Η πλειονότητα αυτών των τραυματισμών – μεταξύ 13.500 και 17.500 – είναι σοβαρές κακώσεις των άκρων.

Από αυτούς, μεταξύ 3.100 και 4.000 είναι ακρωτηριασμοί άκρων, αναφέρει η έκθεση, αν και σημειώνει ότι «μεμονωμένες αναφορές δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υψηλότερος».Injured Palestinians evacuated from the Indonesian hospital in the north of the Gaza Strip receive care at Nasser hospital in the Palestinian territory's southern city of Khan Yunis.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανότατα περίπου 2.000 τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλικές κακώσεις και τουλάχιστον 2.000 εγκαύματα, τα οποία απαιτούν μακροχρόνια και εξειδικευμένη περίθαλψη που δεν είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη στη Γάζα, λόγω της συστηματικής διάλυσης του συστήματος υγείας του θύλακα από το Ισραήλ.

Ο ΠΟΥ προέβη στις παραπάνω εκτιμήσεις με βάση τα ιατρικά δεδομένα που αναφέρθηκαν από τη Γάζα και τα είδη των τραυματισμών που εντοπίστηκαν από τις αναφορές αυτές.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ανάλυση δείχνει την απόλυτη ανάγκη για υπηρεσίες υγείας στη Γάζα.

«Η τεράστια αύξηση των αναγκών αποκατάστασης συμβαίνει παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αποδόμηση του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Παλαιστίνη.

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Οι υπηρεσίες οξείας αποκατάστασης διαταράσσονται σοβαρά και δεν υπάρχει εξειδικευμένη περίθαλψη για πολύπλοκους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών».

Η έκθεση είναι ένα ακόμη τεκμήριο των σοβαρών επιπτώσεων της γενοκτονίας του Ισραήλ πέρα από τον απολογισμό των νεκρών και ένας από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους η αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ έχει σημαδέψει μόνιμα τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Επειδή το Ισραήλ τραυματίζει καθημερινά περισσότερους ανθρώπους στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων, είναι πιθανό ο αριθμός των σοβαρών τραυματισμών να είναι πλέον υψηλότερος. Και, επειδή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από νοσοκομειακές πηγές έκτακτης ανάγκης, είναι πιθανό να υπάρχουν πολύ περισσότερες σωματικές βλάβες από αιτίες όπως η πείνα και οι ασθένειες που προκαλούνται από την καταστροφή των αστικών υποδομών, που δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 95.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ πάνω από 41.000 έχουν σκοτωθεί.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, όπως έχουν σημειώσει πολλοί εμπειρογνώμονες, είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε* έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, εάν οι διεθνείς δυνάμεις δεν παρέμβουν για να σταματήσουν τη γενοκτονία.

Η έκθεση δεν διευκρινίζει πόσα παιδιά έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Όμως τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της Γάζας και η οργάνωση Save the Children έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της γενοκτονίας, το Ισραήλ προκάλεσε την απώλεια του ενός ή και των δύο ποδιών σε πάνω από 10 παιδιά την ημέρα.

___________________

Estimating Trauma Rehabilitation Needs in Gaza using Injury Data from Emergency Medical Teams 

Με ένα πόδι λιγότερο θα πορευτεί στο υπόλοιπο της ζωής του (εάν τελικά επιβιώσει) αυτό το παιδί από τη Γάζα. Το ακρωτηριασμένο άκρο θα είναι η ισόβια υπενθύμιση της μετάλλαξης σε φασιστικά τέρατα ανθρώπων που οι πρόγονοί τους  υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Ναζί.

 

This technical note provides evidence-based insights on the number and distribution of conflict-related injuries by type in Gaza since October 2023. This exercise is a crucial aspect of planning for a surge in rehabilitation-related services in the Strip, as it will be used as a resource for effective allocation of resources, timely response, and comprehensive care for affected individuals. It will support decision-making on acute trauma care needs. Accurate injury estimates contribute to long-term health planning and policy-making, including support for rehabilitation services. By using estimates of conflict-related injuries, stakeholders can better address the physical, psychological, and social needs of survivors, ultimately fostering resilience and recovery in post-conflict communities in Gaza.

Related link

Conflict in Israel and the occupied Palestinian territory


*The UN special rapporteur on the occupied Palestinian territories, Francesca Albanese, από www.ohchr.orgFrancesca P. Albanese, Special Rapporteur on the situation of human rights  the Palestinian territories occupied since 1967

Δεν υπάρχουν σχόλια: