Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Γιατί είναι συνομωσιολογικός μύθος η «περιστροφή» του

 

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα χωρίς τέντα! Η απάντηση των αρχαιολόγων στη συνωμοσιολογική θεωρία ότι δήθεν περιστρέφεται

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα χωρίς τέντα! Η απάντηση των αρχαιολόγων στη συνωμοσιολογική θεωρία ότι δήθεν περιστρέφεται

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο αρχαίος ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία είναι ένας από τους σημαντικότερους και γι΄αυτό τον αποκαλούν Παρθενώνα της Πελοποννήσου!

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία του είναι πλούσια, τόσο για το κατασκευαστικό επίτευγμα, όσο και για την περιπέτεια των γλυπτών του που κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των αρχαιοκαπήλων την περίοδο της τουρκοκρατίας, κάποιοι αρέσκονται να διαδίδουν φανταστικές ιστορίες περί “περιστρεφόμενου ναού”…

Οι συνωμοσιολόγοι  έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια την ακραία θεωρία ότι ο αρχαίος ναός περιστρέφεται και μάλιστα ακολουθεί το αστέρι Σείριο, δηλαδή το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη “μυθολογία” ο Θεός Απόλλων.

Ο ευφάνταστος ισχυρισμός αναφέρει ότι ο ναός  δήθεν περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο, καθώς η πλαγιά είναι διαμορφωμένη τεχνητά και ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς!

Οι δημιουργοί της θεωρίας αναφέρουν ότι οι αρχαίοι για να πετύχουν την ολίσθηση του ναού τοποθέτησαν πάνω στην πλάκα και ένα στρώμα αργίλου και βότσαλα θαλάσσης και πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του ναού.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, πριν από την τοποθέτηση του προστατευτικού στεγάστρου. Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Η θεωρία είχε ξεκινήσει από τον μαθηματικό Στέλιο Πετράκη, την οποία δημοσίευσε σε ένα βιβλίο του. Ακολουθεί απόσπασμα:

«Ερωτηματικό παραμένει πως μπορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες να χτίζουν Παρθενώνες και περιστρεφόμενους ναούς… αλλά και το πως υπολόγισαν ότι για να στοχεύει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα τον Σείριο πρέπει να γυρνάει κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας ίση με την ετήσια μετάπτωση των ισημεριών..

Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι απίθανο.. με τα τότε δεδομένα όμως; Πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία; Την κατείχαν; Τους δόθηκε; Άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης…. Ίσως όχι για εμάς..»

Ο ισχυρός αυτός δεν βασίζεται στη λογική, ούτε σε πραγματικά στοιχεία. Ακόμα κι αν υπήρξε μια θεωρία που ταξίδεψε στο χρόνο ως μια αρχαία πεποίθηση, αυτό συγκρούεται με την γνώση που έχουμε ότι στην αρχαιότητα η πλειονότητα των ανθρώπων πίστευαν ότι η Γη δεν κινείται στο διάστημα. Άρα, το ότι ο ναός περιστρεφόταν, για να στοχεύει πάντα το Σείριο, δεν ευσταθεί, καθώς με βάση την αρχαία αντίληψη, το αστέρι θα έπρεπε να βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο.

Από τους πρώτους ανθρώπους που υποστήριξαν ότι η Γη κινείται ήταν ο Αρίσταρχος, ο οποίος έζησε έναν αιώνα μετά τη κατασκευή του ναού.

Τι  ακριβώς συμβαίνει με την κατασκευή του Επικούριου;

Ο πολιτικός μηχανικός, Κώστας Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Έργου Αποκατάστασης του ναού, αναφέρει κατηγορηματικά ότι ο ναός δεν περιστρέφεται. «Έχει διαπιστωθεί από αρχαιολογικές ανασκαφές ότι μεταξύ του θεμελίου του μνημείου και του βραχώδους υποβάθρου οι αρχαίοι ναοδόμοι έχουν τοποθετήσει, έχουν παρεμβάλει μία στρώση αργίλου. Σε κάθε περίπτωση δεν τοποθετήθηκε για να περιστρέφεται ο ναός, ούτε καν να διολισθαίνει».

«Το επέλεξαν επειδή υπήρχε δυσκολία κατά την κατασκευή του μνημίου να επιπεδοθεί ο βράχος. Ο προσανατολισμός της διαστρωμάτωσης του βράχου και η σύστασή του καθίστουσαν πρακτικά αδύνατο το να λαξευθεί και να κατασκευαστεί ένα επίπεδο πάνω στο οποίο θα υπάρχει το θεμέλιο του ναού», πρόσθεσε.

«Ο ναός είχε ένα σαθρό θεμέλιο, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται από τη βροχή, όταν έχασε την οροφή του και για αυτό το λόγο παρουσίαζε μικρομετακινήσεις. Αλλά αυτό είναι εντελώς φυσικό,  δεν υπάρχει κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο», αναφέρει στη Μηχανή του Χρόνου ο αρχαιολόγος της Εφορείας Ηλείας, Χρήστος Ματζάνας.

Το εσωτερικό του ναού είχε υποστεί καθίζηση και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του μνημείου. Αυτή ήταν η μόνη “κίνηση” που παραδέχονται οι επιστήμονες. Το αναστηλωτικό έργο συνεχίζεται. Αρχείο ΜτΧ

«Οι αρχαίοι Έλληνες χτίζανε με τρόπο πχ τη μέρα να περνάνε οι ακτίνες του ήλιου μέσα στο ναό, όταν ανατέλλει. Αυτό γίνεται σε όλη σχεδόν την ευρωπαϊκή προϊστορία, όπως στο Στόουνχεντζ. Αυτό απαιτούσε αστρονομικές γνώσεις. Δεν είναι ότι ο ναός περιστρέφεται, υπάρχει μια ανταπόκριση κάποιας αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας με ένα ουράνιο σώμα που ανατέλλει ή δύει», πρόσθεσε.

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Ηλείας, Χρήστος Μαντζάνας στην Μηχανή του Χρόνου: «Ο ναός είχε ένα σαθρό θεμέλιο, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται από τη βροχή, όταν έχασε την οροφή του και για αυτό το λόγο παρουσίαζε μικρομετακινήσεις”.[...................................................................................................................]

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Ο μύθος της περιστροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια: