Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2024

«Επιτελικό Κράτος»: Η επιτομή της κυβερνητικής κοροϊδίας

 


Το επιτελικό κράτος μάς ταΐζει σανό | Εφημερίδα η Εποχή

Ιωάννα Δρόσου: Τι ψηφίζουμε στις 25 Ιούνη;Ιωάννα Δρόσου

Εκδήλωση για τη «λειτουργία του επιτελικού κράτους: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και ως έμπνευση» διοργάνωσε η γενική γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη και όλοι βρέθηκαν εκεί να υπερασπιστούν το νόμο για το επιτελικό κράτος και την εφαρμογή του: ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Γ. Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος της Βουλής  Κ. Τασούλας, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Στ. Κουτνατζής. Κλεισμένοι στη γυάλα τους οι «υπηρέτες» του επιτελικού κράτους επέχαιραν  για την επιτυχία τους. Μόλις την προηγούμενη μέρα είχε δημοσιευτεί δημοσκόπηση της Alco που δείχνει ότι οι πολίτες έχουν μάλλον το ακριβώς αντίθετο βίωμα από αυτό που υποστηρίζουν στην κυβέρνηση: Εφτά στους δέκα (69%) πιστεύουν ότι δεν λειτουργεί το επιτελικό κράτος, σε αντίθεση με το 23% που υποστηρίζει ότι λειτουργεί. Το 47% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται καθόλου ασφαλές από τη λειτουργία του κράτους και το 51% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης. Όμως το επιτελικό κράτος αγρόν ηγόρασε…

Στην εκδήλωση όλοι οι ομιλητές εκθείασαν το «επιτελικό κράτος», αυτό που δεν διαχειρίστηκε όσες κρίσεις προέκυψαν την τελευταία πενταετία, ως ένα υπόδειγμα μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα υπερθεμάτισε «όλα αυτά τα οποία δεν τα βλέπουμε, πλην όμως είναι αυτά τα οποία επιτρέπουν τελικά στο κράτος να λειτουργεί σωστά, επιτρέπουν στη δημοκρατία να μπορεί να λειτουργεί με θεσμούς λογοδοσίας και επιτρέπουν τελικά σε όλους μας, που είμαστε ταγμένοι στην αποστολή να βελτιώνουμε τις ζωές των πολιτών, να επιτελούμε αυτό το έργο με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο (…) Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο να αποκτήσουμε ένα τέτοιο κράτος με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και κυρίως περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Διαφάνεια και λογοδοσία πουθενά

Ορισμένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, διαφάνειας και λογοδοσίας βεβαίως βεβαίως, είδαμε την περασμένη βδομάδα. Η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη ανακαίνισε με 86.000 ευρώ το υπουργικό της γραφείο,  με την κυβέρνηση να την καλύπτει μεν «το υπουργείο Τουρισμού εξ αντικειμένου επενδύει στην εξωστρέφεια, δίνει μεγάλη σημασία στην εικόνα για τους προφανείς λόγους», χρησιμοποιώντας το ίδιο «επιχείρημα» με το Υπουργείο, προσθέτοντας δε για τους τύπους περισσότερο ότι «πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων». Στο πλαίσιο της διαφάνειας που έχει εξασφαλίσει το επιτελικό κράτος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ελέγχεται για τις απευθείας αναθέσεις που έχει δώσει και δέσμευσε τη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης έως ότου αλλάξει το πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων. Μάλιστα, το πρώτο τετράμηνο του 2024, από τις 67.804 συμβάσεις που υπογράφηκαν ύψους 797 εκατ. ευρώ, οι 49.135 (το 72%) διεκπεραιώθηκαν με απευθείας ανάθεση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μάθει να λειτουργεί πελατειακά και θα προσπαθήσει να πηδήξει πάνω από αυτό το σκόπελο κάνοντας ακροβασίες. Παράλληλα, συνεχίζει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο, δημόσια μάλιστα. Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δήλωναν δημόσια και με περηφάνια πώς κατάφεραν με προσωπική διαμεσολάβηση να ακυρώσουν συγχωνεύσεις σχολείων στην εκλογική τους περιφέρεια. Το έκανε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα («ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας, τον Υπουργό και την Υφυπουργό που κατανόησαν τη σοβαρότητα του θέματος και ανταποκρίθηκαν γρήγορα στο σχετικό αίτημα»), ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης («επικοινώνησα αμέσως με τον περιφερειακό διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μετά με τον υπουργό Παιδείας (…) Παρασκευή πρωί, το θέμα ευτυχώς λύθηκε»), ο Τάσος Μπαρτζώκας («καίρια και άμεση προσωπική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας»), ο Γιάννης Πλακιωτάκης («το αίτημα του Α αντιπροέδρου της Βουλής έγινε αποδεκτό, ενώ ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πιερρακάκη για την άμεση αντίδραση»). Μιλάμε για τόσο επιτελικό κράτος! Εδώ θα μου πείτε ο Γ. Γεραπετρίτης δεν κρατήθηκε στην εκδήλωση να μην επαναλάβει τον ψευδή ισχυρισμό ότι προσδιορίστηκε ο ακριβής αριθμός των μετακλητών «και τα πέντε αυτά χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μια παρέκκλιση από τον αριθμό αυτό». Για την ιστορία, την πρώτη τετραετία της ΝΔ (στοιχεία Ιανουάριος 2023) διορίστηκαν 3.337 μετακλητοί σε θέσεις εκτός ΝΠΙΔ, 20% περισσότεροι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σκάνδαλα σαν τα μανιτάρια

Αδιαφάνεια παντού και τα σκάνδαλα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Σύμφωνα με έρευνα των Data Journalists η προμήθεια τριών αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης τον Ιούλιο που κόστισε 23.336.000 ευρώ (7,7 εκατ. ευρώ το σκάφος)  στην ελληνική κυβέρνηση, κόστισε αντίστοιχα μόλις 1,2 εκατ. δολάρια στην αυστριακή και 2,2 εκατ. ευρώ σε άλλες χώρες. Σκανδαλώδης αποδείχτηκε και η αγορά με φωτογραφικές διαδικασίες των «Σπιτακίων Ανακύκλωσης» με την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) να επιβάλλει ποινή επιστροφής 3 εκατ. ευρώ, και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να ερευνά τη διοίκηση του Γ. Πατούλη για τρύπα 200 εκατ. ευρώ στα ταμεία. Και όσο η Νέα Δημοκρατία προχωρά με ασπίδα της διαφάνεια και τη λογοδοσία, το σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων του εξωτερικού, στο οποίο εμπλέκεται η πρ. ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς όπως κατέθεσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Ν. Θεοδωρόπουλος (μέρος του επιτελικού και εκείνος) η διαρροή έγινε από τη ΝΔ με «άνωθεν εντολή». Η ίδια δήλωσε ξανά ότι πλήρωσε το «υπέρμετρο τίμημα» για μια «διοικητική παρατυπία».

Ευρωπαϊκή συγκάλυψη

Την ίδια στιγμή και ενώ το σκάνδαλο από την πολύνεκρη τροχαία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ακόμα διερευνάται και αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη αυτό το χειμώνα, παρότι μάλιστα η ευρωπαία εισαγγελέας έχει κάνει αιχμηρές δηλώσεις για διαφθορά, η Κομισιόν επιβραβεύει την ελληνική κυβέρνηση με το να τοποθετεί τον Απ. Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού, κίνηση που ικανοποίησε τον πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε ότι «αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητας και στις μεταφορές». Όπως είπε και η Ντ. Μπακογιάννη «αυτή τη στιγμή τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καν αρχηγό, επομένως ο κόσμος διαλέγεται μόνο με τον Μητσοτάκη νέτα σκέτα».

Αντιπολίτευση του εαυτού της

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση έχει ανοίξει έναν ακόμα δρόμο στη ΝΔ, αυτόν του να ασκεί κυβερνητικό έλεγχο στον εαυτό της, να ασκεί αντιπολίτευση στον εαυτό της και να εκπροσωπεί τα κοινωνικά στρώματα που θίγει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ (στην πλειονότητά τους, με εξαίρεση τον Ν. Κακλαμάνη καταψήφισαν ή απείχαν πέρσι από την ισότητα στο γάμο) για τα κόκκινα δάνεια. Οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να εκπροσωπούν τα στρώματα που θίγονται με επόμενες ενέργειες, ώστε να φέρουν τα αιτήματα της «λαϊκής δεξιάς» στο προσκήνιο. Τα στρώματα που θίγονται από την πλευρά της άκρας δεξιάς επιχειρούν να εκπροσωπήσουν με τη ρατσιστική τους ερώτηση οι Πλεύρης και Μαρκόπουλος για την δήθεν «εγκληματικότητα των Ρομά», η οποία έφτασε να υποστηριχθεί και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη («το γεγονός είναι ότι υπάρχει έξαρση παραβατικότητας από την συγκεκριμένη ομάδα αλλά και άλλες»), χωρίς να τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο, αντίθετα να διαστρεβλώνεται η έκθεση της ΕΛΑΣ. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στελεχών της ΝΔ στον Βορρά και την Κεντρική Μακεδονία από την επόμενη βδομάδα, με προμετωπίδα το «προσφυγικό/μεταναστευτικό». Το επιτελικό κράτος μας ταΐζει ρουσφέτια, αδιαφάνεια, μισαλλοδοξία, ρατσισμό, διχασμό και… πολύ σανό. Θα το σερβίρει στις 4 Οκτώβρη στη γιορτή για τα 50 χρόνια Νέας Δημοκρατίας. Μην τη χάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Traffic (2000) : Μία συγκλονιστική ταινία σαν ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά

  Το Traffic είναι μια κινηματογραφική αμερικανική ταινίου είδους εγκληματικού δράματος του 2000 σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ και...