Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024

Εγιάλ Σιβάν: ο σπουδαίος Ισραηλινός αυτοεξόριστος Εβραίος ντοκιμαντερίστας ήρθε στην Αθήνα για το «Μάτια Ανοιχτά» και έδωσε συνεντεύξεις για το την Τέχνη και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

eyal sivan

1. ΕΓΙΑΛ ΣΙΒΑΝ :«Το Ισραήλ ενεργεί ως τρομοκράτης. Δεν αμύνεται» |Συνέντευξη στην  ΕΦΣΥΝ

[Απόσπασμα..............]

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Αυτό που συχνά κάνετε με τα ντοκιμαντέρ σας είναι να διαλύετε μύθους που σχετίζονται με το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή, ποιοι μύθοι πρέπει να διαψευστούν;

Ο πρώτος μύθος που θα πρέπει να καταρριφθεί είναι το γεγονός ότι αυτοί που στο παρελθόν ήταν θύματα είναι πάντα αθώοι: Δεν ισχύει! Είναι μύθος. Βασισμένο πάνω σε αυτό τον μύθο, το Ισραήλ επέτρεψε στον εαυτό του τα πάντα και πρώτα και πάνω από όλα να έχει μια πλήρη άρνηση και απόρριψη του διεθνούς δικαίου! Ο δεύτερος μύθος που πρέπει τώρα να καταρριφθεί είναι πως η τρομοκρατία δεν ασκείται εκτός κράτους πάντα. Μπορεί τα ίδια τα κράτη να είναι τρομοκράτες. Τι κάνει το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τι κάνει τα τελευταία 75 χρόνια της ύπαρξής του; Μια συνεχή αποικιοποίηση των παλαιστινιακών εδαφών κάνει! Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το Ισραήλ να ενεργεί ως τρομοκράτης.

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Είναι το Ολοκαύτωμα «δικαιολογία» για το Ισραήλ πιστεύετε;

Κατ’ αρχάς, δεν πιστεύω στην ενοχή των κρατών! Δεύτερον, δεν χρησιμοποιώ καν τη λέξη «Ολοκαύτωμα». Προτιμώ το «γενοκτονία των Εβραίων», γιατί το «ολοκαύτωμα» έχει θρησκευτική σημασία – προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και αναφέρεται σε μια θρησκευτική θυσία, στον Αβραάμ, και το ονομάζουν «Σοά». Εγώ το λέω «γενοκτονία». Γιατί, αν και καταστροφικό γεγονός, δεν είναι η μοναδική εξαίρεση. Υπήρξαν και άλλες γενοκτονίες. Το Ισραήλ όμως του αποδίδει «θρησκευτική χροιά», άρα μοναδικότητα. Ωστόσο δεν αποτελεί άλλοθι! Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι βεβήλωση της μνήμης της γενοκτονίας. Είναι μια βεβήλωση που έχει εργαλειοποιηθεί, προκειμένου το κράτος του Ισραήλ να δικαιολογήσει τα εγκλήματά του: ήταν θύμα, άρα θα είναι για πάντα αθώο! Και αυτός ο «μύθος» της αέναης αθωότητας τώρα γίνεται δικαιολογία για αυτοάμυνα. Ενώ αυτό που κάνει στους Παλαιστίνιους είναι μια γενοκτονική εκστρατεία εναντίον οποιασδήποτε ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σ’ το πω πολύ απλά: Μπορείς κάλλιστα να γίνεις φασίστας στο όνομα της πάλης ενάντια στον φασισμό.

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Ποια δικαιολογία έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες; Πριν από μερικές μέρες είδαμε τη γερμανική αστυνομία να συλλαμβάνει ένα μικρό παιδί γιατί κρατούσε μια παλαιστινιακή σημαία.

Θα σου απαντήσω για τη Γερμανία: Δεν πιστεύω στην ενοχή ενός έθνους. Τα έθνη δεν δρουν από ενοχή. Δεν δρουν με βάση τα συναισθήματα. Το έθνος ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Το συμφέρον της Γερμανίας είναι δύο πράγματα, κατά τη γνώμη μου: κατ’ αρχάς, αν το Ισραήλ, δηλαδή αν οι Εβραίοι του Ισραήλ γίνουν γενοκτόνοι, τότε γίνονται όπως οι Γερμανοί. Και σε αυτή την περίπτωση, είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Η λογική της ναζιστικής Γερμανίας ήταν ότι οι Εβραίοι θα έπρεπε να έχουν «ειδική μεταχείριση» – έτσι ονόμαζαν τη μαζική εξόντωση των Εβραίων. Τώρα οι Γερμανοί κάνουν ακριβώς το ίδιο! Συνεχίζουν την ειδική μεταχείριση προς τους Εβραίους. Ε, αυτό, ως Εβραίος, θέλω να σταματήσει!

Δεύτερον, η βιομηχανία όπλων της Γερμανίας κερδίζει πολλά χρήματα, υποστηρίζοντας τον πόλεμο κατά της ισλαμοτρομοκρατίας και στο όνομα της ανόδου του φασισμού ή της Δεξιάς. Ετσι, απαγορεύσει τις διαδηλώσεις Αράβων και μεταναστών, γιατί αυτό είναι το θέμα τους: να τρομάξουν τους μετανάστες στη Γερμανία και να τους δείξουν πως πρέπει να παραμείνουν μετανάστες-εργάτες και να μην ασχολούνται με την πολιτική. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι, στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν παρεξέκλινε από τη λογική της τότε φασιστικής Γερμανίας.

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Με τα όσα μας λέτε, πώς γίνεται να είστε ακόμα ζωντανός και να μιλάτε με χαμόγελο μαζί μας;

Σας μιλάω, μα δεν χαμογελάω. Δεν χαμογελάω από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Υπάρχουν, μάλιστα, στιγμές που δεν μπορώ να αποφύγω και το κλάμα. Είναι πιο δυνατό από μένα. Αλλά υπάρχουν ένα ή δύο πράγματα που με κρατούν ούτως ή άλλως σε ενέργεια. Κατ’ αρχάς, είμαι προνομιούχος: είμαι ελεύθερος πολίτης, δεν πήρα ούτε ζήτησα ποτέ χρήματα από το Ισραήλ ή από οργανισμούς που ελέγχει για τις ταινίες μου-μάλιστα κόπηκε και η χρηματοδότησή μου από τη Γαλλία εξαιτίας των όσων πρεσβεύω. Ωστόσο, δεν με ενδιαφέρει. Κανείς Ισραηλινός δημοσιογράφος δεν θα μου πάρει ποτέ συνέντευξη στη χώρα μου, κανείς δεν ασχολείται μαζί μου. Μπορώ να πάω να δω φίλους και συγγενείς εκεί. Ναι, είμαι προνομιούχος ακόμα! Γιατί έχω τη δυνατότητα να μετατρέψω την οργή και τον θυμό μου σε ιδέες, σε εικόνες, σε συνεντεύξεις στο εξωτερικό, σε παρεμβάσεις μπροστά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπου προβάλλω τις ταινίες μου. Και αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον κόσμο και τη λογική της κυβέρνησης. Είμαι απολύτως σίγουρος, για παράδειγμα, πως το ελληνικό κοινό είναι πιο φιλοπαλαιστινιακό και αντιισραηλινό από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι τελείως, ντροπιαστικά φιλοϊσραηλινή. Αλλά αυτό δείχνει κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει στον δυτικό κόσμο.

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Τι εννοείτε;

Εννοώ πως υπάρχει ένα πλήρες χάσμα μεταξύ των εκλεγμένων και εκείνων που τους εξέλεξαν στον δυτικό κόσμο. Αυτό είναι ένα οξύμωρο, γιατί ο λαός τούς ψηφίζει. Τους ψηφίζει γιατί πιστεύει πως θα τους εκπροσωπήσουν, αλλά αυτοί κάνουν το εντελώς αντίθετο! Οχι, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν εκπροσωπούν πλέον τους λαούς τους, παρά μόνον τα δικά τους συμφέροντα. Ακόμη κι όταν ήρθε αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν κατόρθωσε να κάνει τη ρήξη (για πολλούς λόγους). Πόσο μάλλον ο τωρινός πρωθυπουργός σας που βγήκε και υποστήριξε «το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα». Εννοεί ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα και να είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο, και αυτό μπορεί ακόμα να θεωρείται «άμυνα». Ε, λοιπόν, αν ήμουν Ελληνας, θα ήμουν πολύ φοβισμένος από αυτήν την κυβέρνηση που έχετε, γιατί αυτό που λέει ο πρωθυπουργός σας είναι πως δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αρα, στηρίζει εγκληματίες.

Η αφίσα της διοργάνωσης στην οποία είναι προσκαλεσμένος ο Εγιάλ Σιβάν

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ● Σύμφωνα με την ισραηλινή προπαγάνδα, όσα λέτε είναι εναντίον της χώρας σας. Και της κάνετε κακό.

Ξέρεις τι κάνω; Είμαι στο πλευρό της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου – αυτό κάνω. Όποιος σήμερα υποστηρίζει το Ισραήλ στα όσα κάνει, είναι εκτός διεθνούς δικαίου. Απορρίπτω το διεθνές δίκαιο, σημαίνει απορρίπτω το δικαίωμά μου στην ύπαρξη. Και αυτό είναι που κάνει το Ισραήλ. Ξέρεις, κάθε αποικιακό καθεστώς πάντα προσποιούνταν ότι υπερασπιζόταν τον εαυτό του: οι Βρετανοί στην Ινδία, οι Γάλλοι στην Αλγερία. Τώρα, το Ισραήλ βρίσκεται σε μια αποικιακή εκστρατεία, κάνοντας συνεχόμενα εγκλήματα.[..........................................]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ=>«Το Ισραήλ ενεργεί ως τρομοκράτης. Δεν αμύνεται» | ΕΦΣΥΝ

***********************************

https://totelio.com/wp-content/uploads/2021/11/b178817.jpg 2. Εγιάλ Σιβάν/Συνέντευξη στο Flix.gr: «Μην λέτε "πόλεμος". Στη Γάζα συμβαίνει μια καμπάνια γενοκτονίας από μια υπερδύναμη» (απόσπασμα)

[..................]

ΛΗΔΑ ΓΑΛΑΝΟΥ : Σας εξέπληξε το ξέσπασμα αυτού του νέου πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο και τρόπος με τον οποίο κλιμακώνεται;

ΕΓΙΑΛ ΣΙΒΑΝ

Κατ’ αρχάς, δεν είναι πόλεμος, μην τον λέτε έτσι. Είναι μια βάρβαρη καμπάνια που στοχεύει στο ν’ αφανίσει την πολιτική βούληση, μια καμπάνια που πραγματεύεται τη γενοκτονία, μια καμπάνια μιας υπερδύναμης που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους: αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι μια εχθροπραξία. Εάν το αποκαλούμε πόλεμο, αρνούμαστε και τα γεγονότα και την πραγματικότητα.

Είναι πια σχεδόν 40 χρόνια που ζω εκτός Ισραήλ, παρότι πηγαίνω συχνά, έχω οικογένεια εκεί, φίλους. Όμως ακόμα ξυπνώ το πρωί και αμέσως διαβάζω μια ισραηλινή εφημερίδα online. Οχι από περιέργεια, αλλά γιατί κάθε πρωί ξυπνώ με την ιδέα ότι έρχεται η καταστροφή. Οπότε, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου είπα, η καταστροφή ξεκίνησε. Δεν φαντάστηκα τότε ότι θα ήταν τόσο βάρβαρη, σκέφτηκα, να, αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια για τη χειραφέτηση, για την απελευθέρωση. Αλλά εκπλήσσομαι που πήρε τόσο καιρό για να συμβεί. Αν δείτε τις ταινίες μου από τα τέλη του ’80 και τις αρχές του ’90, η ιδέα ότι οδεύουμε προς την καταστροφή είναι μέρος της δουλειάς μου. Προσπάθησα να φωνάξω, ε, ε! Αλλά όχι, η κλιμάκωση δεν με εκπλήσσει, γιατί γνωρίζω την ισραηλινή κοινωνία και καταλαβαίνω το ισραηλινό καθεστώς: με δυο λόγια λένε, θα κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε, εκτός αν μας σταματήσουν. Η Ιστορία του Ισραήλ είναι μια διαρκής προσπάθεια, έλεγχος μήπως υπάρχει κάποια αντίδραση και συνέχιση της προσπάθειας, συνέχιση. Αυτή η καμπάνια καταστροφής και γενοκτονίας που έχει ξεκινήσει τώρα στον Λίβανο είναι το αποτέλεσμα της «άδειας» που πήρε το Ισραήλ από τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει, ώσπου κάποιος να το σταματήσει. Γιατί έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι τα θύματα δεν μπορούν ποτέ να διαπράξουν εγκλήματα κι αυτό είναι μεγάλη μπούρδα. Μπορείς ταυτόχρονα να είσαι θύμα και θύτης.

Αυτή η άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ – και της ελληνικής κυβέρνησης, το ξαναλέω – σημαίνει πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τη βαρβαρότητα, σήμερα στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στον Λίβανο, αύριο στο Ιράκ αν χρειαστεί, στην Υεμένη, στο Ιράν, μόνο και μόνο γιατί έχει μια άνευ όρων στήριξη να εγκληματεί. Οπότε η βαρβαρότητα δεν με εκπλήσσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς, σήμερα, οι σύμμαχοι του Ισραήλ που είναι κυρίως ο Δυτικός Κόσμος, αλλά όχι μόνο, αποδέχονται την ακύρωση του Διεθνούς Δικαίου. Τώρα κάθε κράτος θα μπορεί να πει, γιατί αυτά τα επιτρέπετε στο Ισραήλ κι εμάς μας σταματάτε; Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάργηση του Διεθνούς Δικαίου γιατί είναι μια νομοθεσία που υφίσταται, αλλά δεν εφαρμόζεται. Αρα είναι μια νομοθεσία που δεν υπάρχει, σαν ένα κόκκινο φανάρι απ’ το οποίο όλοι περνούν ελεύθερα.

Διαβάστε όλοκληρη τη Συνέντευξη του Εγιάλ Σιβάν στη Λήδα Γαλανού: «Μην λέτε "πόλεμος". Στη Γάζα συμβαίνει μια καμπάνια γενοκτονίας από μια υπερδύναμη»

***********************************

Συνέντευξη Εγιάλ Σιβάν: «Μην λέτε "πόλεμος". Στη Γάζα συμβαίνει μια καμπάνια γενοκτονίας από μια υπερδύναμη»

3. Εγιάλ Σιβάν: Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι το πρώτο βήμα αντίστασης στο καθεστώς - Ο Ισραηλινός αυτοεξόριστος ντοκιμαντερίστας στο ethnos.gr

[...............................]

Εγιάλ Σιβάν: «Δεν μπορεί να μιλάς για πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη»

Τον ρωτώ για τον πόλεμο ανάμεσα στους δύο λαούς και διορθώνει τη φράση μου με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

 «Δεν υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές, μην το λέτε έτσι. Υπάρχει ένας καταπιεστής και ένας καταπιεζόμενος. Υπάρχει αποικιοκρατική πολιτική. Μιλάμε για δικαιοσύνη. Πρόκειται για ένα βάρβαρο είδος μάρκετινγκ που έχει στόχο τη γενοκτονία και τους χιλιάδες θανάτους. Αν το αποκαλούμε αυτό πόλεμο, αρνούμαστε τα γεγονότα. Και από αυτή την άποψη το θέμα είναι σαφώς και ευρωπαϊκό. 

Τα κράτη που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ δεν σέβονται υπό μια έννοια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάμε για παιχνίδι οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων που αντιμετωπίζουν σαν πιόνια ολόκληρους λαούς. Ένας κόσμος χωρίς διεθνές δίκαιο, είναι ένας κόσμος βαρβαρότητας. 

Η λεγόμενη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση σχετίζεται με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον ιουδαϊσμό και απέναντι στον αραβικό κόσμο», επισημαίνει. «Με πληγώνει βαθιά που μου λένε πως οι ταινίες μου είναι επίκαιρες. Αν είναι επίκαιρες μετά από τόσα χρόνια, σημαίνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει».

 Φωτεινό σημάδι όμως για εκείνον, όπως υπογραμμίζει, είναι οι εκατοντάδες φωνές νέων, αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων που υψώνουν ανάστημα. Με όποιον τρόπο κι αν το κάνουν. Και με αυτό επιλέγει να κλείσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εγιάλ Σιβάν: Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι το πρώτο βήμα ...

 

ΔΕΙΤΕ
Director: Eyal Sivan

"Jaffa – The Orange’s Clockwork" | Official Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Angela Gheorghiu - Paei efige to traino by Manos Hadjidakis - Athens 2002

Opera Gala - Angela Gheorghiu & Roberto Alagna Athens Festival - Odeon of Herodes Atticus, 06.09.2002 Symphony Orchestra of ERT Co...