Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος
ieidiseis.gr
Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Γιάννης Μόρτζος. Ο γνωστός ηθοποιός έδινε μάχη για τη ζωή του το τελευταίο διάστημα, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Τη θλιβερή είδηση μετέδωσε ο λογαριασμός από το «Σπίτι του Ηθοποιού» το μεσημέρι της Τετάρτης (25/9) στο Instagram με σχετική ανάρτηση, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο τους συνάδελφο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσίευμα της Secret έκανε γνωστή την εισαγωγή του ηθοποιού στο νοσοκομείο Σωτηρία, αντιμετωπίζοντας σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στις αρχές του καλοκαιριού ο Γιάννης Μόρτζος είχε εισαχθεί πάλι στο νοσοκομείο με βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται πως και το 2015 ο Γιάννης Μόρτζος είχε βρεθεί ξανά σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την υγεία του, ύστερα από μια καρδιολογική επέμβαση ρουτίνας.
«Έκανα bypass. Ευτυχώς, γλίτωσα. Ήμουν διασωληνωμένος, πενήντα μέρες στην εντατική ήμουν ζωντανός νεκρός. Και όταν κάποια στιγμή άνοιξα τα μάτια μου, έβλεπα να πεθαίνουν κάποιοι στον θάλαμο. Και δεν είχαν την ευαισθησία οι νοσοκόμες να τραβάνε την κουρτίνα να μην τους βλέπω. Εκεί είπα μέσα μου ότι αφού πεθαίνουν αυτοί, θα πεθάνω κι εγώ», είχε δηλώσει τότε στην εφημερίδα OnTime ο Γιάννης Μόρτζος.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μόρτζος
Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.
Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.
Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).
Η τελευταία του τηλεοπτική συμμετοχή ήταν στη σειρά της ΕΡΤ1 «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», ενώ μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει σε πληθώρα επιτυχημένων σήριαλ, όπως το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή», τις «Επτά Θανάσιμες Πεθερές», το «Χρώμα του Φεγγαριού» και το «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» της Δημόσιας Τηλεόρασης. Μονόγραμμα – «Γιάννης Μόρτζος» | 06/01/2020 | ΕΡΤ
O Γιάννης Μόρτζος, από τη μεγάλη Σχολή του Καρόλου Κουν, ένας καλλιτέχνης ευγενής, με μεγάλα οράματα και μια διαδρομή δεκαετιών στο θέατρο, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».
Γεννήθηκε στη Σάμο, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940. Ένα θέατρο που είδε στη Σάμο από περιοδεύοντα θίασο, του έβαλε μέσα του το μικρόβιο της Τέχνης. Παιδί ανήσυχο, μαθητής… άτακτος, έφτασε στην Αθήνα μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο. Ένας φίλος του, πρότεινε να πάνε ένα βράδυ στο θέατρο και από εκείνο το βράδυ στο «υπόγειο» του Κουν, άλλαξε η ρότα της ζωής του.
Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν και παρέμεινε κοντά του πάνω από 20 χρόνια ως ένα από τα βασικά ιστορικά στελέχη του Θεάτρου Τέχνης.
Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ήταν οι «Όρνιθες» ως κορυφαίος του χορού. Ήταν η εποχή που βρίσκονταν στο θέατρο όλα τα «θηρία» που εξέθρεψε ο Κουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θύμιος Καρακατσάνης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Αρμένης, όλο το δυναμικό του θεάτρου, όλοι εικοσάρηδες…
Σημαντικός σταθμός στη ζωή του (που τον απομάκρυνε και από το Θέατρο Τέχνης), ήταν όταν το 1981 συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατέβηκε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
Μετά το Θέατρο Τέχνης, η πορεία του συνεχίστηκε στο ελεύθερο θέατρο με αποκορύφωμα τη δική του θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος». Εκεί ανεβάζει εκτός των άλλων και βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ. Η βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέβηκε σε μια εξαιρετική απόδοση τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση του «χαρισματικού αυτού ηγέτη» όσο και την εσωτερική, που συζητήθηκε πολύ!
Αυτό που αγαπά πάρα πολύ, είναι να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς. Η θητεία του κοντά στον Κουν τόσα χρόνια του έδωσε αυτό το δικαίωμα. Παρακολουθούσε τη διδασκαλία του Κουν όχι μόνο στη σχολή, «κλέβοντας» τα μυστικά του δασκάλου. Δίδαξε κατ’ αρχήν στο Θέατρο Τέχνης, αργότερα στο ΚΘΒΕ και τώρα διδάσκει σε ιδιωτική σχολή.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαίρη Γκόβα.
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.
Μοντάζ: Μαρίνα Απλέζη.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.
Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: / ertsocial
Twitter: / ertsocial
Instagram: / ertsocial
Official Site: http://www.ert.gr/ Facebook: / ertsocial Twitter: / ertsocial Instagram: / ertsocial
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου