Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ :τι βιβλία θα κυκλοφορήσουν φέτος τον χειμώνα οι Έλληνες πεζογράφοι

 

Τι περιμένω να διαβάσω στην ελληνική πεζογραφία φέτος τον χειμώνα


Φώτο: από το New Yorker

 

του Γιάννη Ν. ΜπασκόζουΤα πρώτα βήματα 

Πηγή: 

 oanagnostis.gr

Ακολουθούν μια σειρά επιλογές που προκύπτουν από τις επίσημες ενημερώσεις των εκδοτικών οίκων, από ρεπορτάζ και από προσδοκίες δικές μου με βάση το λογοτεχνικό αποτύπωμα των συγγραφέων που γνωρίζω. Φυσικά πάντα ελπίζω στο πεζογράφημα που θα μας εκπλήξει, στον νέο/α συγγραφέα που θα ταράξει τα νερά, σε βιβλία που θα έρθουν ανύποπτα και αναπάντεχα.

Οι παλιοί

Αν υπάρχει κάτι που περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία είναι το μετά από χρόνια νέο μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κούρτοβικ με τίτλο Ο ήχος της σιωπής της (εκδ. Εστία). Γράφτηκε ότι θα είναι μια καταβύθισση εις εαυτόν με στοιχεία από την προσωπική του ζωή από την την οποία δεν θα λείπουν, φαντάζομαι, οι πάντα δημιουργικές σκέψεις του συγγραφέα για την τέχνη και την κοινωνία. ΌΠως γράφει ο ίδιος : “Χρειάζεται γερο κοσκίνισμα του εγώ για να δεις αν μένει κάτι στο κόσκινο, κάτι στέρεο και συμπαγές που σε κάνει πραγματικό (και στην περίπτωσή μου επώδυνα) διαφορετικό”.

Ο συνεργάτης μας Φίλιππος Φιλίππου εδώ και χρόνια μου έλεγε ότι ασχολείται με τη ζωή του Κώστα Ταχτσή και κυρίως με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του. Ήξερε πως αυτό το εγχείρημα θα είχε πολλές δυσκολίες. Να όμως που τα κατάφερε. Μελετώντας αρχεία και δημοσιεύσεις εκδίδει το Ποιος σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή; (εκδ. Πατάκη).

Ο Νικήτας Σινιόσογλου  έχει ταράξει κάπως τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνική λογοτεχνίας με τα ρηξικέλευθα υβριδικά βιβλία του. Στον εκδοτικό οίκο  που τον καθιέρωσε, την Κίχλη,  θα εκδώσει το νέο του μυθιστόρημα με τον περίεργο τίτλο Απομονωτήριο λοιμυπόπτων ζώων. Ζώα ύποπτα για μεταδοτικές ασθένειες κλείνονται στο Απομονωτήριο με σκοπό την «εξυγίανσή» τους. Κάθε νύχτα ένα ζώο παίρνει τον λόγο και διηγείται την ιστορία του άγριου βασανισμού και εξευτελισμού του.

Μια άλλη ρηξικέλευθη περσόνα της λογοτεχνίας μας η Έλενα Μαρούτσου θα παρουσιάσει ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα (κάτι που της αρέσει πολύ και έχει ήδη ξανακάνει με εμφατικό τρόπο στο Χυδαίες ορχιδέες και αλλού) με μια σειρά 7 διηγημάτων με το χαρακτηριστικό τους το τέλος του ενός να είναι η αρχή του άλλου. Τίτλος  Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων (εκδ. Κίχλη).

Και μιας και αναφερόμαστε σε διηγήματα ο Αχιλλέας Κυριακίδης, εξπερ στη μικρή και πολύ μικρή φόρμα θα παρουσιάσει στο φανατικό αναγνωστικό του κοινό 28 μικρά διηγήματα με τον κεντρικό τίτλο Το κερί του Καρτέσιου και άλλα διηγήματα (εκδ. Πατάκη).

Ο πολυβραβευμένος Νίκος Α. Μάντης επιστρέφει στο αγαπημένο του είδος της δυστοπίας. Το ογκώδες, 900 σχεδόν σελίδων μυθιστόρημά του με τίτλο  Αδύνατες Πόλεις – Τα χρονικά της προσομοίωσης (εκδ. Καστανιώτη) επιστρέφει στο μέλλον που όμως είναι παρελθόν. Το βιβλίο αναπτύσσεται αφηγηματικά ως τριλογία και αναφέρεται σε ένα μέλλον όπου υπάρχουν πόλεις προσομοίωσης παλιότερων πόλεων. Π.χ. το Λος Άντζελες αλλά στην εποχή του νουάρ. Σκέφτομαι ότι η ιδέα του δεν είναι πολύ μακρινή και πως σήμερα οι άραβες στήνουν μέσα στην έρημο ολόκληρα Μουσεία απομιμήσεις μεγάλων δυτικών Μουσείων γιατί όχι και  μεθαύριο να μην υπάρχει και το Παρίσι στην έρημο του Ομάν;.

 

Μεταγραφές και άλλα….

Στον εκδοτικό χώρο το άρωμα θα δώσουν κάποιες μεταγραφές. Φυσικά δεν θα είναι όπως οι ποδοσφαιρικές με χρήματα και μπόνους αλλά οπωσδήποτε θα ανακατέψουν τη τράπουλα. Η Βάσια Τζανακάρη που τόσο μου άρεσε το προηγούμενο της Το αδελφικό πηγαίνει από το Μεταίχμιο στον Καστανιώτη για να εκδώσει το Γεννιέται ο κόσμος, η ιστορία μιας νέας σχέσης. Δεν ξέρω αν ο τίτλος εμπνέεται από τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου: «Γεννιέται ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο/ Η αγάπη πόλεμος, πόρτα που ανοίγει/ Μέσα στα σπλάχνα σταλάζει λίγο φως/Είναι φεγγίτες τα σώματα που σμίγουν» αλλά και το μυθιστόρημά της από μια νέα αναπάντεχη σχέση που ξεκινάει από ένα ουζερί εμπνέεται.

Από τον Ίκαρο ο Μίνως Ευσταθιάδης μετακομίζει στο Μεταίχμιο με το Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους. Εμπνέεται από δύο διαφορετικές ιστορίες : την απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού το 1981 στο δάσος της βαυαρικής λίμνης Άμερ και τη δολοφονία μιας γυναίκας στο Μόναχο, είκοσι πέντε χρόνια αργότερα. Με κάποιο τρόπο τις συνδέει και αυτό θα το ξέρουμε όταν το διαβάσουμε, τι νουάρ θα ήταν αλλιώς.[..............................................]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ 



Τι περιμένω να διαβάσω στην ελληνική πεζογραφία φέτος τον χειμώνα (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...