Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024

Ρενέ Μακρίτ : ο ιδιοφυής απεικονιστής ενός παράλογου κόσμου

Η ιστορία Πίσω από τον Πίνακα: Οι Εραστές ΙΙ του Ρενέ Μαγκρίτ |  CultureNow.grΟ Ρενέ Μαγκρίτ ήταν Βέλγος ζωγράφος του σουρρεαλισμού, σημαντικός καλλιτέχνης με επιρροές από τον ντανταϊσμό. 

Πληροφορίες γέννησης: 21 Νοεμβρίου 1898, Λεσίν, Βέλγιο
Απεβίωσε: 15 Αυγούστου 1967, Σέρμπεεκ, Βέλγιο
Σύζυγος: Ζορζέτ Μπέργκερ (νύμφ. 1922–1967)

ΡΕΝΕ ΜΑΓΚΡΙΤ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

Ρενέ Μαγκρίτ: «Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι – είναι απλά άγνωστο»LIFO/Ρενέ Μαγκρίτ: «Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι – είναι απλά(ώς) άγνωστο»

 ΜΑΓΚΡΙΤ: ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


ΜΑΓΚΡΙΤ: ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

MAGRITTE RENE 

Εκείνη η παλιά ερώτηση: «Ποιοι είμαστε;», βρίσκει απογοητευτική απάντηση σε αυτόν εδώ τον κόσμο όπου αναγκαστικά ζούμε. Πράγματι, δεν είμαστε παρά οι υπήκοοι αυτού του κόσμου, του τάχα πολιτισμένου, όπου η ευφυΐα και η χαμέρπεια, ο ηρωισμός και η βλακεία, βολεύοντάς τα μια χαρά μεταξύ τους, βρίσκονται εναλλάξ στο προσκήνιο. Είμαστε οι υπήκοοι αυτού του ασυνάρτητου και παράλογου κόσμου, που κατασκευάζει όπλα για να εμποδίσει τον πόλεμο, όπου η επιστήμη χρησιμοποιείται για να καταστρέφει και για να οικοδομεί, για να σκοτώνει και για να παρατείνει τη ζωή των μελλοθανάτων. . . Πρέπει, ωστόσο, να αμυνθούμε ενάντια σε αυτή τη μέτρια πραγματικότητα, που την έχουν διαμορφώσει αιώνες ολόκληροι ειδωλολατρίας για το χρήμα, για τις φυλές, για τις πατρίδες, για τους θεούς και, θα πρόσθετα, ειδωλολατρίας για την τέχνη. 

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ)
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Ο ΜΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ)
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΚΡΙΤ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ)
ΣΚΟΡΠΙΑ ΛΟΓΙΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: