Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ : συνυφασμένη με φρικαλεότητες

 


7 ασυγχώρητα εγκλήματα της Καθολικής Εκκλησίας

Νίκος ΠαπαηλιούΝίκος Παπαηλιού | Oneman.gr

Η Καθολική Εκκλησία μετρά σήμερα περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο πιστούς σε όλον τον κόσμο και φέρει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Διατρέχοντας τους αιώνες, θα βρεις φυσικά καλές στιγμές αλλά και ορισμένες μελανές σελίδες που παλεύει μέχρι σήμερα να διαγράψει με κάθε τρόπο.

Στη λίστα που ακολουθεί καταγράφουμε 7 φορές που προκαθήμενοί της ξεπέρασαν και το χειρότερο εαυτό τους: από τα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης μέχρι την αμφιλεγόμενη στάση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σιωπή για το Ολοκαύτωμα

Πάπας Πίος ΙΒ' © AP Photo

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, η αντίδραση του Πάπα Πίου ΙΒ’

Πάπας Πίος ΙΒ΄ - Βικιπαίδεια

στις φρικαλεότητες που γίνονταν κατά των Εβραίων ήταν απλώς αποκρουστική. Παρά τις πολυάριθμες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για μαζικές εκτελέσεις και άλλα φρικτά γεγονότα, ο Πάπας παρέμεινε σιωπηλός, αρνούμενος να καταδικάσει τις πράξεις των Ναζί.

Αυτή η σιωπή, που ορισμένοι υποστήριξαν ότι αποτελούσε σιωπηρή έγκριση των ενεργειών των Ναζί, ήταν ακόμη πιο σοκαριστική, δεδομένου ότι η Εκκλησία είχε στο παρελθόν ασκήσει έντονη κριτική στις αντισημιτικές πολιτικές.

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δε μίλησε ποτέ προσωπικά εναντίον των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρόλο που το είχε κάνει στο παρελθόν. Η μόνη δημόσια δήλωσή του επί του θέματος ήταν απλώς μια έκκληση για «χριστιανική φιλανθρωπία» προς τους διωκόμενους από το ναζιστικό καθεστώς.


Δυστυχώς, αυτή η αδιαφορία για τη δυσχερή θέση των Εβραίων πιθανότατα δε γλίτωσε αμέτρητους θανάτους. Η δύναμη της Καθολικής Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμα μεγαλύτερη από όσο είναι σήμερα.

Η αμφιλεγόμενη ηγεσία του Πάπα Βονιφάτιου Η’undefined

Πάπας Βονιφάτιος Η

Ο Πάπας Βονιφάτιος Η’ ήταν ένας αμφιλεγόμενος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας που βρέθηκε στο τιμόνι της από το 1294 έως το 1303. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, ο Βονιφάτιος διέπραξε μερικές από τις πιο παράλογες και ασυγχώρητες πράξεις στην ιστορία της Εκκλησίας.

Ανακήρυξε την υπεροχή του παπισμού έναντι όλων των ευρωπαϊκών μοναρχιών, προκαλώντας δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Επιπλέον, ήταν γνωστός για την ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας και την κυριαρχία με σιδηρένια πυγμή. Διακήρυξε ότι όλοι οι χριστιανοί πρέπει να πληρώνουν φόρους στον Πάπα και ότι όποιος διαφωνούσε κινδύνευε με αφορισμό.

Ο Βονιφάτιος προσπάθησε επίσης να αποκτήσει τον έλεγχο της διαδικασίας εκλογής του Πάπα. Για να διασφαλίσει τη θέση του, δήλωσε ότι οι καρδινάλιοι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν κανέναν υποψήφιο αν δεν είχε εγκριθεί από τον ίδιο. Αυτό του επέτρεψε να τοποθετήσει τους υποστηρικτές του στην εξουσία, καθιστώντας αδύνατο για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να αμφισβητήσει την εξουσία του.

Ίσως το πιο διαβόητο περιστατικό που συνδέεται με τον Βονιφάτιο ήταν η ανελέητη μεταχείριση της οικογένειας Colonna.Οι τελευταίοι ήταν ισχυροί Ιταλοί ευγενείς και αντίπαλοι του παπισμού, και ο Βονιφάτιος διέταξε να τους βασανίσουν και να τους φυλακίσουν. Απείλησε μάλιστα να αφορίσει όποιον τους έδειχνε έλεος.

Ο Βονιφάτιος Η’ εξέδωσε επίσης αρκετά διατάγματα που υπονόμευαν τις πολιτικές ελευθερίες, επιτρέποντας μεταξύ άλλων τα βασανιστήρια και τις αυθαίρετες συλλήψεις όσων ήταν ύποπτοι για αίρεση. Οι πράξεις αυτές εξακολουθούν να θεωρούνται ως μερικά από τα πιο αποτρόπαια αδικήματα που διέπραξε ποτέ Πάπας.

Η τραγική ιστορία της Ιωάννας της Λωραίνης

AP Photo/Vadim Ghirda

Ιωάννα της Λωρραίνης

Η Καθολική Εκκλησία είχε το μερίδιό της σε φρικτές στιγμές στην ιστορία, αλλά μια από τις πιο τραγικές ιστορίες αφορά την Ιωάννα της Λωραίνης. Η Ιωάννα ήταν μια Γαλλίδα χωριατοπούλα που απέκτησε φήμη ως στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Το 1431 μ.Χ., κατηγορήθηκε για αίρεση και οδηγήθηκε σε δίκη από την Εκκλησία. Αν και την έκριναν αθώα για όλες τις κατηγορίες, αποφάσισαν ότι το ότι ντύθηκε σαν άνδρας ήταν αρκετός λόγος για να την κάψουν στην πυρά.

Μέχρι σήμερα, η πράξη αυτή θεωρείται μια από τις πιο αποτρόπαιες που διέπραξε η Καθολική Εκκλησία και ενέπνευσε δεκάδες καλλιτέχνες και δημιουργούς αιώνες αργότερα.

Το κύμα τρόμου από τον Πάπα Ιννοκέντιο Ζ΄ Πάπας Ιννοκέντιος Ζ΄ - Βικιπαίδεια

Πάπας Ιννοκέντιος Ζ΄ - Βικιπαίδεια

[....................................................]

7 ασυγχώρητα εγκλήματα της Καθολικής Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: