Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024

Francoise , Comment te dire adieu?

 

https://m.media-amazon.com/images/I/71ImyZz3e9L._UF1000,1000_QL80_.jpg

Φρανσουάζ Αρντί: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική Γαλλίδα τραγουδίστρια


Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε η εμβληματική Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανσουάζ Αρντί. 

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τον γιο της, τον μουσικό Τομά Ντιτρόν, ο οποίος δημοσίευσε στο Instagram μια κοινή τους φωτογραφία γράφοντας «η μαμά έφυγε». 

Η Αρντί είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2004 και για χρόνια πραγματοποιούσε χημειοθεραπείες. Το 2015 η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί και είχε μπει σε τεχνητό κώμα. Έκτοτε, αντιμετώπιζε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή της. Το 2021 είχε δηλώσει υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι «είναι απάνθρωπο» να μη δίνεται αυτή η δυνατότητα στους ανθρώπους. 

Γεννημένη το 1944 στο Παρίσι, εν μέσω ναζιστικής κατοχής, μεγάλωσε στη γαλλική πρωτεύουσα και στα 16 της έλαβε ως δώρο την πρώτη της κιθάρα. Έκτοτε, η Αρντί άρχισε να γράφει και να τραγουδά τα δικά της τραγούδια. Το 1961 υπέγραψε συμβόλαιο με την Disques Vogue. 

Η Αρντί συνδύαζε το ύφος της κλασικής μπαλάντας με πιο ποπ και rock and roll αναφορές. Το τραγούδι «Tous les garçons et les filles» αποτέλεσε μεγάλη της επιτυχία το 1962 και πούλησε πάνω από 2,5 εκατ. αντίγραφα. Το 1963, εκπροσώπησε το Μονακό στον διαγωνισμό της Eurovision και πήρε την 5η θέση. Η διεθνής φήμη που απέκτησε άνοιξε τον δρόμο για δισκογραφία και στα αγγλικά. Το 1968, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Comment te Dire Adieu», μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. 

Οπως αναφέρει ο Guardian, η ομορφιά και η λεπτεπίλεπτη αισθητική της Αρντί καθόρισαν το «γαλλικό coolness του 20ού αιώνα», ενώ η ίδια είχε υπάρξει «μούσα» πολλών κορυφαίων σχεδιαστών μόδας, όπως ο Ιβ Σεντ Λοράν και ο Πάκο Ραμπάν

Τη λατρεία και τον θαυμασμό τους για την Αρντί είχαν εκφράσει οι Rolling Stones και ο Ντέιβιντ Μπόουι, ενώ ο Μπομπ Ντίλαν είχε γράψει ένα ποίημα αφιερωμένο σε εκείνη. 

Η Αρντί είχε πραγματοποιήσει επίσης κινηματογραφικά περάσματα σε ταινίες σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Τζον Φρανκενχάιμερ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στα 60s, πειραματίστηκε με πιο funk, ντίσκο και ηλεκτρονικούς ήχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ /ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Mantovani - Mantovani And His Orchestra - Great Concerts (Full Álbum)

Ο Annunzio Paolo Mantovani (15 Νοεμβρίου 1905 – 29 Μαρτίου 1980) ήταν ένας δημοφιλής μαέστρος και διασκεδαστής στο ύφος «easy listening».  ...