Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2024

Paul Cézanne/Πολ Σεζάν: ο "πατέρας" της Μοντέρνας Τέχνης

Paul Cezanne - known as the father of modern artPaul Cézanne / Πολ ΣεζάνPaul Cézanne | Post-Impressionist Painter & Still Life Artist | Britannica

Ο ριζοσπάστης της εικαστικής, ο επαναστάτης της τέχνης, ένας παραβάτης των κανόνων της ζωγραφικής και του χρώματος. 

Η ζωή και το έργο ενός λαμπρού μυαλού που ξεκίνησε 20 χρονών από την Aix-en-Provence και θέλησε «Με ένα μήλο να καταπλήξει το Παρίσι». Και ναι! Με τα... μήλα του, κατέπληξε τον κόσμο! 

Τόσο ο Ανρί Ματίς όσο και ο Πάμπλο Πικάσο δήλωναν, «Ο Σεζάν είναι ο πατέρας όλων μας», ενώ ο Κλοντ Μονέ τον χαρακτήρισε ο «μεγαλύτερος όλων μας». Οι δημιουργίες του αποκαλύπτουν πώς αυτή η θεμελιώδης φιγούρα της σύγχρονης τέχνης παρήγαγε τα πιο ριζοσπαστικά έργα του, αποκαλύπτοντας το εκπληκτικό επίπεδο διαισθητικής νοημοσύνης που διέθετε. 

Μια μεγάλη έκθεση στην πρωτοποριακή Tate Modern, στην μεγάλη Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στο Bankside, ακριβώς στην καρδιά του πολυπολιτισμικού Λονδίνου,  παρουσιάζεται στο κοινό το μεγαλείο του Γάλλου δημιουργού ο οποίος υπήρξε και παραμένει μια κομβική φιγούρα στη σύγχρονη ζωγραφική.

ΠΩΛ ΣΕΖΑΝ 

Ο Πωλ Σεζάν ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος. Το έργο του αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού.

Πληροφορίες γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1839, Εξ-αν-Προβάνς, Γαλλία
Απεβίωσε: 22 Οκτωβρίου 1906, Εξ-αν-Προβάνς, Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...