Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους»!

 

Γάζα: Ο Λούλα κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων



This handout picture released by the Brazilian Presidency shows Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva speaking during a press conference in Addis Ababa on February 18, 2024. (Photo by Ricardo STUCKERT / Brazilian Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRAZILIAN PRESIDENCY / RICARDO STUCKERT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRAZILIAN PRESIDENCY / RICARDO STUCKERT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει μια «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντας τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία» δήλωσε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Αντίς-Αμπέμπα, στην Αιθιοπία, όπου παρέστη σε μια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης. «Δεν είναι πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός πολύ προετοιμασμένου στρατού και γυναικών και παιδιών»

Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους», υποστήριξε. 

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεταξύ των πιο επικριτικών που έχει διατυπώσει ποτέ ο Λούλα σχετικά με τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Gaza buildings destroyed

Kτίρια στη Γάζα ερειπωμένα από τους ανηλεείς  του Ισραήλ στη Γάζα [Φτο: UNRWA μέσω Reuters]

 

Ο 78χρονος ηγέτης είχε καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς εναντίον του Ισράηλ χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» ενέργεια. Όμως, στη συνέχεια εμφανίστηκε πολύ επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική εκστρατεία αντίποινων του Ισραήλ.

Tο Ισραήλ επισημοποίησε σήμερα την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και είπε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων.

 «Κανείς δεν θα θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Κάτζ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέβαλε τη «δηλωτική απόφαση» προς ψήφιση στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε το μέτρο, σύμφωνα με μία ανακοίνωση. Κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης ο Νετανιάχου είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά «τις πρόσφατες συζητήσεις στη διεθνή κοινότητα σχετικά με μια απόπειρα να επιβληθεί μονομερώς στο Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος». 

Η επίσημη ισραηλινή δήλωση, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι: «Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως διεθνείς επιταγές σχετικά με μια μόνιμη συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Μια συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα πρέπει να συναφθεί μονάχα μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών, χωρίς προϋποθέσεις». 

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Τέτοιους είδους αναγνώριση μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου θα παράσχει μια τεράστια, άνευ προηγουμένου επιβράβευση στην τρομοκρατία και θα αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία», τονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: