Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2024

Γκι ντε Μοπασάν - Το σπίτι της «Μαντάμ» Τελιέ

https://www.corinne-mariotto.com/wp-content/uploads/2020/06/affiche-la-maison-tellier-500.jpgΤο " La Maison Tellier " είναι ένα σκανδαλιστικό διήγημα  του Guy de Maupassant που δημοσιεύτηκε το 1881 σε μια σειρά διηγημάτων με τον ίδιο τίτλο . Χτισμένο γύρω από ένα θέμα που αφορά τους οίκους ανοχής στη Γαλλική επαρχία την εποχή του συγγραφέα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα ρεαλιστικά διηγήματά του, μετά το διάσημο Boule de Suif .

Το διήγημα αναδημοσιεύτηκε σε διάφορες εκδόσεις, κυρίως στο περιοδικό La Lanterne τον Φεβρουάριο του 1889 και στο περιοδικό Gil Blas τον Οκτώβριο του 1892.

YΠΟΘΕΣΗ

Η «Madame» Julia Tellier, μια καλόκαρδη  προαγωγός που διευθύνει ένα πορνείο της συμφοράς  στη Νορμανδία, πηγαίνει τα "κορίτσια" της  εκδρομή στο χωριό του αδερφού της, για να παρευρεθεί στην τελετή μετάληψης της ανιψιάς της Constance. The Tellier House (2008)

Οι τακτικοί θαμώνες της μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι  το πορνείο είναι «κλειστό» χωρίς εξήγηση εκείνο το Σαββατοκύριακο, ενώ κάποιοι Άγγλοι ναύτες βροντοκοπούν τα πορτοπαράθυρα. Τελικά ανακαλύπτουν ένα σημείωμα που εξηγεί τον λόγο και όλα επιστρέφουν στην κανονικότητα , όταν οι γυναίκες επιστρέφουν σεινάμενες κουνάμενες  στη βάση τους για να ξαναπιάσουν "δουλειά".https://products-images.di-static.com/image/guy-de-maupassant-la-maison-tellier/9782357840041-475x500-1.jpg

__________

Guy de Maupassant - WikipediaΟ Γκι ντε Μωπασάν (Guy de Maupassant) γεννήθηκε στη Νορμανδία  και  πέθανε στο Παρίσι το 1893. Σπουδαίος εκπρόσωπος  της "νατουραλιστικής Γαλλικής σχολής", εξαιτίας  του λαμπρού αφηγηματικού του ύφους θεωρείται  του ως ο  μεγαλύτερος Γάλλος διηγηματογράφος του 19ου αιώνα. 

Είναι σταθερά δημοφιλής ώς τις μέρες μας ,  επειδή το έργο του αποτελεί τον καθρέφτη της ζωής  των λαϊκών στρωμάτων, των μικροαστών αλλά και  των εύπορων αστών την εποχή του ανερχόμενου καπιταλισμού στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία

Νέος ακόμη συγγραφέας,  έγινε διάσημος, όταν άρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες άρθρα , ποιήματα , κυρίως  διηγήματα με "πιπεράτες" για τα ήθη της εποχής  ιστορίες σε  εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Παραγωγικότατος , σε διάστημα λίγων μόλις χρόνων (1880 -1890) δημοσίευσε 300 (!) διηγήματα και έξι μυθιστορήματα, με γνωστότερο τον «Φιλαράκο» (Bel-Ami).

Σεξουαλικά ασύδοτος και απρόσεχτος  στις ερωτικές του  επαφές  κατά τις επισκέψεις του στα πορνεία , κόλλησε σύφιλη στα είκοσι μόλις του χρόνια . Αυτό δεν τον εμπόδισε να συνάψει άπειρους ερωτικούς δεσμούς , εναλλάσσοντας τις πόρνες με τις γυναίκες της "καλής κοινωνίας".

Τη δεκαετία του ’80 τα συμπτώματα της ανίατης έως τα μισά του 20ού αιώνα φοβερής αυτής αρρώστιας έγιναν αφόρητα  και , μολονότι ήταν ξέφρενα παραγωγικός συγγραφικά, τον οδήγησαν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας (1892) και  άρον άρον στο ψυχιατρείο , όπου και πέθανε σε σύντομο διάστημα μετά τον εγκλεισμό του.

**************************

To  διήγημα διαβάζει με τον γνωστό εκφραστικό του τρόπο ο ηθοποιός  Σαράντος ΡηγάκοςΣαράντος Ρηγάκος

Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Κ.


 ********************************************************************

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (Γαλλικά)

Αφηγητής: Alain Couchot

 *******************************************************************

 Collected Short Stories of Guy de Maupassant by Guy de Maupassant ·  OverDrive: ebooks, audiobooks, and more for libraries and schools

Short Stories: Maison Tellier by Guy de Maupassant (Διαβάστε το διήγημα σε αγγλική μετάφραση)

******************************************************************** 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΑΣΥΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΠΑΣΑΝ

Πηγή: revuedeslettres.com

1. Καταιονισμός με πυροσβεστική μάνικα

Ο καταιονισμός ήταν πολλές φορές επώδυνο μέσο, ενώ πολύ συχνά προκαλούσε βαριά κρυολογήματα και πνευμονίες σε όσους τον υφίσταντο

2. Ζουρλομανδύας (ανασχετικό ένδυμα)

Εφευρέθηκε στο νοσοκομείο Bicêtre , στα τέλη του 18ου αιώνα και εφαρμόζονταν στους πιο επικίνδυνους τροφίμους . Τον φορούσαν όρθιοι ή  μπορούσαν ακόμη και να δεθούν στο κρεβάτι ή στην καρέκλα τους. Ο Ζουρλομανδύας ήταν για πολλούς ασθενείς φρικτό μαρτύριο, αλλά εξυπηρετούσε "γιατρούς" και νοσηλευτές , που έτσι κατέστειλαν όχι μόνο τους επικίνδυνους αλλά και πολλούς απείθαρχους , ενοχλητικούς ασθενείς.

https://i0.wp.com/revuedeslettres.com/wp-content/uploads/2020/06/67FD6565-80A5-4FCF-9B57-FDB043871238.jpeg

 

3. Ηλεκτροσόκ


Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα ηλεκτροσόκ έγιναν μόδα: είναι μια θεραπεία που συνίσταται στην αποστολή ηλεκτροσόκ στον ασθενή , προκειμένου να μειωθούν οι κρίσεις του.Φυσικά η μέθοδος αυτή μετέτρεπε τους ασθενείς σε "φυτά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ : To τραγούδι της Ρόζας-«Θέλησα ν’ αλλάξω τον κόσμο/ Κι έγινα το τραγούδι/ για να σώσω τ’ όνειρο/ πέρ’ από τον άνεμο»...

Rosa's Song (1982) · Eleni Karaindrou (Σύνθεση και φωνή)· Vangelis Skouras · Petros Protopapas · String Orchestra · Lefteris Chalkiadaki...